Tervaskanto jalostaa Lapin metsien tehoaineita terveystuotteiksi

Tervaskanto-tuotteet valmistetaan Lempäälässä Suomen luonnon raaka-aineista. Tuotteilla on Avainlippu-merkki viestinä kotimaisesta työstä.

Teksti: Reetta Reinman

”Mitäs teetkin, niin tervaa se. Pikiöljyllä paranee, vaikka olisi keskeltä poikki.” Näin sanoi vanha kansa.

Lempäälässä toimiva Frescon Oy luottaa Tervaskanto-tuotteissaan vanhan kansan viisauksiin ja suomalaiseen, erityisesti lappalaiseen kansanparannusperinteeseen, mutta valmistaa tuotteet nykyajan laatuvaatimuksilla omassa tehtaassaan. Lempäälän tehtaassa on myös oma laboratorio, jossa jatkuvasti tutkitaan käytössä olevia raaka-aineita sekä tehdään tuotekehitystyötä. Tervaskanto-tuotteiden nykyaikainen tuotekehitys ja tuotanto on aloitettu viitisen vuotta sitten.

– Tuotteidemme laadun takeena on laatujärjestelmä, joka kattaa myös lääkinnällisten laitteiden ja terveydenhuollon tuotteiden valmistusta, kertoo Tervaskanto-tuotteista vastaava avainasiakaspäällikkö, biolääketieteen tekniikan diplomi-insinööri Kirsi Puustinen Fresconilta.

Luonto antaa Fresconin tehtaalle myös konkreettisen energian sen katolla olevien viiden aurinkopaneelin avulla. Laskennallisesti aurinkopaneelit tuottavat Tervaskanto-tuotteiden valmistamiseen tarvittavan energian myös talvella.

Yritys työllistää kahdeksan henkilöä.

Tervaskanto -tuotteiden pääraaka-aineet ovat terva, pihka, pikiöljy, kuusenoksauute ja hunaja, joita yritys jalostaa satoja litroja vuosittain. Näistä valmistetaan muun muassa voiteita, hiustenhoitotuotteita, saippuoita sekä saunatuotteita. Tervasta syntyy jopa suklaata. Myös eläimille on oma tuotesarja. Tervaskanto-tuotteita on myynnissä Kärkkäisen tavarataloissa ja verkkokaupassa.

– Käyttämistämme raaka-aineista terva, pikiöljy ja pihka tulevat Lapista luonnontuotteiden kerääjiltä ja valmistajilta. Hunaja on lähituottajalta Lempäälän läheltä Hämeestä, Kirsi Puustinen kertoo.

Terva on tervahaudassa poltettua maahautatervaa.

Tervashampoo ja -saippua ovat Kirsi Puustisen mukaan erinomaiset hiuksille ja iholle.

– Mikäli kärsii hilseestä tai kutiavasta hiuspohjasta, niin tervashampoo on aivan erinomainen valinta.

Kalamiehille ja -naisille Kirsi suosittelee kalanperkaamisen jälkeen tervasaippuaa käsienpesuun – jo lähtee kalan haju.

Mökkihuussin saa pidettyä raikkaana, kun ilmanraikastimena käyttää Tervaskannon Aito Hautatervaa.

Tervaskannon Tervasuklaassa yhdistyvät mielenkiintoisella ja herkullisella tavalla tervan maku sekä pehmeä maitosuklaa. Tervasuklaan valmistaa Fresconille Iittalassa toimiva Kultasuklaa Oy. Tervasuklaa-paketissa on painatukset myös kiinaksi ja japaniksi. Aasian maissa Tervasuklaa onkin saavuttanut suurta suosiota, ja se on osoittautunut mieluisaksi Suomen tuliaiseksi.

– Tervasuklaata ja myös muita Tervaskanto-tuotteita on lentokentillä myynnissä sekä Helsingissä turistimyymälöissä, kertoo Puustinen.

Pikiöljy on Kirsi Puustisen mukaan vielä tervaakin parempi ihoa hoitava aine.

– Pikiöljy on erinomaista myös yskään ja tukkoisuuteen. Itse esimerkiksi lorautan pikiöljyä löylyveteen tai teen sen avulla höyryhengitystä. Olo helpottaa hetkessä.

Kansanperinteessä pikiöljyä on käytetty myös hyttyskarkotteena. Pikiöljyn tuoksua saa laimennettua sekoittamalla sitä ruokaöljyyn.

– Pihkavoide on erinomainen apu atooppisen ja psoriaattisen ihon hoitoon. Koville ja halkeileville kantapäille pihkavoide on aivan ehdoton hoitotuote, toteaa Puustinen.

– Mikäli sinulla on tikku esimerkiksi sormessa, niin kun laitat laastariin pihkavoidetta, ja sitten tämän laastarin tikkukohtaan, niin vuorokaudessa tikku nousee pois; pihkalla on tällainen vetovaikutus, sanoo Puustinen.

Vitamiini- ja kivennäisainerikas hunaja ravitsee ihoa ja hiuksia.

Laulu raikaa raikkaasti ja puhe kulkee jouhevasti Tervaskannon Äänenavaustropin avulla.

– Tämä hyvänmakuinen tuote rentouttaa äänihuulia, kertoo Puustinen.

Äänenavustropissa raaka-aineina ovat kuusenkerkkähaudevesi, hunaja, siirappi ja pikiöljy.

Netissä Tervaskannon tuotteisiin voi tutustua www.tervaskanto.fi

”– Koville ja halkeileville kantapäille pihkavoide on aivan ehdoton hoitotuote.”