Risto Paronen on ikänsä touhunnut koneiden kanssa, ensin pienkoneiden ja sitten isompien. Arkityöt tulee nykyisin tehtyä Lahdessa, mutta helmikuussa mennään sinne mihin on menty jo viime vuosituhannella – Venemessuille.

Teksti: Ari Stenius

Lahden Bike Marine löytyy vaivatta, sillä Helsingistä pohjoiseen lähtevä Valtatie 4 ja Renkomäen liittymä ylös saattelee veneväen ja muitakin Bike Marinen tuotteita tarvitsevat lähes pihaan asti.

– Meille on on hyvä tulla, ollaan logistisesti hyvällä paikalla, mutta aina joskus on mentävä meren äärelle ja tämä on se aika, naurahtaa Simolanmutkassa liikettä pitävä Risto Paronen Venemessujen partaalla.

– Tästä se venekausi lähtee, Venemessuilla tapaa veneistä kiinnostuneita. Lähemmäs 90 000 kävijää odotetaan tulevan messuille. Se on iso kontaktipinta, muistuttaa Paronen.

– Kannattaa olla paikalla, sekä myyjien että ostajien. Jutellaan veneilystä, esitellään tuotteita ja palveluitamme, varmasti jotain myydäänkin, mutta tärkeintä on kontaktointi, tietää Risto vuosien kokemuksella.

Messuilla tapaa monenlaista ihmistä ja lähes yhtä monta toivetta.

– Käyttötarkoitus ratkaisee. Joku on ostanut mökin ja haluaa sinne veneen. Joskus veneen käyttötarve muuttuu perheen kasvaessa, huviajelua, kalastusta tai mitä kullekin, maalailee Bike Marinen toimitusjohtaja Risto Paronen asiakkaiden mahdollisia tarpeita.

– Messut kestävät parisen viikkoa, mutta kauppiaan venemessu lyö paljon ja pitkään jälkiaallokoita.

Tapahtuman jälkeen perataan messujen asioita. Mitä sovittiin ja kenelle luvattiin lähettää lisätietoa ja varmistetaan päiviä jolloin asiakas aikoo tulla käymään. Touhua riittää valmistelussa, messuilla ja jälkimarkkinoinnissa. Se on iso kokonaisuus ja ajallisesti aika pitkä juttu, kuvaa Risto Venemessujen vaikutuksia yrittäjän arkeen.

Bike Marine on monipuolinen vapaa-ajan konetalo, mutta kevään ja kesän lähestyessä veneily nousee yhä vahvemmin pinnalle.

– Veneet on meidän pääjuttu. Kaikkea muutakin, mutta veneisiin on keskitytty ja se korostuu nyt kun moottoripyörämessut ovat takana, sanoo Risto, joka on tyytyväinen liikkeensä sijaintiin.

– Saimaa, Päijänne, meri – kyllä ne täällä eteläisemmässä Suomessa ovat ja samoin ostajat. Mitä pohjoisemmas menee, niin sen pienemmäksi menevät tarpeet ja veneetkin, tietää Risto kokemuksesta. Siksi siis Lahti ja nelostien kylki Renkomäessä vuodesta 2010.

Risto Paronen on ollut tekemissä pienkoneitten kanssa peruskoulusta asti.

Kaikki ovat ”säilyneet” ja osin kasvaneet kokoa: kelkat, mönkijät, moottoripyörät ja veneet plus lähes mitkä vaan koneet ovat tulleet tutuksi käytännön käytössä.

– Työssä enimmäkseen. Illat venyy ja viikonloput käyvät aika pieniksi. Oma harrastaminen on jäänyt aika vähiin. Ei tässä sovi ihan himoveneilijä olla, voisi jäädä kaupat tekemättä jos on liikaa vesillä, naurahtaa Risto.

– Golf on tullut mukavaksi vastapainoksi työlle, syksyisin kotimaassa ja talvemmalla Espanjassa, sanoo Risto..

Messuilla Bike Marinella on jälleen tutut tuotteet, luottotuotteet ja muutamia herkkuja:

– Meillä on suosituimmat huippumerkit. Ollaan keskitytty niihin, sanoo Risto ja kannustaa käymään.

– Nähdään Venemessuilla tai Simolanmutkassa!

”– Tästä se venekausi lähtee, Venemessuilla tapaa veneistä kiinnostuneita. Lähemmäs 90 000 kävijää odotetaan tulevan messuille.”
”– Mitä pohjoisemmas menee, niin sen pienemmäksi menevät tarpeet ja veneetkin.”