Suklaista piristystä kaamoksen keskellä

Yllättävä onnellisuuden tunne suklaan nauttimisen jälkeen saattaa johtua kaakaon sisältämästä dopamiinista ja lämmin hyvänolon tunne anandamista. Nämä ovat samoja aineita, joita aivoissamme vapautuu ihastuessamme ja rakastuessamme. Suklaastakin voi mennä onnesta sekaisin!

Kaakao on yksi maailman ravinnetiheimmistä ruoka-aineista. Se sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa. Kaakao sisältää esimerkiksi entsyymejä ja vitamiineja, kuten B1- ja B2-vitamiineja sekä hiven- ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, kaliumia, sinkkiä ja rautaa. Lisäksi kaakao on hyvä kuitujen lähde.

Sopivissa määrin nautittuna raakakaakaon uskotaan edistävän myös mielihyvää. Vaikutukset perustuvat kaakaon sisältämiin molekyyleihin, kuten anandamidiin ja fenyylietyyliamiiniin, jotka ovat hermosolujen välittäjäaineita. Ne saavat elimistössä aikaan onnellisuuden ja autuuden tunnetta sekä iloisuutta ja mielihyvää. Lisäksi raakakaakao sisältää aivojen hyvinvointihormoni serotoniinia.

Raakasuklaa valmistetaan raakakaakaosta, ja raakakaakao kaakaopavuista, joita ei ole paahdettu. Raakasuklaata voi valmistaa kotonakin helposti vaikkapa raakakaakaosta, kookosöljystä, marjoista sekä agavesiirapista tai hunajasta. Tai sitten voi hankkia kaupasta raakasuklaan valmistuspakkauksen, jossa on mukana kaikki tarvittava.

Tavallisen suklaan valmistuksessa kaakaopavut paahdetaan, jonka jälkeen sokeria ja rasvaa lisätään, kunnes ainesosista muodostuu suklaan valmistuksessa käytettävä kaakaomassa. Perinteinen maitosuklaa valmistetaan prosessoimalla kaakaota korkeissa lämpötiloissa (90–170 Cº), jolloin tuhoutuu suurin osa kaakaon luonnollisesta ravintosisällöstä.

Raakasuklaan ja tavallisen maitosuklaan perustavanlainen ero on siinä, että raakasuklaa valmistetaan kylmäprosessoimalla kaakaota, eikä valmistuslämpötila missään tuotannon vaiheessa ylitä 46 Cº. Kylmäprosessoinnin ansioista raakasuklaa säilyttää kaakaon luonnollisen ravintosisällön, joka tavallisen maitosuklaan valmistuksessa tuhoutuu. Raakasuklaa ei myöskään sisällä maitoa, maitojauhetta, erilaisia lisäaineita, aromivahventeita, kemikaaleja tai valkoista sokeria.

Raakaravinto tarkoittaa sitä, että raaka-aineiden valmistuslämpötila ei nouse yli 46 C°, jolloin raaka-aineiden lämpöherkät ravintoaineet säilyvät. Oli sitten kyse suklaasta, leivonnaisista tai raakaravinnosta, ohjaava periaate on, että mitään ainesosia ei keitä, paisteta tai kypsytetä sanojen perinteisissä merkityksissä. Raakaleivonnassa kakut ja leivonnaiset hyydytetään jääkaapissa tai pakastimessa, eikä uunia tarvita.

Raakaleivonnassa valmistustapa on erilainen, mutta myös raaka-ainevalinnat ovat yleensä toisenlaisia kuin perinteisissä leivontaresepteissä. Raakaleivonnassa keskitytään ravintorikkaisiin raaka-aineisiin tyhjien kaloreiden sijaan. Siksi monet leivonnassa perinteisesti käytettävät ainekset korvataan muilla. Näitä raaka-aineita ovat yleensä valkoinen sokeri, vehnäjauhot ja kananmuna. Makeutusaineena käytetään esimerkiksi luomuhunajaa, agavesiirappia, vaahterasiirappia tai muscovadosiirappia. Raakaleivonnaisissa käytetään usein pähkinöitä ja siemeniä, tuoreita ja kuivattuja hedelmiä ja marjoja, mausteita sekä erilaisia superfoodeiksi kutsuttuja elintarvikkeita. Monen ohjeen valmistukseen tarvitaan tehokas monitoimikone tai tehosekoitin, jolla pähkinät jauhautuvat sileäksi massaksi. Pähkinöitä liottamalla pärjää pitkälle myös sauvasekoittimella. Terveellisistä raaka-aineista tehdyt leivonnaiset ovat yleensä gluteenittomia, maidottomia sekä vegaanisia.

Raakaleivontaan tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi Leader Foodsin raakakakun valmistuspakkauksella. Barebake-raakakakunvalmistuspakkaus sisältää kaiken, mitä raakakakun valmistukseen tarvitaan. Joulun kunniaksi suklaisen raakakakun voi myös tuunata juhlapöydän kunniavieraan rooliin, jolloin raakakakun valmistuspakkauksen lisäksi ostoskoriin kannattaa valita muutama ylimääräinen raaka-aine.

Barebake-raakakakunvalmistuspakkauksen ohjeen mukainen kakun pohja valmistetaan Barebar-taateli-cashew patukoista ja kylmäpuristetusta neitsytkookosöljystä. Pakkauksen valmis täytejauheseos koostuu kookossokerista, lucumasta, kookosöljystä, psylliumista, raakakaakaosta, vaniljajauheesta ja merisuolasta. Lisäksi pakkauksessa tulevat taatelit, cashewpähkinät, kookosöljy ja raakasuklaa. Tuunatun joulukakun persimoni-kerroksen ainesosat tulee hankkia erikseen.