Juha Kärkkäinen:

Suomen mediassa käydään nyt eriskummallista keskustelua ääriajattelusta. Suomen kansa on ihmeissään, miten heppoisin perustein joku media yllyttää boikotoimaan Kärkkäistä. Ja toiset mediat vielä jatkavat viestiä asian todenperäisyyttä lainkaan valaisematta.

Selontekomme edellisessä KauppaSuomi-lehdessä toi sellaisen palauteryöpyn, joka valaa uskoa hyvään suomalaisuuteen.

J. Kärkkäinen Oy:n toimitusjohtaja Juha Kärkkäinen halusi edellisessä KauppaSuomi-lehdessä (46-2017) vielä kerran nostaa esille niitä tosiasioita, mistä media häntä syyttää. Hän koki kohtuuttomana ja virheellisenä sen lokakampanjan, jonka Helsingin Sanomat aloitti lokakuussa. KauppaSuomi julkaisi viime numerossaan pitkän selonteon tapahtumien taustoista.

– Mietin ensin, että jätän Hesarin jutun omaan arvoonsa. Kun sitten kävivät tavarantoimittajiemme kimppuun penäten yhteistyön katkaisemista ja kun lokakampanja sai tuulta myös muissa medioissa, oli pakko nousta puolustamaan tavarataloyhtiötämme ja kaikkia sen työntekijöitä.

– Hieman jännitti, miten lukijamme suhtautuvat tekemäämme juttuun, koska siinä oli nostettava esille menneitä tapahtumia ja asioihin liittyvää kolikon toista puolta, josta valtamedia antaa toisen kuvan, kertoo Juha Kärkkäinen.

– Lukijoiden reaktiot ja saamamme palaute oikeastaan yllätti minut. Valtaosassa saamassamme palautteessa ja sosiaalisessa mediassa käydyssä keskustelussa ihmetellään Hesarin toimintaa. ”Kuinka heppoisin perustein kyhätään kasaan moinen lokakampanja.” ”Mitähän Kärkkäinen on tehnyt, että ansaitsee tällaisen lokakampanjan?”

Suurin osa lukijoiden kommenteista oli Kärkkäisen puolella.

– Tuntuu, että viestimme on kerrankin ymmärretty oikein. Tämä antaa uskoa suomalaiseen ajatteluun, jota ei ohjailla median taholta. Jotenkin tuntuu, että suomalaisilla tuli Hesarin jutusta mitta täyteen. Kiitos teille lukijoille, kun luitte juttumme ja kiitos kaikesta aidosta palautteesta, kiittelee Juha ja jatkaa:

– Olen aina tiennyt, että Esson baarissa itketään ja nauretaan median yksipuolisille ja värittyneille jutuille. Toriparlamenteissa on aina ollut medialukutaitoa. Siellä on avoimesti pohdittu maailman menoa myöskin siltä toiselta näkökulmalta: ”Entäpä jos asiat menivätkin eri tavalla, kuin media taas kirjoittaa.” Nyt saamamme palautteen perusteella näyttää siltä, että myös lukuisissa kahvipöytäkeskusteluissa kodeissa ja työpaikoilla käydään avointa spekulointia siitä, mikä onkaan totuus kirjoitetun ”totuuden” takana. Tämä on hieno asia.

– Median tunnettu taipumus on tuoda yhtä totuutta esille painoarvoonsa luottaen. Toisaalta taas media ei tuo riittävästi esille ja pikemminkin pyrkii peittelemään niitä tapahtuneita tosiasioita, joissa osallisena on joitain median omaan arvomaailmaan kuuluvia henkilöitä tai tahoja. Onneksi tähän on alkanut tulla jo muutosta kansalaisten pakottamana. Yleisö ei enää hyväksykään kaikkea kirjoitettua, vaan alkaa joukkovoimalla tuoda vääryyksiä julkisuuteen.

– Toisin oli ennen, kun aloitimme Magneettimedian vajaa kymmenen vuotta sitten. Näin silloin tarpeelliseksi tuoda suomalaisten luettavaksi ja pohdittavaksi asioiden toista puolta ja aloin julkaista Magneettimediassa eri alojen asiantuntijoiden kirjoittamia artikkeleita. Ajattelin, että ihmisillä on oikeus tietää myös toinen näkökulma. Ajattelin, että ihmisten on hyvä tietää omissa ja yhteiskunnallisissa päätöksissään myös niistä asioista, joista media vaikenee. Ajattelin sillä tavalla kantavani yhteiskuntavastuuta.

