Etta tarkoittaa oululaisten vanhassa murteessa poikajoukon johtajaa: Ettaa, ensimmäistä

Suomalainen lentopalloilu on ollut viime vuodet myötätuulessa, kiitos arvokisoihin toistuvasti päässeen maajoukkueen.

Kotimainen Lentopallon Mestaruusliiga on hyvätasoinen, mutta sarjassa on useita kerroksia: suosikit ja alakerta sekä ne muut – keskikastilaiset.

Teksti: Ari Stenius Kuvat: Valokuvaus Marko ja Kati

Oululainen Etta on hiljalleen noussut alemmasta keskiluokasta ylempään ja suosikkien taakse, mutta ei varjoon. Ettassa on särmää, vaikka oululaisseura helposti lajia löyhemmin seuraavilta unohtuukin.

1990-luvun alussa syntyneen fuusioseuran nimi velvoittaa, sillä Etta tarkoittaa oululaisten vanhassa murteessa poikajoukon johtajaa: Ettaa, ensimmäistä.

Lentiksessä vahvaa syksyä pelanneen seuran päävalmentaja Olli Kuoksa on joukkueensa Etta, porukan pomo ja johtaja. Hän myös näyttää suunnan, minne Etta on menossa.

– Satatonnia lisää rahaa, niin varmasti pystyisimme rakentamaan mestarijoukkueen. Mutta mitä siitä, emme halua ostaa menestystä tai mestaruutta, sanoo Kuoksa.

Kuoksa valmentaa Ettaa kahdeksatta kautta. Miehellä on unelma, mutta oikoteitä hän ei etsi. Olli on oman tiensä kulkija.

– Haluamme pärjätä, ja haluamme, että meidät muistetaan. Ei mistään ostomestaruudesta, vaan tavasta, jolla tätä työtä teemme, paaluttaa Kuoksa.

– Suomalaisessa urheilussa on erittäin vähän seuraidentiteettiä. Silloin kun minä oli poikanen, niin silloin seuroilla oli oma identiteetti ja seurahenki. Aika on muuttunut, enkä pidä tästä muutoksesta. Ettassa me haluamme, että 20 vuoden päästä ettalaista lentopalloa muistellaan tyyliin ”miten ne Olli ja Etta sitä työtään tekivätkään, ja miten sitkeitä ne olivat”, toivoo Kuoksa.

Mitkä ovat Ettan arvot ja toiminnan perusta?

– Työ, sisu ja sitkeys. Joskus se tuottaa tuloksen. Tyytyväisyyden ja ylpeyden omaan tekemiseen se tuottaa päivä, vakuuttaa Kuoksa, jonka Etta on ollut aina hyvin suomalaispitoinen joukkue.

– Olemme suosineet suomalaista. Meidän tapamme sopii suomalaisen koulun käyneelle pelaajalle. Olemme huolella vaalineet tapaamme toimia, kertoo päävalmentaja.

– Suomalainen lentopallo ja koripallo ovat uskoneet suomalaiseen tapaan ja pärjänneet. Jalkapallomaajoukkue on vähän harhaillut ja matkinut, eikä tulosta ole tullut. Nyt ”Rive” ( Markku Kanerva ) ja ”Nure” ( Mika Nurmela ) ovat istuttamassa suomalaista tapaa toimia ja pelata. Uskon siihen, sanoo Kuoksa.

Ruotsalainen Jens Ahremark liittyi syksyllä Ettan joukkueeseen maajoukkuepelaaja Markus Kaurton siirryttyä Ettasta mestarijoukkue VaLePaan.

– Ahremark on sopeutunut loistavasti meidän sapluunaamme, kehuu Olli, joka ei turhaan kehu.

Lentopalloliigassa VaLePa on edelleen suursuosikki, jolta odotetaan menestystä joka parketilta, missä joukkue pelaa.

– Kaikki eväät menestykseen myös Euroopassa, uskoo Kuoksa.

Vammalan Lentopalloseura on lajinsa jätti Suomessa, mutta kovia ovat myös Sampo Volley ja Hurrikaani-Loimaa. Ennakkoveikkailuissa ei kärkikolmikkoon muita juuri tarjottu.

Voiko väsymättömästi omalla tiellään askeleita eteen ottava Etta nousta mitalipeleihin?

– Voi. Vahvuutemme on oma pelitapamme ja sitkeytemme. Olemme vieneet peliämme rohkeampaan ja räväkämpään suuntaan, sanoo Kuoksa, jonka eläytyminen ottelujen aikana on monelle katsojalle mieleinen sivuohjelmanumero.

Kuoksa tietää, että pitkänkin projektin on tuotettava tulosta. Aina ei voi vaan kehittää.

– Uskon, että olemme oikealla tiellä ja se tuo tulosta. Olemme valmiita taistelemaan ja ottamaan sen, mikä on mahdollista!

Kuoksa, poikajoukon johtaja – Etta – on puhunut.

”– Suomalaisessa urheilussa on erittäin vähän seuraidentiteettiä. Silloin kun minä oli poikanen, niin silloin seuroilla oli oma identiteetti ja seurahenki.”
”– Olemme suosineet suomalaista. Meidän tapamme sopii suomalaisen koulun käyneelle pelaajalle. ”
”– Olemme vieneet peliämme rohkeampaan ja räväkämpään suuntaan.”

MIKÄ?

Lentopallon miesten Mestaruusliiga

Lentopallon miesten Mestaruusliigassa pelaa 11 joukkuetta, jotka pelaavat kolminkertaisen runkosarjan.

Jokaiselle joukkueelle tulee 30 ottelua.

Playoffeihin pääsee kahdeksan parasta.

Liigassa kaudella 2017–18 pelaavat Hurrikaani (Loimaa), Etta (Oulu), Team Lakkapää (Rovaniemi), Sampo Volley (Pielavesi/Siilinjärvi), Tiikerit (Kokkola), Loimu (Raisio), LEKA Volley (Kuopio), Ducks (Vantaa), Rantaperikiön Isku (Tampere), Vammalan Lentopallo (Sastamala) ja Akaa-Volley.

Hallitseva mestari on VaLePa. Hopeaa viime kaudella voitti Hurrikaani ja pronssia Sampo.