Nettipianokoulu mahdollistaa pianonsoiton oppimisen kotona

Ilona Vähäsöyringin kehittämä nettipianokoulu on innostanut sekä aikuiset että lapset harjoittelemaan pianonsoittoa.

Mihinkään ei tarvitse lähteä, opiskelu tapahtuu kotona. Tietokoneen ruudulta näkyvien nuottien ja ohjeiden mukaan edetään askel askeleelta.

Teksti: Reetta Reinman

Idea Nettipianokoulu Ilosta lähti muutama vuosi sitten siitä, kun musiikin maisteri ja pianopedagogi Ilona Vähäsöyrinki törmäsi muun muassa piano-oppilaiden vanhempiin ja muihin aikuisiin, jotka harmittelivat, ettei aikanaan tullut lapsena opeteltua soittamaan. Heillä oli edelleen haave soittotaidosta ja kaipuu musisoimiseen, mutta he ajattelivat, että se olisi jo myöhäistä.

– Musiikkiopistoissa ei ole juurikaan pianonsoiton opiskelemisen paikkoja aikuisopiskelijoille. Pianonsoiton opiskelu on mahdollista lähinnä avoimella puolella, ja se on yleensä kallista. Kansalaisopistoissa pianonsoiton opetusta saa hyvin vähän aikaa kerrallaan, ja opettajat eivät välttämättä ole päteviä pedagogeja. Minulle heräsikin unelma tarjota kaikille aikuisille mahdollisuus oppia soittamaan. Tästä lähti idea Nettipianokouluun.

Nettipianokoulu Ilossa on tarjolla Startti-niminen alkeiskurssi sekä alkeita seuraava jatkokurssi, Taso I.

– Suurimman osan Startti -kurssin harjoituksista sävelsin itse. Myös alkeita seuraavalle Taso 1 -kurssille sävelsin noin puolet opeteltavista kappaleista, Ilona kertoo.

Hän toteaa , että Suomessa ei ole vastaavaa klassiseen pianonsoiton opiskeluun pohjautuvaa opetusta verkkokurssimuodossa, mutta ulkomailta löytyy vieraskielisiä verkkokursseja jonkin verran.

– Halusin tarjota suomenkielistä, johdonmukaisesti etenevää ja pedagogisesti mahdollisimman selkeää opetusta kaikille soittotaidosta haaveileville asuinpaikasta riippumatta. Julkaisin ensin pianon soiton alkeisiin keskittyvän Startti -kurssin. Se sai heti innostuneen vastaanoton ja paljon kiitollista palautetta: ”Tällaista olen odottanut ja etsinyt!”

Netistä kyllä löytyy myös ilmaisia opetusvideoita, mutta suurin osa niistä on englanniksi tai muilla kielillä.

– Harva soitonopiskelua aloitteleva kuitenkaan tietää, mitä asioita ja missä järjestyksessä hänen kannattaisi opetella. Lisäksi vieras kieli voi olla monelle hankaloittava tekijä.

Ilona suunnitteli kursseille ensin tarkan rungon. Sen jälkeen hän teki videoita opetettavista asioista oppitunti kerrallaan.

– Opetan videoilla soittoharjoitusten lisäksi myös tärkeimmät musiikin teoriaan liittyvät seikat, jotka auttavat hahmottamaan soittotehtäviä paremmin.

Jokaisen harjoituksen keskeiset soittotekniset ja musiikilliset tavoitteet näytetään videolla tarkasti.

– Mallia toistamalla sekä ohjeita noudattamalla ei voi olla oppimatta, toteaa Ilona.

Videoiden yhteydessä on tulostettavissa videoon liittyvä nuotti- ja muu opetusmateriaali.

Nettipianokoulun kursseilla opiskelu on siis valmiiksi tehdyn video-opetuksen ohjauksessa tapahtuvaa itseopiskelua. Opiskella voi omaan tahtiin, mutta Ilona suosittelee etemään kurssien aikataulujen mukaisesti suunnitellen säännölliset harjoitteluhetket kalenteriin. Näin oppiminen on kaikista tehokkainta.

Nettipianokoulu Ilon kurssilla opiskellessaan opiskelija tarvitsee kosketinsoittimen.

– Mielellään akustisen pianon tai laadukkaan sähköpianon, mutta näiden puuttuessa alkeet sujuu myös kiipparillakin, hän sanoo.

Opiskelu tapahtuu padin, läppärin tai tietokoneen kautta. Nuotit ja ohjeet näkyvät ruudulta.

Ilonan mukaan nuottien tulostaminen paperille ei ole välttämätöntä.

– Toki nuotit ja muu tulostettava opetusmateriaali kannattaa tulostaa itselle talteen.

Kurssialustalle pääsy on voimassa vuoden kurssin aloitushetkestä.

Alunperin Ilona suunnitteli Nettipianokoulu Ilon aikuisopiskelijoita ajatellen, mutta kurssit sopivat hänen mukaansa erinomaisesti myös isommille lapsille ja aikuisen ohjauksessa opiskeleville alakouluikäisille.

– Moni perhe onkin tilannut kurssin avuksi lastensa pianonsoiton opetteluun. Heiltä on tullut positiivista palautetta kursseista sekä mahdollisuudesta pianonsoiton opiskeluun esimerkiksi kauempana maaseudulla, josta saattaa olla hyvinkin pitkä matka pianotunnille.

Alkeiskurssi Startti sisältää 10 viikon ohjelman. Se maksaa 99 €. (Pianonsoiton lähiopetuksessa vastaavien asioiden opettelu tulisi maksamaan noin 450 €).

Alkeista seuraava jatkokurssi Taso 1 sisältää 15 laajaa oppituntia. Yksi näistä oppitunneista sisältää aina 4 eri osa-aluetta, jotka ovat soittotekniikan kehittäminen, uusi pianokappale, sointumerkeistä säestystä ja improvisointia. Taso 1 -kurssin hinta on 249 €. (Pianonsoiton lähiopetuksessa vastaavien tarvittavien oppituntien hinta olisi noin 1500 €).

Nettipianokoulu Ilon kehittäjä, Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva Ilona Vähäsöyrinki, 36, on opiskellut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian Kuopion osastolla. Hän valmistui kirkkomusiikin maisterin tutkinnon kanssa samoihin aikoihin myös pianopedagogiksi. Hän työskentelee yhdessä puolisonsa Joose Vähäsöyringin kanssa pianoja myyvässä ja huoltavassa Laatusoitin Oy:ssä Nurmijärvellä.

Ilona on toiminut reilut kymmenen vuotta pianonsoiton opettajana ja tehnyt myös satunnaisesti kanttorin hommia. Nyt hän keskittyy Nettipianokoulu Ilon pyörittämisen lisäksi perheyrityksen töihin, toimii Lapsikuoro Ilon kuoronjohtajana, sekä antaa edelleen myös pianotunteja Laatusoitin Oy:n tiloissa eli vuonna 1901 perustetun Hellaksen pianotehtaan entisissä, noin 520 neliön tuotantotiloissa Nurmijärven Rajamäellä.

Nettipianokoulu Ilo löytyy osoitteesta www.nettipianokoulu.fi

”– Moni perhe onkin tilannut kurssin avuksi lastensa pianonsoiton opetteluun. ”
”– Opetan videoilla soittoharjoitusten lisäksi myös tärkeimmät musiikin teoriaan liittyvät seikat, jotka auttavat hahmottamaan soittotehtäviä paremmin.”