– Täytyy myöntää , että innostuin liikaa tähän valistustehtävään. Vauhtisokeus iski myös Magneettimediassa julkaisemieni juttujen sisällön kohdalla. Jutut olivat asiantuntijoiden kirjoittamia ja niissä sanottiin asiat suoraan ja peittelemättä. Emme siistineet kirjoitusasua, emmekä kaunistelleet kirjoituksia yleisesti totutun julkaisutyylin mukaisiksi. Tyyli oli kieltämättä ronskia. Myös juttujen sisältö oli poikkeuksellista, mikä saattoi hämmentää lukijoita. Ei ollut ihan jokapäiväistä, että median julkituoma totuus tehtiin kyseenalaiseksi tuomalla esille toisenlaista näkökulmaa hyvinkin rohkeasti. En ajatellut, että juttujen sisältö pahoittaisi joidenkin lukijoiden mielen, niin kuin on tapahtunut. Jotkin ronskeimmilta vaikuttaneet jutut olisi voinut jättää myös kokonaan julkaisematta. Pyydän nyt julkisesti anteeksi kaikilta teiltä, joiden mielen olen pahoittanut Magneettimediassa ja KauppaSuomessa julkaisemillani jutuilla.

– Sain runsaasti myös positiivista palautetta monista julkaisemistani jutuista. Ne ovat antaneet monille ajattelemisen aihetta ja toisenlaista näkökulmaa. Myöskin vinkkiä ja kanavia ottamaan itse lisää tietoa itseä kiinnostavista aiheista. Tästä syystä en malttanut pitää kokonaan näppejäni irti Magneettimediasta, kun luovutin sen pois 2013. Tuin julkaisua senkin jälkeen, mutta en tue enää. Kaikki yhteys Pohjoinen Perinne ry:n kanssa oli jo päättynyt ennen Hesarin aloittamaa kampanjointia Kärkkäisen uusnatsiyhteyksistä.

– Vaikka en teekään nyt enkä ole aiemminkaan tehnyt mitään yhteistyötä poliittisten järjestöjen kanssa, olen Suomen kansalaisena sitä mieltä, että Suomen kansan edun mukaista on tuoda julki ja yhteiseen keskusteluun myöskin ne asiat, joista media vaikenee. Tämän lupaa jo suomalainen mies sotilasvalassaan, jos näkee ilmapiirissä uhkaavia tekijöitä.

– Jokaisella on myös vapaus ilmaista mielipiteensä Euroopan Ihmisoikeus Tuomioistuimen EIT määrittelemän sananvapauden nojalla. ”... Sananvapaus ei pelkästään kata sellaisia tietoja ja ajatuksia, jotka otetaan myötämielisesti vastaan, joita pidetään vaarattomina tai joihin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa. Tätä vaativat tuomioistuimen mukaan moniarvoisuus, suvaitsevaisuus ja avarakatseisuus, joita ilman ei ole kansanvaltaista yhteiskuntaa.” Mielipiteen vuoksi ei ole oikein tuomita ketään.

– On ikävää, että Kärkkäisen nimeen on tahrittu ääriajattelun leima. Meillä on toki vahvat mielipiteemme ja liikeyrityksenä uimme vahvasti valtavirtaa vastaan, mutta ääriajattelijoita emme ole niin kuin media yrittää meitä leimata. Toimimme reilusti kaikkia osapuolia kunnioittaen Suomen lakien mukaisesti, vakuuttaa Juha Kärkkäinen.

Kerrataan vielä:

* Minä kannatan ihmisten tasapuolista kohtelua, en ole rasisti.

* Minä en tue enkä ole mukana missään äärijärjestössä.

* Kaikki poliittisten ryhmien toiminta on lopetettu myös Kärkkäisen tiloissa

* Näiden lupausten takana on myös J. Kärkkäinen Oy -yritys omistajineen.

– Olen luottavainen siihen, että suomalainen valitsee oikein. Suomalaisen kuluttajan fiksuus ja luontainen taipumus oman tien kulkemiseen oli näkyvilläni jo yritykseni alkumetreillä. Juuri te olette opettaneet minut kulkemaan toisenlaista reittiä ja etsimään valtavirrasta poikkeavaa tapaa tuoda tavaroita ostettavaksenne. Yhdessä olemme saaneet hinnat kuriin ja valikoimat ylivoimaisiksi. Yhdessä olemme kasvaneet näihin mittoihin, mikä Kärkkäisen tavaratalo tänään on. Mainittakoon, että verkkokauppamme sivusto on noussut koko maailman ja Suomen sivustoissa suosituimpien joukkoon. Suomen kaupallisista sivustoista olemme jo kymmenen parhaan joukossa.

"– Verkkokauppamme sivusto on noussut koko maailman ja Suomen sivustoissa suosituimpien joukkoon."
"– Pyydän nyt julkisesti anteeksi kaikilta teiltä, joiden mielen olen pahoittanut Magneettimediassa ja KauppaSuomessa julkaisemillani jutuilla."
"– Yhdessä olemme saaneet hinnat kuriin ja valikoimat ylivoimaisiksi."