Perinteinen korvapuusti onnistuu gluteenittomana. Häggman leipoo ilman kotimaisia viljoja myös sesonkiherkkuja, kuten joulutorttuja ja pipareita.

Teksti: Reetta Reinman

Leipomo-konditoria Häggman Oy alkoi leipoa gluteenittomia tuotteita vuonna 1989.

– Tuolloin Haapajärven leipomoomme valmistui uudisrakennus, johon tehtiin erillinen tila gluteenittomien tuotteiden valmistamista varten, toimitusjohtaja Yrjö Häggman kertoo.

Häggmanin valikoimissa olevat gluteenittomat tuotteet ovat pääsääntöisesti makeita kahvileipiä, leivoksia, kakkuja ja pikkuleipiä. Suolaiseksi tarjottavaksi Häggman Oy leipoo gluteenitonta pizzaa.

Myös sesonkiherkkuja saa Häggmanilta gluteenittomana.

– Joulun sesonkiherkkuina meillä on gluteeniton joulutorttu ja piparkakku sekä taatelikakku. Keväällä valikoimissamme on gluteeniton Runebergin torttu, ystävänpäiväleivos ja vappuna munkkirinkilä.

Häggmanilla gluteenittomissa tuotteissa kotimaiset viljat korvataan perunajauholla sekä luontaisesti gluteenittomalla jauhoseoksella ja maissintärkkelyksellä.

– Kotimaisista raaka-aineista perunajauhoa käytetään kakku- ja leivostuotteissamme korvaamassa vehnäjauhoa, muut gluteenittomat ”viljakorvikkeet” ovat tuontitavaraa, Yrjö Häggman sanoo.

Keliakiaa sairastaville on tärkeää, että valmistusprosessin aikana gluteenittomat tuotteet eivät ole missään kosketuksissa kotimaisten viljojen kanssa. Miten Häggmanilla varmistatte tämän?

– Valmistamme gluteenittomat leivonnaiset erillisessä valmistushuoneessa erillisillä työvälineillä. Paisto tapahtuu yhteiskäyttöisillä uuneilla, mutta ajallisesti muusta valmistuksesta erillään. Yksittäin myytävät tuotteet pakastetaan suoraan valmistuksen jälkeen yksitellen omaan suojamuoviin. Konditorioissamme muovikääre on tiiviisti tuotteessa aina tarjolle saattamiseen saakka. Tuote poistetaan pussista puhtaalle lautaselle ja sulatetaan suoraan asiakkaalle. Näin pystymme varmistamaan, että tuotteeseen ei pääse gluteenitonta ruokavaliota käyttävälle haitallisia partikkeleita muista tuotteista.

Nykyisen toimitusjohtajan Yrjö Häggmanin isoisän vuonna 1929 perustamassa Häggman Oy:ssä työskentelee tätä nykyä noin 40 henkilöä, osa osa-aikaisesti. Yrityksen leipomossa henkilökuntaa on kymmenen. Perheyritys toimii kolmannessa polvessa. Häggman Oy:n Konttori on Haapajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla. Yrityksen päätuotteita ovat kahvileipä- ja konditoriatuotteet. Gluteenittomien tuotteiden osuus on kokonaisuudesta vähäinen, vaikkakin niiden osuus on kasvussa.

Häggman kahvila-konditorioita löytyy eri puolilta Suomea, lähinnä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalta. Lahdessa Häggmanin kahvila-konditoria palvelee Kärkkäisen tavaratalon yhteydessä. Myös Ylivieskan Kärkkäisellä on Häggmanin kahvila-konditoria. Molemmissa leivotaan paikan päällä..