Tomppa ja Mike:

Vintage-miehillä: Tomppa Kekäläisellä ja Mike Kaireniuksella on oma ohjelma telkkarissa, ja jouluksi tulee kirja. Toukokuussa he järjestävät Vanhan Raudan Markkinat Heinolassa.

Teksti: Ari Stenius Kuvat: Romustajat

T omppa Kekäläinen ja Mike Kairenius ovat sanojensa mukaa romustajia, ilman turhaa hienostelua.

– Eletään ja tehdään tätä touhua omalla tavalla omana itsenämme, ja se näkyy – hyvässä ja pahassa, toteaa Tomppa, tällä kertaa helsinkiläisen parivaljakon puhemieheksi valittu.

Vanha Unionin huoltoasema on saanut uuden elämän Tompan ja Miken muutettua tavarapaljoutensa Helsingin Jätkäsaaresta Tuusulaan.

– Vuosi tulee kesäkuussa täyteen. Viihdyttiin hyvin, mutta täällä on tilaa enemmän, sanoo Tomppa, joka suunnittelee arkitöikseen ravintoloiden sisustuksia, hankkii esineitä elokuviin ja taustalavasteita rokkibändeille.

Unionin tilasuunnitteluun ei ulkopuolisia arkkitehtejä tarvita.

– Ei tässä Jätkäsaaren taloja suunnitelleen (Lars) Sonckin kanssa kilpailla, mutta meille saadaan hyvät systeemit, lupaa Tomppa.

Tompan ja Miken tiet kohtasivat 1990-luvun alkupuolella silloisen harrastuksen kautta.

– Jossain antiikkiautojen näyttelyissä tutustuttiin. Se oli silloin tärkeää ja on vieläkin, mutta meidän touhu on lähtenyt siitä moneen suuntaan.

– Ei tämä romustelu ihan elinkeinoksi ole vieläkään tullut, kummallekaan. Mike tuottaa edelleen antiikkiautoja Amerikoista, kertoo Tomppa.

– Mike ja minä ollaan aina kuljettu omia polkuja, valtavirtaa vähän kuin väistellen. Ei olla haluttu eikä osattu kulkea muodin mukana, etsitty ja löydetty mikä itselle kolahtaa, fiiliksen mukaan.

Suomalaiset ovat viime vuosina innostuneet keräilemään, ja tämän hetken suuntaus on vanhaan ja kestävään tavaraan, joka on kestänyt aikaa ja käyttäjänsä.

– Mutta nyt ollaan muodissa. Vähän erehdyksessä.

Vintage-miehillä on oma ohjelma telkkarissa, ja jouluksi tulee kirja.

– Ollaan vähän hämmentyneitä, myöntää Tomppa, mutta on tässäkin hetkessä kotonaan.

– Hei odotas pari minuuttia. Tää soittaja hakee höyrykoneen. Käyn heittään sen ja jatketaan sitten, huikkaa Tomppa ja on jo ovella menossa.

Vanhan Raudan Markkinat on yksi kaksikon luomuksista, lellikki ehkä.

– Joo, se on meille perinne. Me ollaan järjestetty näitä Vanhan Raudan Markkinoita säännöllisen epäsäännöllisesti parikymmentä vuotta. Joskus on välivuosia, mutta joinakin vuosina tiheämmin, kertoo Tomppa.

Rautaiset markkinat ilmestyivät ensi kertaa Helsingissä Aleksis Kiven kadun elokuvastudiolla, sitten vaihtelevasti eri paikoissa: Sipoossa, Lohjalla…

– Fiiliksen mukaan. Olemme halunneet erottua tavaroissa ja järjestelyissä. Haluamme tarjota keräilijöille löytöjä ja paikkaa, jonne tuoda omansa näytille. Olemme aina olleet Miken kanssa avarakatseisia, emmekä halua rajata mitään, mutta pikkukamaa emme osaa kaivata. Muumimukit ja sellaiset voivat vaihtaa omistajaa muuallakin, tuumaa Tomppa.

Tämän vuoden Vanhan Raudan Markkinat pidetään Heinolassa, lauantaina 11.5.

– Heinolasta saattaa tulla vakiopaikka. Se on hyvällä paikalla, ja toukokuun alku on hieno aika järjestää markkinat. Mökkikansa kaksinkertaistaa seudun asukasluvun, ja kesämökkiläiset ovat keräilijöitä, tietää Tomppa.

Heinolan markkinoilta tulee löytymään antiikkiautojen osia, mutta mitä muuta?

– Ei sitä vielä tiedä, mutta jos mietitään minun omia suosikkiostojani jossakin aikavälissä, niin haarukka on laaja, varoittaa Tomppa…

– Minun löytöni saattaa olla Gulfin vanha tuhkakuppi tai toisen maailmansodan aikainen Tuisku-harjoitushävittäjä, kuvaa Tomppa.

Siinä sitä ja kaikkea niiden väliltä.

”– Haluamme tarjota keräilijöille löytöjä ja paikkaa, jonne tuoda omansa näytille.”
”– Mökkikansa kaksinkertaistaa seudun asukasluvun, ja kesämökkiläiset ovat keräilijöitä.”