Suomen Happituotteen yrittäjä, happiekspertti Pekka Lahtinen kertoo KauppaSuomi-lehden lukijoille hapen merkityksestä kauneudenhoidossa.

Pekka Lahtisen haastatteli Reetta Reinman

M iksi iho tarvitsee happea?

– Iho tarvitsee kaikkien muiden elimien tavoin riittävästi happea toimiakseen moitteettomasti. Happi ylläpitää ääreisverenkiertoa ja auttaa ravinteiden kulkeutumista ihon alueelle. Hapen avulla myös kuona-aineet poistuvat iholta. Toisinaan erilaiset bakteerit, virukset ja sienet voivat aiheuttaa iho-ongelmia. Tällaiset haitalliset patogeenit ovat yleensä anaerobisia eli ne elävät parhaiten hapettomassa tai vähähappisessa ympäristössä. Siksi iholle levitettävällä happea sisältävällä tuotteella voidaan häätää niitä tehokkaasti. Kosmetologeilla on myös käytössä erilaisia hapen käyttöön perustuvia ihonpuhdistusmenetelmiä.

Mitä ihossa tapahtuu, jos happea ei ole riittävästi?

– Jos ihomme ei saa tarpeeksi happea, verenkierto pintaverisuonissa heikentyy, ihon uusiutuminen ja aineenvaihdunta hidastuvat ja iho vanhenee ennenaikaisesti. Iho on myös alttiimpi haitallisille patogeeneille, Tieteelliset tutkimukset lisäksi osoittavat, että yksi ihon vanhenemisen merkittävimmistä syistä on vähentynyt happipaine iholla.

Miten ihon kauneus heijastuu sisältä päin?

– Ihon kauneuteen vaikuttavat suoliston kunto, nautittu ravinto sekä erilaisten kuona-aineiden ja myrkkyjen määrä elimistössä. Happea voi nauttia sisäisesti esim. happitippojen, happikapseleiden ja otsonoidun juomaveden muodossa. Sisäisesti nautittu happi poistaa erilaisia kuona-aineita ja myrkkyjä elimistöstä. Tämä tulee vähitellen ilmi myös iholla. Varsinkin otsonoidulla juomavedellä on suotuisa vaikutus suoliston kuntoon. Ihon kauneudesta huolehtivan kannattaa lopettaa sokerin ja käsiteltyjen kasvirasvojen käyttö. Margariineja ja kasviöljyjä, jotka eivät ole kylmäpuristettuja, mainostetaan usein ”kevyiksi”, mutta ne ovat todella raskasta tavaraa niin iholle kuin koko elimistöllekin ja saavat aikaan ihon ennenaikaista vanhenemista.

Millaista happiliikuntaa on itselle hyvä tarjota?

– Ulkoilu happirikkaassa luonnossa on luonnollisesti hyväksi. Todellista happiliikuntaa on ns. EWOT (Exercise with Oxygen Therapy), jolloin poljetaan kuntopyörällä tai juostaan juoksumatolla hengittäen samalla happirikastimella tuotettua happea. Tällöin happi imeytyy punasolujen lisäksi myös veriplasmaan, jolloin solut ja kudokset saavat huomattavasti enemmän happea. Samalla myös hapen osapaine valtimoissa nousee tehostaen elimistön hapen saantia.

Miten itse hoidat itseäsi hapella?

– Käytän päivittäin Oxyrich -happitippoja sekä juon perinteistä happivettä, jota valmistetaan sekoittamalla vettä ja happikaasua sifonissa ylipaineen avulla. Näitä laitteita ei enää ole myynnissä, mutta otsonoitu juomavesi on vaikutukseltaan ainakin yhtä tehokasta. Myynnissä on erilaisia otsonigeneraattoreita otsoniveden valmistamiseen. Lisäksi harjoitan EWOT-happiliikuntaa muutaman kerran viikossa.

Millainen ruokavaliosi on?

– Ruokavalioni on aika lailla tavallinen sekaruokavalio, joka ei kuitenkaan sisällä lainkaan sokeria, käsiteltyjä kasvirasvoja eikä soijaa. Pyrin välttämään kaikenlaisia lisäaineita. Lisänä ovat kylmäpuristetut pellavasiemen- ja kookosöljyt, sisäisesti nautittu savi sekä erilaiset vitamiinit ja hivenaineet. Viime aikoina olen ottanut käyttöön myös koivuntuhkauutteen, joka sopii hyvin yhteen happivalmisteiden kanssa.

Millaista liikuntaa harrastat?

– Happiliikunnan lisäksi uin kilometrin verran uimahallissa sukeltajien vuorolla kerran viikossa käyttäen naamaria, räpylöitä ja snorkkelia. Olen harrastanut urheilusukellusta nuoresta pojanklopista lähtien. Henkistä hyvinvointia saan varsinkin etelän kirkkaissa vesissä sukeltamalla ja vedenalaisia näkymiä videoimalla. Vietin juuri viikon sukellussafarilla Punaisella merellä.

Miten valmistamiisi kauneustuotteisiin rikastetaan happi?

– Happi lisätään Suomen Happituotteen ihonhoitotuotteisiin nestemäisen hapen eli vetyperoksidin muodossa tietynlaisen valmistusprosessin avulla.

Miten suosittelet happea sisältäviä kauneustuotteita käytettävän?

– Miedompaa Kauneusgeeliä voi käyttää jatkuvasti esim. kasvoilla. On kuitenkin vältettävä sen joutumista silmiin. Enemmän happea sisältävää OxySkin Happigeeliä käytetään tarpeen mukaan eli niin kauan kuin on erilaisia iho-ongelmia, kuten ihottumaa. Myynnissä on myös erilaisia otsnonoituja öljyjä ihon ongelmien hoitoon. On syytä lisäksi muistaa kehon sisäinen puhtaus, jonka ongelmat heijastuvat usein iholla. Siksi ihon happihoidon yhteydessä tulisi nauttia happea myös sisäisesti.