KauppaSuomi-lehden lukija, lähetä oma hyvinvointia, ruoanlaittoa tai kodinhoitoa käsittelevä vinkkisi toimitukseen reetta.reinman@kauppasuomi.fi

K ipakka aamushotti buustaa aineenvaihduntaa

Sekoita keskenään: puolen sitruunan mehu, vajaa puoli teelusikallista (vähempi myös riittää) inkivääriä, chilijauhetta, mustapippuria sekä kaksi ruokalusikallista omenaviinietikkaa ja MCT-öljyä ruokalusikallinen. Vähäsen hunajaa, jos kaipaat makeutta. Juo aamuisin!

Puhdistava smoothie

Elimistön suursiivoussmoothie sekoittuu blenderissä kaikesta vihreästä ja puhdistavista kuiduista. Käytä smoothieen esimerkiksi lehtikaalia, pinaattia, salaattia, ananasta, kiiviä, minttua sekä jotain puhdistavaa kuitutuotetta, vaikkapa Bioteekin Elivoima Puhdistuskuurikuitujauhetta. Nauti viikon kuurina kerran päivässä.

Kokonainen neilikka hillitsee yskänkohtauksen

Konserttisali on hiirenhiljaa odottaen konsertin huipentumaa. Sinulle iskee hillitön yskänkohtaus. Eipä hätää. Varustaudu konserttiin ottamalla käsilaukkuun kokonaisia mausteneilikoita.

Yksi kuivattu mausteneilikka kielen alle, ja yskänärsytys helpottaa. Mausteneilikan haihtuvassa eteerisessä öljyssä on miedosti puuduttavia aineita, jotka voivat hillitä kurkkukipua ja yskänärsytystä. Mausteneilikassa on desinfioivaa öljyä, jota käytetään muun muassa hampaita paikatessa. Vallankin Venäjällä mausteneilikasta on valmistettu suuvesiä ja hammastahnoja.

Mausteneilikka tukee monin tavoin terveyttä. Mausteneilikassa on runsaasti K-vitamiinia ja folaattia sekä kivennäisaineista kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja mangaania. Sen fenoli- ja antioksidanttisuusarvot ovat mausteista korkeimmat.

Luonnonmarjoista tyrni sisältää eniten C-vitamiinia

* C-vitamiinia tyrnimarjoissa noin 200 milligrammaa sadassa grammassa, joten C-vitamiinipitoisuus on suurempi kuin esimerkiksi mustaherukassa tai lakassa. Tyrnimarjassa on C-vitamiinia 10−20 kertaa enemmän kuin appelsiineissa.

* Tyrnin sisältämä A-vitamiini on tehokas antioksidantti sekä tärkeä ihon ja hiusten terveydelle.

* Tyrnissä on K-vitamiinia, joka vaikuttaa muun muassa veren hyytymiseen.

* Tyrnimarja sisältää runsaasti monityydyttämättömiä rasvahappoja sekä B12-vitamiinia. Lisäksi marjassa on superoksididismutaasi-nimistä entsyymiä, joka on yksi tehokkaimmista tunnetuista antioksidanteista.

* Tyrnin biotiini vaikuttaa aineenvaihduntatoimintoihin sekä hiusten ja ihon kuntoon. Foolihappo on tärkeä tekijä solujen uusiutumisessa. Marjan sisältämät kuidut avustavat suolen toimintaa.

* Tyrnissä on kivennäis- ja hivenaineita 20 eri lajia, joihin lukeutuvat muun muassa sinkki, mangaani, kalium, magnesium, natrium ja kalsium.

* Tyrnin arvokkaimpana osana pidetään tyrniöljyä, joka sisältään muun muassa oleiini-, steariini-, linoli-, palmetoliini- ja öljyhappoa. E-vitamiini sekä palmetoliini ja linoliöljyt ovat erittäin haluttuja terveyden- ja kauneudenhoitoaineita. E-vitamiini on myös vahva antioksidantti. Hyvän hormonitoiminnan ylläpito vaatii GLA:ta, jota elimistö työstää linolihaposta.

* Tyrnin sisältämien vitamiinien ja aineyhdisteiden uskotaan vaikuttavan suotuisasti moniin vaivoihin ja tauteihin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, eri syöpälajeihin, ihosairauksiin ja kaljuuntumiseen, vaihdevuosiongelmiin ja erilaisiin väsymystiloihin. Tyrniöljyn otaksutaan suojaavan myös auringon ultraviolettisäteilyltä.

* Kansanlääkinnässä tyrnin marjoja on käytetty keripukin ja ripulin hoidossa ja tyrnin lehtiä ihottumarohtoina.

* Tyrni on tunnettu antiikin ajoista alkaen. Sen nimi on latinaksi Hippophaë rhamnoides. Sana hippos tarkoittaa hevosta ja sana phaë kiiltävää. Tyrninlehtiä on aikoinaan syötetty hevosille ja todettu, että lehtiä syömällä hevoset saavat kiiltävän karvan ja voivat hyvin.

Avokadosta terveellinen voileivän päällyste

Avokado sisältää omega-9-rasvahappoa eli oleiinihappoa. On oletettu, että oleiinihapolla olisi kolesterolia alentava vaikutus ja sen arvellaan myös ehkäisevän rintasyöpää. Avokadosta saa kaliumia, jonka vaikutuksesta mm. verenpaine voisi helpommin pysyä vakaana.

Avokadossa on varsin runsaasti B6-vitamiinia sekä foolihappoa. Avokadossa on myös E-vitamiinia sekä A-vitamiinin esiasteita eli karotenoideja, niin ikään siitä saa C- ja K-vitamiinia.

