Suhtautuminen maahanmuuttoon on tunneperäistä. Realiteetit ovat silti vaikuttaneet tähänkin asti, myös EU:ssa, ja esimerkiksi Yhdysvaltoihin on aina ollut kova seula. Meksikon rajaa vartioidaan kovat piipussa. Maailma on epäoikeudenmukainen.

Realiteetteja toi esille Hjallis Harkimo Uuden Suomen uutisella 26.9.2015. Hjallis laskeskeli -- virallisia laskelmia näkyy julkisuudessa kovin vähän -- että turvapaikanhakija asuisi Suomessa 8 kk. Sisäasiainministeriön mukaan yksi hakija tulisi tällöin maksamaan noin 11 000 euroa ja 50 000 hakijaa 550 miljoonaa euroa. Jatkossa henkilö maksaisi kotoutuskuluineen lisää niin, että summaksi tulisi yhteensä 1,15 miljardia euroa. Tähän pitäisi vielä lisätä tilavuokrat, terveydenhoitokulut, tulkit ym., joten kaikkinensa päästäisiin useaan miljardiin euroon. Hjalliksen laskelma ei ole kovinkaan tarkka. Sitä paitsi maahanmuuttajien määrä saattaa jäädä vaikkapa alle puoleen arvioidusta. Silti liikutaan summissa, jotka vastaavat hallituksemme hakemaa ”säästöjen” määrää tai ylittävät sen reilusti. Valtion budjetissa ei olla varauduttu tämän suuruusluokan menoihin.

Suomeen luvan saatuaan maahanmuuttaja ryhtyy kokoamaan perhettä ympärilleen. Perheiden eheyttämisen kautta tulleet maahanmuuttajat ovatkin olleet usein suurin ryhmä. Missä näkyvät kulut ja laskelmat näistä ihmisistä? Entä mitä maksaa työttömyys? Eräistä maista tulleista kaksi kolmesta on työttömänä. Jos työttömiä on 20 000 ja jokaiselle maksetaan korvausta 500 euroa kuukaudessa, niin se tekee vuodessa 120 miljoonaa euroa. Pääministeri Sipilä lupasikin, että kotouttamista tehostetaan niin, että mahanmuuttajat työllistyvät tulevaisuudessa paremmin.

Kun työllistyvät paremmin, niin luovatko he samalla uusia työpaikkoja? Näinhän pääomapiirit haluavat selittää. Mielestäni tuo taloustiede on suoraan sylttytehtaalta. Työnantajapiirit haluavat työttömiä ja maahanmuuttajia, jotta palkat saadaan matalammiksi ja työolot huonommiksi. Juuri sitä, ja yksityistämistä, Sipilän hallitus ja EK nyt tavoittelevat. Eivät ihmiset ryhdy syömään sen enempää, vaikka kuinka monta pitseriaa perustetaan. Se on pois joltain toiselta. Harvassa ovat ne innovaatiot, jotka maahanmuuttajien mukana todellista uutta työtä synnyttävät.

Vaan eihän raha hukkaan mene. Valtion maahanmuuttajien vuoksi käyttämä rahahan lähtee kiertoon ja työllistää suomalaisia, väitetään vastaan.

Kyllä aivan, tosin osa palautuu sukulaisille kehitysavuksi lähtömaihin, mutta kun tuon työpaikan Suomessa olisi tarvinnut myös kantasuomalainen ja sairaalapaikan joku toinen! Eikä valtiolla ole enää halua ottaa lisää velkaa, mistä syystä valtio on ryhtynyt harjoittamaan kulutusta kuristavaa politiikkaa. Tästä seuraa, että valtion on kuitenkin joko otettava velkaa tai korotettava veroja, tai sen on lopultakin myönnyttävä siihen, että pitää erota eurosta ja rajat pitää panna ihan oikeasti kontrolliin. Sen jälkeen valtio voi lainata itseltään ja se voi myös pelata valuuttakurssia paremmin mieleisekseen.

Mauri Nygård

IPUn vpj

www.toisinajattelija.fi