– Meissä suomalaissa on juurivoimaa
Teija Yläranta pyrkii aina, että hänen luontaistuoteprojektinsa poikivat työtä myös toisille
Sitkeys. Eteenpäin meneminen. Periksi antamattomuus Tämän suomalaisen juurivoimaksi kutsumansa vahvuuden Teija Yläranta on halunnut kiteyttää kehittämiinsä Suomalaiset Connection Kukkatippoihin. Connection kukkatippasarjan nimessä kuvastaa ihmisen, luonnon, koko universumin yhteyttä.
Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Markus Silvola
Naantalissa asuva Teija Yläranta, 48, kertoo, että hänen syksyllä 2017 julkistamansa Suomalaiset Connection Kukkatippa-sarja on hakenut ilmentymismuotoaan jo useamman vuoden. Nyt tuli aika saattaa kukkatippasarja konkreettisesti käytännön tasolle ja kuluttajien saataville. Kukkatippasarjassa on yhteensä 16 eri kukkatippaa. Jokaisen pullon sisältö koostuu useamman kukan tai kasvin sekoituksesta.
Kukkatippapullon nimi kertoo, millaisiin asioihin käyttäjä voi saada apua. Niminä on esimerkiksi Muutos, Lohtu, Ilo, Vastustuskyky ja Luovuus. Jokaisessa kukkatippatuotteessa Teija on käyttänyt ainoastaan Suomen luonnossa kasvavia kukkia ja kasveja. Esimerkiksi Vastustuskyky-kukkatipassa on siankärsämöä, mustikkaa ja nokkosta. Ilo-kukkatipassa on ruusua, metsätähteä, valkoista syreeniä ja kissankelloa. Teijan yrityksen nettisivuilla www.solros.fi on jokaisen kukkatipan informaatiosta tarkka kuvaus sekä kunkin kukkatipan voimalause.
Kukkia kukkatippasarjaansa Teija on kerännyt eri puolilta Suomea reilut viisi vuotta.
– Olen kerännyt kukkia hyvin monesta paikasta, esimerkiksi Torronsuolta Tammelasta, Nilsisästä, Lopelta, Vihdistä ja Karkkilasta.
Kukat, joita hän on kerännyt, ovat olleet aina parhaimmillaan, hehkuen kukan elinvoimaa. Vielä nupullaan olevia tai jo nuupahtamaan päässeitä kukkia Teija ei ole kerännyt. Myös keräämisen kellonajan suhteen hän on ollut tarkka.
– Olen pyrkinyt keräämään kaikki kukat auringon ollessa korkeimmillaan eli kello kahdentoista aikoihin päivällä. Silloin myös kohti aurinkoa katsovat kukat ovat voimakkaimmillaan.
Kerääminen on tapahtunut konkreettisesti metsiä, soita, pellonreunoja, luonnonvaraisia niittyjä ja metsäteiden varsia pitkin kulkemalla.
– En ole koskenut itse keräämääni kukkaan, vaan olen nostanut kukan kukkavarresta kukan lehtiä apuna käyttäen pieneen lasimaljaan, jossa on lähdevettä, Teija kertoo.
– Yhteen pieneen lasimaljaan olen laittanut neljästä viiteen saman lajin kukkaa. Kukkien informaatio siirtyy lähdeveteen.
Sitten tätä kukkauuttetta kaadetaan ruskea, 30 millilitran lasipullo puolilleen, loppuosa pullosta täytetään brändyllä. Näin on syntynyt äitiuute.
– Tästä äitiuuttesta tehdään varastouute, jolloin jälleen ruskea lasipullo täytetään lähes täyteen brändyllä ja äitiuuttetta lisätään alkoholin sekaan 1–10 tippaa. Tämä varastoliuos kestää säilytystä jopa useita kymmeniä vuosia. Itse käyttöliuospullo asiakkaille sisältää lähdevettä 2/3 osaa pullosta ja 1/3 osaa alkoholia. Tähän seokseen lisätään varastouutteista muutama tippa.
Teijalla on varastoliuoksia noin 250 erilaisesta suomalaisesta kukasta.
Suomalaiset Connecton Kukkatipat maksavat 10 millilitran pullo noin 15 euroa. Tähän mennessä niitä saa Teijan SolRos-yrityksen kautta tai erilaisilta messuilta, joissa Teija on esittelemässä tuotteitaan. Myös yrityksillä on mahdollista ostaa Connection kukkatippa -sarjaa jälleenmyyntiin.
Teija kertoo, että kukkatippasarjassa oleva nimi Connection kuvaa hänen mukaansa ihmisen ja luonnon yhteyttä.
– Olemme kaikki yhteydessä ja dialogissa keskenämme: ihmiset, kasvit, eläimet, maa, ilma, vesi, avaruus.
– Olen myös tutustunut moniin japanilaisiin, venäläisiin ja italialaisiin tutkimuksiin, jotka selkeästi osoittavat, että vedellä on muisti ja että kasvikunta keskustelee keskenään. Suomessakin on yhdellä luontaishoitajalla käytössä laite, jonka avulla voidaan saada tallennettua kasvien ”soittamaa musiikkia”. Tällä kasvien musiikilla on saatu autettua esimerkiksi keskittymisongelmista kärsiviä lapsia sekä masennukseen taipuvia ihmisiä, Teija kertoo.
Hän korostaa, että kasveilla on meille paljon annettavaa, kun vain suostumme niiltä pyytämään apua ja ottamaan sitä vastaan. Teija korostaa pyytämisen tärkeyttä.