Avokadon sanotaan auttavan myös kakkostyypin diabeteksen torjunnassa. Avokado on varsin energiarikas hedelmä. Sadassa grammassa avokadoa on 219 kaloria.

Avokado on terveellinen valinta voileivän päälliseksi. Sipaise täysjyväleivälle voita. Laita salaatinlehti ja ituja tasainen kerros. Näin päälle asettele avokadoviipaleet. Ripottele koristeeksi seesaminsiemeniä, maun mukaan puhdistamatonta merisuolaa sekä mustapippuria.

Marttaliiton inkiväärijuoma

Raasta peukalon pään kokoinen inkiväärinpala karkealla raastimella.

Laita raaste kuumuutta kestävään kannuun, joka on tilavuudeltaan noin puoli litraa.

Kaada päälle kiehuvaa vettä, anna hautua noin puoli tuntia.

Siivilöi seos mukiin, lisää kuumaa vettä, reilu teelusikallinen hunajaa ja tarvittaessa sitruunaa.

Nautitaan. Inkiväärijuomaan voi lisätä vielä timjamia.

Mustaherukka, perinteinen flunssalääke

Mustaherukka on ravintoarvoiltaan paras herukoista. Mustaherukassa on enemmän solujen kasvua edistävää C-vitamiinia kuin esimerkiksi appelsiinissa. Jo 50 grammaa eli yksi desilitra riittää päivän C-vitamiinitarpeen täyttämiseksi.

Mustaherukassa on lisäksi paljon E-vitamiinia. Mustaherukan uskotaan vaikuttavan edullisesti myös atooppiseen ihottumaan ja eri silmäsairauksiin, kuten harmaakaihiin.

Etenkin Suomessa mustaviinimarja tunnetaan flunssan torjujana. Lämmin mustaherukkamehu nostaa vastustuskykyä, poistaa tulehduksia ja parantaa aineenvaihduntaa.

Valkosipulivoimajuoma

2 l vettä

1/2 kg hunajaa

6 sitruunaa

36 valkosipulin kynttä

Keitä vesi ja jäähdytä. Laita hunaja liukenemaan kädenlämpöiseen veteen. Lisää sitruunat silputtuna tai niistä puristettu mehu (ei kuoria).

Purista tai silppua valkosipulinkynnet sekaan. Anna seistä huoneenlämmössä noin vuorokausi. Siivilöi pulloon ja säilytä jääkaapissa. Nauti juomaa kulaus aamuisin.

Vauhtia aineenvaihduntaan

* inkiväärillä

* kanelilla

* cayennepippurilla

* kurkumalla

Antioksidanttirikas inkivääri voi nostaa aineenvaihduntaa 20 prosenttia kolmen tunnin ajaksi. Vaikutus johtuu inkiväärin sisältämistä gingeroleista ja kapsaisiinista.

Kaneli helpottaa ruoansulatusta ja voi auttaa tasoittamaan verensokerin arvoja kakkostyypin diabetestä sairastavilla.

Cayennepippuri on osa kiinalaista ja ayervedaan perustuvaa terveydenhoitoa. Sen sanotaan nostavan kehon lämpötilaa.

Kurkuman sisältämän kurkumiinin kerrotaan olevan anti-inflammatorinen eli tulehduksia hillitsevä aine, jossa on runsaasti antioksidantteja.

Lämmittävä talviherkku

Maustamattomasta jogurtista voi tuunata makoisan ja mukavasti lämmittävän talviherkun vaikkapa kahvin tai teen kera tarjottavaksi.

Laita jogurttiin yön yli pehmentymään kuivattuja luumuja, rusinoita, aprikooseja ja papaijan paloja. Mausteeksi kanelia ja inkivääriä. Sekoita ja herkuttele!

Hiilaritietoisille kukkakaalimuusia

Kukkakaalimuusi valmistuu seuraavasti: Kukkakaalit keitetään ja loput keitinvedestä otetaan talteen. Survotaan. Sitten otetaan kasvisliemijauhetta ja lisätään sitä hiukan survoksen joukkoon. Lisätään keitinvettä. Tarkistetaan suolaisuus. Jos keitinvedessä on ollut suolaa, niin suolaa ei tarvita. Lisätään voita. Siinä koko homma. Tämä on myös laktoositon.

Sähköisellä savustimella savustaminen onnistuu myös talvella

Tarvitset yhden tai kaksi lohen häntäpalaa, määrä riippuu savustimesi koosta. Olennaista on, ettei olisi paksua lohenosaa lainkaan, vaan kalan ohuempia osia.

Maustamiseen runsaasti karkeaa suolaa,runsaasti myllystä pippurirouhetta valko-, musta- ja viherpippurista, reilu ripaus sokeria sekä runsaasti tillisilppua. Maustetun fileen päälle asetellaan sitruunaviipaleita. Purista ensin mehua vähäsen koko fileelle ja laita sitten sitruunanviipaleet vielä fileen päälle. Anna maustua 1,5 vuorokautta jääkaapissa.

Ennen savustamista ota sitruunanviipaleet pois fileen päältä sekä rapsuta tillisilppu pois. Pippuriseos pitää jäädä lohen pintaan. Savusta lohta vähän ”yli”, eli lohi saa olla hiukan kuivaa, ei siis kovin nesteistä.

Kiloille kyytiä tulisella kaalikeitolla

1 l kasvislientä

1 pienehkö keräkaali

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

3 porkkanaa

3 varsisellerin vartta

2 paprikaa

pätkä chiliä

pala inkivääriä

ruokalusikallinen öljyä

persiljaa, korianteria, limen mehua mausteeksi

suolaa tarvittaessa

Ainekset pilkoittuina pataan porisemaan