Santtu-tonttu on Keski-Suomen oma tomminkainen, tonttujen ja menninkäisten jälkeläinen

Suomen satavuotisjuhlavuoden ohjelmaan kuuluvassa kirjassa Santtu-tontun matka Suomen sydämessä – Lastenkirja Keski-Suomesta Santtu-tonttu lähtee etsimään itselleen uutta kotia. Matkallaan se osui moniin jännittäviin paikkoihin, jotka ovat aivan oikeasti olemassa. Vanhemmat lähettivät lastensa kuvia mukaan kirjan kuvitukseen, joten tarinan lapsetkin ovat aivan oikeita. Kirja on tehty yhteistyössä siihen osallistuneiden keskisuomalaisten matkailukohteiden kanssa.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Pia-Maria Pohto

Santtu-tontun matka Suomen sydämessä -kirjassa seikkailee utelias pikku tomminkainen, tonttujen ja menninkäisten jälkeläinen, Santtu, joka lähtee lapsuusmaisemistaan etsimään itselleen uutta kotia. Santtu pakkaa reppunsa ja lähtee hiihtäen ja kävellen seikkailemaan Suomen sydämeen, Keski-Suomeen.

Erityisesti se haaveilee lasten tapaamisista. Matkallaan Santtu tutustuukin hauskoihin paikkoihin ja keskisuomalaisiin lapsiin, jotka ovat aivan oikeasti olemassa. Erityisesti Santtu huomaa pitävänsä saunoista.

Kirjassa mainitaan nimeltä yritykset ja kohteet, joissa Santtu-tonttu vierailee ja joihin hän tutustuu. Kohteista kerrotaan kuvaillen, mitä kaikkea niissä voi lasten kanssa tehdä. Samalla kerrotaan joissakin kohteissa tärkeistä käyttäytymissäännöistä.

Santtu-tontun veikeän reissukertomuksen avulla keskisuomalaisiin matkailukohteisiin voi siis tutustua ennalta lasten kanssa kotisohvalta käsin, ja sitten kun kohteeseen menee, niin se on jo lapsille osaltaan tuttu.

Kirjan kirjoittaja ja kuvittaja, muuramelainen Pia-Maria Pohto korostaa, että Santtu-tontun matka Suomen sydämessä -kirjassa toteutuu konkreettisesti Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teema Yhdessä. Hän otti alkuvuodesta 2017 yhteyttä keskisuomalaisiin kuntiin ja yrityksiin ja kertoi kirjaideastaan. Kiinnostus keskisuomalaista lastenkirjaprojektia kohtaan heräsi. Yksitoista yritystä ja yhteisöä lähti hankkeeseen mukaan.

– Myös perheet osallistuivat, sillä vanhemmat saivat lähettää Santun nettisivujen kautta kuvia lapsistaan, Pohto kertoo.

Kirjaa kuvittavat Pia-Maria Pohdon pastellityöt, jotka kuvaavat Santun matkaa: Santtua eri kohteisiin tutustumassa sekä kohtaamassa keskisuomalaisia lapsia. Lapset Pohto on piirtänyt vanhempien hänelle lähettämien valokuvien pohjalta. Suomalaisuutta korostaa Pia-Maria Pohdon Santtu-tontulle piirtämä sinivalkoinen pipo.

Santun kohtaamat lapset esiintyvät kirjassa heidän omilla nimillään. Kaiken kaikkiaan Santtu kohtaa matkallaan noin tusinan verran keskisuomalaisia lapsia.

– Santun ollessa Himoksella illalla nousee lumipyry. Santtu miettii, ketkähän tämän lumipyryn saivat aikaan. Seuraavana aamuna hän kohtaa Himoksella Lumen ja Pyryn, ja siinäpä selviää lumipyryn aiheuttajat! Kirjassa esiintyvät Lumi ja Pyry ovat ihan oikeat keskisuomalaiset lapset.

Pohto kertoo, että kirjan kuvituksessa hän on pyrkinyt korostamaan Santun matkan toiminnallisuutta, esimerkiksi Himoksella hiihdetään ja moottorikelkkaillaan. Kylpylähotelli Peurungassa uidaan ja saunotaan. Santtu myös pyöräilee, patikoi ja meloo matkansa aikana.

Pia-Maria Pohdon oivaltavasti polveileva tarina ja rikas kieli ovat ihastuttaneet kirjan lukijoita.

– Olen pyrkinyt tuomaan kielen keinoin esille Santun hahmon suloisuutta. Santtu on lapsenomaisen utelias, ennakkoluuloton, avoin ja iloinen. Santtu jaksaa säilyttää arjessa lapsille tyypillisen voimaa antavan leikkimielisyden, Pohto kertoo.

Pohto on aina halunnut tehdä lastenkirjan, ideoida, kirjoittaa ja kuvittaa sen. Nyt sellainen on valmis!

Loimaalla syntynyt, Tikkakoskelle 4-vuotiaana lapsuusperheensä kanssa muuttanut ja vuodesta 2001 Muuramessa asunut Pia-Maria Pohto, 48, perusti kymmenisen vuotta sitten monipuolisen taidealan yrityksen: Pia-Maria Art&Design. Hänen tuotantoonsa kuuluvat esimerkiksi muotokuvat, sukupuutaulut, julisteet ja joulukortit, joita hän lähettää postitse kaikkialle Suomeen. Hän tekee myös lehtien ja mainosten kuvituksia sekä yritysten graafisen ilmeen suunnittelua.

Koulutukseltaan Pia-Maria Pohto on kauppatieteiden maisteri ja vestonomi, jonka tutkinnon hän on suorittanut ammattikorkeakoulussa vaatetusalan suunnittelun ja markkinoinnin koulutusohjelmassa. Taide on aina ollut hänen sydäntään lähellä, lapsuusajan kuviskerhosta lähtien. Naimisissa olevalla Pia-Marialla on kolme lasta: 17-vuotias poika ja 15-vuotiaat kaksoset, tyttö ja poika.

Pia-Maria Pohto lupaa, että Santun tarina ei jää tähän yhteen kirjaan. Uteliaalla tomminkaisella on vielä monta keskisuomalaista paikkaa nähtävänä ja paljon uusia lapsia, joihin se haluaa tutustua.

Noin 26 euroa maksavan kirjaa voi tilalta nettisivujen santtutonttu.fi kautta. Mukaan hintaan tulevat lähetyskulut. Kaupan päälle saa kauniita kortteja.

”– Santtu on lapsenomaisen utelias, ennakkoluuloton, avoin ja iloinen. ”
”– Uteliaalla tomminkaisella on vielä monta keskisuomalaista paikkaa nähtävänä ja paljon uusia lapsia, joihin se haluaa tutustua. ”