– Jokaiselta keräämältäni kukalta olen kysynyt luvan, saanko sinut ottaa sekä kertonut kukalle, että tulet tekemään tärkeää tehtävää, auttamaan ja antamaan hoitavaa voimia sinua kukkatippojen kautta käyttäville ihmisille.
Yhteys korostuu myös kukkatippasarjan toteuttamisessa. Etikettien ja kukkatipoista kertovan esitteen luontovalokuvat on ottanut Teijan hyvä ystävä, valokuvaaja Markus Silvola (katsonkuvia.blogspot.fi). Markkinointimateriaalin työstämisessä Teija on saanut luottaa media-alan moniosaajan, ystävättärensä Inga Suutari-Jääskön apuun.
– Pyrin aina siihen, että kaikissa projekteissani olisi myös muita työllistävä vaikutus; niin kuin luonnossa kaikki ovat toisiaan täydentävässä yhteydessä keskenään, Teija sanoo.
Teija Yläranta on valmistunut aikoinaan kokiksi. Hän on työskennellyt Helsingissä muun muassa Kalastajatorpalla ja Kulosaaren Casinossa. Nykyään hän on päivätyössä Turun linnassa valmistaen muun muassa lounasta ja kahvilatuotteita Juhana Herttuan Kellari -nimiseen Turun linnan ravintolaan sekä illallis- ja kokousruokia muihin Turun linnassa sijaitseviin juhlatiloihin, joita ylläpitää Fazer ravintolapalvelut.
Yli viisitoista vuotta Teija on tehnyt kokin työnsä ohessa monipuolisesti luontaishoitajan työtä ja kouluttautunut alalle. Hän on muun muassa valmistunut Mervi Hongiston ja Merja Pihlajamäen koulutuksesta saunaterapeutiksi ja kuppariksi. Parhaillaan Teija opiskelee Kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi. Lisäksi hän valmistaa luontaiskosmetiikkaa ja erilaisia yrttiteelaatuja itse keräämistään tai kasvattamistaan yrteistä. Uutuuteena Teija tekee monipuolista kehon ravintoaineiden mittauksia, josta saa selville esimerkiksi kehomme vitamiinitilan, sydämen ja verisuonten kunnon sekä luiden mineraalitiheyden.
Kukkatippojen ohella Teijan uutuustuote on Suon Voima suovesisuihke.
– Se on suolammen vettä läntiseltä Uudeltamaalta, luonnollista ja puhdasta ilman mitään lisäaineita. Kemiallinen ja mikrobiologinen testauslaboratorio Novalab Oy on tutkinut kyseisen suolammen veden, ja todennut sen täysin mikrobivapaaksi, eli tuon suolammen vesi on antibakteerista.
– Tein myös itse ”empiirisen” kokeen kyseisen suolammen vedestä. Otin suovettä lasipulloon ja pidin lasipulloa vuoden kuistillamme, altistaen suoralle auringonvalolle sekä muille vuodenaikojen ja lämpötilojen vaihteluille. Vuoden jälkeen vedessä ei ollut mitään muutoksia, ei limoittumista, ei hometta, eikä hajuja, Teija kertoo.
Suovesisuihketta Teija suosittelee esimerkiksi kutisevaan päänahkaan tai atooppisesti oirehtivan ihon tasapainoittamiseen. 100 millilitran suihkepullo Suon Voima suovesisuihketta maksaa 10 euroa pullo.
Atooppisesta ihosta ja allergioista kärsivät lapsiperheet ovat tykästyneet Teijan valmistamaan palashampooseen. Siinä on oliiviöljyä, kookosöljyä, jojobaöljyä, risiiniöljyä ja kaurasilkkiä sekä kosteuden iholla säilyttävää D-Panthenolia (B5-vitamiinia). Vartalon ja kasvojen ihon puhdistamiseen tarkoitetuissa luomupalasaippuoissa Teijalla on pohjana oliiviöljyn lisäksi kookosöljyä ja risiiniöljyä.
– Kookos- ja risiiniöljylisän vulla palasaippuaan saa paremman vaahtoavuuden, hän kertoo.
Teija valmistaa myös muurahaissalvaa.
– Pidän kahden viikon ajan muurahaispesässä 80-prosenttista alkoholia sisältävää viinapulloa, jossa on kaksi kolmasosaa pullosta alkoholia ja yksi kolmasosa tyhjää. Kahden viikon kuluessa tyhjä osa on täyttynyt pullon kömpineistä muurahaisista.
Sitten Teija vie pullon pimeään kaappiin kahdeksi kuukaudeksi.
– Tuona aikana muurahaishappo imeytyy muurahaisista alkoholiin ja muurahaiset myös osittain sulavat alkoholiin.
Sitten seos siivilöidään, ja Teija sekoittaa muurahaisuutealkoholista ja perusvoiteesta muurahaissalvan, jota käytetään esimerkiksi nivelkipujen ja muiden kipujen hoitoon. Muurahaispesän hyödyntäminen kipujen hoidossa on vanha, suomalainen kansanlääkintäkonsti. Yhtenä tärkeänä tavoitteena Teijalla onkin vaalia ja viedä eteenpäin suomalaista kansanperinnettä hoitotyössään
”– Olen pyrkinyt keräämään kaikki kukat auringon ollessa korkeimmillaan eli kello kahdentoista aikoihin päivällä.”