Koeajossa Citroen C3 Aircross

Citroen C3 Aircross on persoonallisen pirteä vaihtoehto katumaasturiluokkaan. Ainahan Citroen-malleista löytyy persoonallista ilmettä, mutta tässä uudessa C3 Aircross-mallissa sitä tuntuu olevan kaksinverroin.

Teksti ja kuvat: Janne Suomalainen

Citroen C3 Aircross on 4,15 metriä ja 1,76 metriä leveä, eli mitoiltaan varsin kompakti. Ulkomuodossa on silti itsevarmaa katumaasturihenkeä.

Isot valoumpiot, voimakas keula ja korostetut pyöränkaaret herättävät ajatuksen todellisesta maastoseikkailijasta. Isot renkaat ja 175 mm maavara helpottavat kyllä etenemistä huonokuntoisilla teillä, mutta ehkä aivan metsään asti ei etuvetoisella autolla kannata suunnistaa.

Autosta löytyy lukuisia persoonallisia yksityiskohtia. Esimerkiksi ajovalojen toteutus on varsin mielenkiintoinen tai vähintäänkin tavallisesta poikkeava. Konepellin reunaa koristaa ohut LED-valojen nauha. Ne ovat päiväajovalot.

Ajovalot ja sumuvalot löytyvät ison, etupuskuriin upotetun valoumpion sisältä. Autoon voi valita persoonallisen ilmeen 85 eri väriyhdistelmän joukosta. Valittavissa on 8 ulkoväriä, 3 kattoväriä ja 4 väripakettia, joiden avulla kattokaiteet, sivupeilien kotelot ja ajovalojen koristeet saavat oman kontrastivärin.

Lisäksi takimmaiseen sivulasiin on saatavissa säleikköteippaus. Myös matkustamon puolelle saa valittua halutunlaisen väriteeman. Vakioverhoilun lisäksi tarjolla on neljä värikokonaisuutta: Urban Red, Hype Mistral, Metropolitan Grey ja Hype Colorado.

Etupenkillä tilaa riittää mukavasti ja ohjaamo tuntuu avaralta. Takapenkki jää aikuisella hieman ahtaaksi.

Autoon on saatavissa iso lasikatto, joka tuo valoa matkustamoon, mutta samalla katto laskee hieman alemmas. Tämän vaikutuksen huomaa lähinnä takapenkillä, missä aikuisella voi olla pää kiinni katossa. Takapenkin selkänoja on jaettu kahteen osaan. Takapenkki on saatavissa myös kiskoilla varustettuna, jolloin polvitilaa/tavaratilan kokoa voi säädellä tilanteen mukaan.

Tavaratilaa löytyy normaaliasennossa 410 litraa, mutta penkin selkänojat kaadettuna lähes 1300 litraa. Etupenkin selkänojan saa myös taitettua alas, jolloin kyytiin mahtuu jopa 2,4 metrinen esine.

Auton moottoritarjonnan muodostavat PureTech-bensiinimoottorit ja BlueHDi-dieselit. PureTech-bensakoneet ovat kaikki 3-sylinterisiä ja 1.2-litraisia. Perusmallina on vapaastihengittävä 82-heppainen versio, joka saattaa riittää rauhalliseen menoon. Muissa PureTech-malleissa (110 ja 130) on turboahdin tuottamassa lisää tehoa ja vääntöä. Koeajoimme malliston ainoan automaattivaihteisen version, eli PureTech 110-mallin.

Aivan urheilulliseksi ei menoa voi kuvailla, mutta 205 Nm väännön ansiosta moottorilla pärjää hyvin arkiajossa. Polttoaineenkulutus hieman kasvaa automaatilla, mutta pysyy silti kohtuullisena. Auton yhdistetty kulutus on 5,6 l/100km ja CO2-päästöt 126 g/km. Manuaalilla yhdistetty kulutus on tasan 5,0 l/100km.

Citroen C3 Aircross on aina etuvetoinen. Autoon on kuitenkin saatavissa Grip Control-järjestelmä, joka tarjoaa omat ajo-ohjelmat lumelle, hiekalle ja maastoon. Grip Control ei saa luotua eturenkaille lisää kitkaa, mutta säätää luistoneston ja ajovakaudenhallintajärjestelmän toimintaa niin, että etenemiskyky on paras mahdollinen aina tienpinnan mukaan.

Grip Control -järjestelmä sisältää myös alamäkihidastimen, jonka avulla jyrkkiä rinteitä voi laskeutua hallitusti auton huolehtiessa jarrutuksesta.

Citroen C3 Aircross -malliston hinnat alkavat 18 390 eurosta. Ehkä houkuttelevampi on kuitenkin PureTech 110-malli, jonka lähtöhinta on 21 990. Samalla saa Feel-varustelun, joka sisältää mm. kevytmetallivanteet, LED-päiväajovalot, nahkaverhoilun ohjauspyörän ja suomenkielisen kosketusnäytön kojelaudalle.

Tämän koeajetun, automaattivaihteisen PureTech 110 Shine -mallin lähtöhinta on 25 990 euroa. Shine-varusteluun kuuluvat muun muassa avaimeton lukitus- ja käynnistysjärjestelmä, automaattinen ilmastointi, navigointi ja sadetunnistin sekä pysäköintitutka taakse ja tummennetut takalasit.

”– Autoon voi valita persoonallisen ilmeen 85 eri väriyhdistelmän joukosta.”