Sauna lämpö aukaisee ihohuokosia, joten myös nesteet lähtevät sitä kautta liikkeelle

Keho kerää ylimääräistä nestettä, mutta ei hätää. Ratkaisu siihen löytyy niinkin läheltä kuin saunan lauteilta ja luonnonsuolapurkista.

Nesteiden keräytyminen kehoon voi johtua monista syistä. Liian suolainen tai muutoin huonolaatuinen ruoka, ylenmääräinen alkoholin käyttö tai liika sokerin saanti rasittavat kehoa, mikä ilmenee myös turvotuksena.

– Kaiken kaikkiaan täytyisi miettiä sitä, miten meidän munuaisemme toimivat, tiivistää ikävän turvotusongelman saunaterapeutti, saunaterapiakouluttaja ja Forum Saunan yrittäjä Mervi Hongisto . Turun Kurjenmäessä toimiva, Mervi Hongiston omistama Forum Sauna on perustettu 1927. Mervin suvun omistuksessa se on ollut vuodesta 1965.

Nesteiden kerääntymisen taustalla voi olla myös jokin sairaus, kuten esimerkiksi sydämen tai munuaisten vajaatoiminta.

– Useimmiten kuitenkin kyse on yksinkertaisesti siitä, että ihmiset syövät liian suolaista ruokaa. Etenkin kaupan einesruoat ja muut teollisesti valmistetut ruoat sisältävät hirmuiset määrät piilosuolaa, jota ei edes huomaa, Mervi muistuttaa.

– Suosittelenkin, että ihmiset tekisivät ruokansa mahdollisimman paljon itse hyvistä, puhtaista raaka-aineista.

Jos haluaa poistaa turvotusta ja keventää muutenkin oloa, on hyvä kiinnittää ensimmäisenä huomiota suolan laatuun. Mervi suosittelee hyvänlaatuista suolaa, jota ei ole käsitelty.

– Ruususuola, puhdistamaton merisuola ja hyvälaatuinen sormisuola sopivat mainiosti ruoanlaittoon ja maltillisesti käytettyinä ehkäisevät nesteen keräytymistä kehoon.

– Täytyy kuitenkin aina muistaa, että vaikka noissa emäksisissä suoloissa on myös paljon hyviä mineraaleja, suolat eivät saa koskaan olla ainoita mineraalilähteitä, vaan ne tulee ottaa muualta.

Liiallinen neste näkyy kehossa etenkin jaloissa, nilkoissa, kämmenissä ja sormissa. Eli ääreisverenkiertopaikoissa, joihin neste pakkautuu helpoimmin.

Sauna on mitä luonnollisin ja tehokkain paikka hoitaa turvotusta ja päästä eroon ylimääräisestä nesteestä. Saunan taika perustuu siihen, että lämpö aukaisee ihohuokosia, joten myös nesteet lähtevät sitä kautta liikkeelle.

– Sen vuoksi saunan jälkeen tulee usein luontaisesti janon tunne. Meillä Forum Saunassa on aina asiakkaalle tarjolla hoitojen jälkeen luomumehua, koska hän tarvitsee nesteen lisäksi usein myös tukea sokeriaineenvaihdunnan tasapainottamiseen, Mervi kertoo.

– Pelkkä raikas vesi on tietenkin myös paikallaan.

Erityisen tehokkaaksi turvotuksen poistajaksi Mervi suosittelee saunassa tehtävää suolakuorintaa. Siihen hän neuvoo avuksi emäksistä suolaa.

– Aina kun suolaa käytetään hoidossa ulkopuolelta, se vetää nesteitä pois kehosta. Silloin kun liika suola taas menee ”luukusta” sisään, se turvottaa, Mervi tiivistää.

– Emäksinen suola, kuten vaikkapa ruususuola tai puhdistamaton merisuola on erinomaisen hyvää myös iholle. Ja kun suolaa sekoitetaan turpeeseen tai mihin tahansa hoitavaan aineeseen, sen teho vielä korostuu.

Mervi antaa ohjeet saunassa tehtävään suolakuorinnasta.

– Ensin pestään koko vartalo kunnolla, mieluiten luontaisilla tuotteilla. Sitten otetaan pari ruokalusikallista emäksistä suolaa käteen tai pieneen astiaan.

– Kun on hikoiltu tarpeeksi saunan lauteilla, ruvetaan hieromaan suolaa suoraan iholle. Sen jälkeen ollaan saunassa vielä 15–20 minuuttia ja hieroskellaan suolaista ihoa rauhassa. Sitten pestään suola pois kunnolla.

Helppo suolakuorinta hoitaa ihoa ja poistaa samalla tehokkaasti nesteitä. Mervi vinkkaa, että hoidon tehostamiseksi voi ottaa samanaikaisesti viileän jalkakylvyn, johon on lisätty suolaa.

– Se auttaa myös sitä, että saunassa jaksaa olla paremmin, Mervi muistuttaa.

”Emäksinen suola, kuten vaikkapa ruususuola tai puhdistamaton merisuola on erinomaisen hyvää myös iholle.”
”Kun on hikoiltu tarpeeksi saunan lauteilla, ruvetaan hieromaan suolaa suoraan iholle. Sen jälkeen ollaan saunassa vielä 15–20 minuuttia ja hieroskellaan suolaista ihoa rauhassa. Sitten pestään suola pois kunnolla.”

MITÄ?

Paljastan valttikorttini

Tiedän onnistuneeni, kun asiakkaat palaavat uudelleen ja uudelleen.

Asiakaspalautteet ja jokaisen yksittäisen asiakkaan saama apu kertoo onnistumisesta.

Kateus täytyy ansaita!

Asiakkaan kuunteleminen ja läsnäolo.

Ulospäin suuntautuneisuus.

Sitoutuminen siihen, mitä teen – se poikii uskottavuuden.

Oma ammattitaito ja kyky pysyä ajan hermolla.

Mervi Hongisto kirjassa Anja Kulovesi: Made with Love. Pienyrittäjän valttikortit. 2015.