Syksy on Mikko Soikkelin vuodenaika. Luonto on intohimo.

Teksti: Ari Stenius

Iin Kärkkäisen asevastaavan Mikko Soikkelin , 42, työpaikalta on matkaa Lapin rajalle Simoon tunnin verran, mutta henkisesti mies elää ja hengittää Lappia.

– Tuttua sanontaa soveltaen mies voi lähteä Lapista, mutta Lappi ei lähde miehestä, hymyilee Kittilästä lähtöisin oleva erä- ja metsämies.

Syksy on Soikkelin vuodenaika.

– Sorsastuskausi on ammuttu käyntiin, ruska on tulossa, marjoja ja sieniä metsät täynnä, verkkosaalis siika halstrattuna avonuotiolla, hirvenmetsästysaika menossa. Mieti, se on elämää, kannustaa pohtimaan puolenkymmentä vuotta Kempeleessä asustellut Soikkeli.

Lapin mies Soikkeli on metsästänyt vuosittain metsoja ja riekkoja, mutta viime vuosina mies on päässyt ihmettelemään vesilintujen määrää.

– Meillä (Lapissa) se on ollut reissu ja yksi tavi, mutta näillä vesilintujen muuttoreviireillä jaksaa vuodesta toiseen hämmästellä lintujen määriä, sanoo Mikko, joka tänä syksynä pääsee myös hirvimetsälle.

– Kyllä, mielenkiinnolla ja innolla odotan.

Syksy on erä- ja aseosastoilla vilkasta aikaa.

– Harjoituspatruunoita haetaan, varusteita täydennetään, hommataan aseita ja käydään katsomassa, mitä uutta on tarjolla. Jahtikaudessa on oma tunnelmansa, ja meille eräosastolla se on kaupallisesti tärkeää aikaa. Tavaraa kysytään, ja me haluamme olla valmiita.

Kärkkäisen myyntipöydän takana hymyilevä Mikko myöntää työn ja harrastuksen rajan hämärtyvän näínä aikoina.

– Eräänlaista yhteisöllisyyttä sitä varmasti tunnetaan, oltiinpa kummalla pöytää hyvänsä. Jahtiväki on paljolti samalla asialla ja jutunaiheet löytyvät helposti. Paljon on tuttuja kasvoja, jotka ilmestyvät näihin aikoihin pöydän toiselle puolelle, naurahtaa Mikko, jolle luonnossa liikkuminen ja metsässä puuhailu on aina ollut mieluisaa olemista ja elämistä.

Marjastus , kalastus, metsästys tai liikkuminen luonnossa. Mikä tahansa – tai ne kaikki ovat tekemisiä, jotka saavatkin Soikkelin hymyilemään.

– Metsä ja luonto. Se on intohimoni. Kunnioitan erämaata ja metsää suuresti. Ilman tutkimuksiakin on helppo uskoa luonnon virkistävään voimaan. Rauhaa kaipaa jokainen, ja metsä on halpa paikka hakea happea, muistuttaa Mikko.

Metsä on Mikolle tärkeä elämänmaisema.

– Joskus on metsän puista saatu tervaa ja rakennettu laivastoja, nyt paperia. Suomalaisille metsä on tärkeä luonnonvara ja siitä pitää pitää huoli. Samalla lailla kuin luonnon tasapainosta riistanhoidolla.

Mikossa asuva lappilainen on viihtynyt nykyseuduillaan erinomaisesti, sillä työn ja harrastuksen yhteensovittamisessa ei ole ollut ongelmia, ne kun kasvavat yhdessä.

– Meitä luontoharrastajia, erä- ja jahti-ihmisiä on paljon ja lisää tulee koko ajan. Heille ja teille kaikille haluan sanoa: Tervetuloa myymäläämme! Me olemme valmiita varustamaan jokaisen kiinnostuneen ulkoilijan, ja jakamaan teille luontotietoa, rohkaisee Mikko.

Jos haluat kysyä jotain tai sopia tapaamisia, lähetä sähköpostia osoitteeseen mikko.soikkeli@karkkainen.com

.– Suomalaisille metsä on tärkeä luonnonvara, ja siitä pitää pitää huoli. Samalla lailla kuin luonnon tasapainosta riistanhoidolla..