Kasvava kotoilu näkyy syötävien hyötykasvien suosiona

Kesäkukkien ohella suomalaiset ovat innostuneet kasvattamaan syötäviä kasveja: tomaattien ja kurkkujen lisäksi chiliä ja yrttejä. Mansikoita on mukava napsia amppelista.

Teksti: Reetta ReinmanKuvat: Helsingin Kukkatoimitus

Näyttävä ja kestävä maljaköynnös on tämän kesän suosikkikukka, kertoo Helsingin Kukkatoimituksen myyntitiimin vastaava Tiina Ulmanen .

Maljaköynnöstä on tarjolla monenmuotoisena, myös amppelina ja pyramidina. Maljakynnös soveltuu myös sisäkukaksi.

Suomalaiset nauttivat nyt kotielämästä. Tämä näkyy Ulmasen mukaan myös siten, että puutarhoissa ja parvekkeilla kasvatetaan kesäkukkien lisäksi syötäviä hyötykasveja: kurkkuja, tomaatteja, chilejä, erilaisia yrttejä sekä mansikoita.

– Meillä on perinteisten, maahan tai ruukkuun istutettavien hyötykasvien taimien lisäksi tarjolla niistä myös amppelit, kuten esimerkiksi amppelimansikka, -tomaatti, -kurkku, -kurpitsa ja - chili.

Helsingin Kukkatoimituksen valikoimissa on satakunta erilaista kesäkasvisorttia. Yritys toimittaa kesäkukkia ja hyötykasveja asiakaspisteisiin ympäri Suomen.

Kesäkukan kestävyydessä kukoistavana läpi kesän yksi olennainen asia on oikean paikan valinta.

– Myös kastelu ja lannoittaminen pitää olla kohdallaan. Kukkien ja kasvien mukana sekä puutarhaosastoilta saa ohjeet kunkin kasvin hoidolle, sanoo Ulmanen.

Ulkokukkien lisäksi Helsingin Kukkatoimitus toimittaa asiakaspisteisiinsä myyntiin leikkokukkakimppuja sekä valmistujaisaikaan yksittäispakattuja ruusuja.

– Suomalaisten suosikkikimppuja ovat ruusut, neilikat ja krysanteemit.

Huolellisessa hoidossa leikkokukkakimput pysyvät freesinä.

– Kukille on hyvä leikata imupinnat, vaihtaa vesi riittävän usein sekä käyttää virkitysainetta, Ulmanen sanoo.

Kukat ja viherkasvit ovat juhlatilaisuuksien kruunaajat.

– Paikka ja juhlan tyyli ratkaisee kukka- ja kasvivalinnan. Jos juhlassa on isot puitteet, tarvitaan koristelussa näyttäviä kukkia ja kasveja, toteaa Ulmanen.

Hänen mukaansa suomalaiset yhdistelevät nykyään rohkeasti erilaisia kukkia ja kasveja juhlien koristelussa sekä suosivat väri-iloittelua.

”Jos juhlassa on isot puitteet, tarvitaan koristelussa näyttäviä kukkia ja kasveja.”
”Maljaköynnöstä on hyvä sumuttaa mahdollisimman usein.”