Mielekkään työjärjestyksen avulla siivous on sujuvaa. Oikeat välineet säästävät aikaa ja vähentävät kehon kuormitusta.

Teksti: Reetta Ahola

Säännöllisellä pesu- ja suihkutilojen puhdistuksella vältetään voimakkaiden erikoisaineiden käyttö. Jos viikkorutiini on jäänyt vähäiselle huomiolle, ei hätää, konsteja kylpyhuoneen kohentamiseen on tarjolla runsaasti.

Työtehoseuran (TTS) tutkija Arja Rytkönen korostaa, että mielekäs työjärjestys tekee hommasta sujuvan.

– Ihan ensimmäiseksi voi laittaa WC-pönttöön puhdistusaineen vaikuttamaan, jotta se ehtii tehota sopivasti muun siivouksen aikana, Rytkönen suosittelee.

– Kylpyhuoneen siivous on hyvä aloittaa tilojen perältä kuten saunatiloista, jottei edetessään tule sotkeneeksi jo puhdistettuja paikkoja. Pölypinnat kannattaa siivota ylhäältä alaspäin.

Puhdistusaineiden käyttöohjeisiin on syytä perehtyä aina ennen käyttöä. Annosteluohjeita ja mahdollisia varoitusmerkintöjä tulee noudattaa.

– Jos esimerkiksi desinfioiva puhdistusaine sisältää klooria, pesuveden lämpötilan tulee olla viileä, ettei kloori pääse haihtumaan ja näin ärsyttämään hengityselimiä ja silmiä, Arja Rytkönen täsmentää.

– Tehokasta puhdistusainetta käyttämällä tarvitsee vähemmän mekaanista käsittelyä, aikaa ja lämpöä. Lämpötilan vaikutus peruspuhdistuksessa on yleensä vähäinen, mutta lämpö helpottaa rasvalian poistamista.

Pinttyneeseen likaan on omat aineensa.

– Puhdistusaineita ei saa sekoittaa keskenään. Klooripitoisia puhdistusaineita ei tule käyttää happamien valmisteiden kanssa, sillä ne nopeuttavat haitallisen kloorin vapautumista, Rytkönen huomauttaa.

Klooripitoisia puhdistusaineita kannattaa käyttää harkiten niiden ympäristöhaitallisuuden vuoksi.

– Vahvasti happamia puhdistusaineita saatetaan tarvita esimerkiksi saostumien poistoon, jolloin on syytä suojata kädet, ja tuulettaa haihtuvien happojen höyryt pois kylpuhuonetiloista. Tällainen hengitysteiden turvallisuudesta huolehtiminen on erittäin tärkeää.

– Vahvat emäkset irrottavat tehokkaasti rasvalikaa myös iholta ja näin ollen suojakäsineiden käyttö on välttämätöntä, Rytkönen painottaa.

Perinteisiä siivousmenetelmiä ovat kuiva-, nihkeä-, kostea- ja märkäsiivous sekä pesu.

– Ammattisiivouksessa suositaan nykyään paljon niin sanottua vedetöntä siivousta, Arja Rytkönen kertoo.

– Vedettömässä siivouksessa käyttövalmiit mikrokuituiset pyyhkeet ja mopit otetaan suoraan lingottuina pyykinpesukoneesta.

Valmiiksi kostutettuja moppeja ja pyyhkeitä varataan etukäteen niin paljon, jotta niitä ei tarvitse huuhtoa sangossa siivouksen aikana.

– Kuivien moppien ja pyyhkeiden nihkeytyksen voi tehdä myös käsin kaatamalla tai suihkuttamalla niiden päälle tarvittava määrä vettä tai pesuliuosta. Kosteuden on hyvä tasaantua kymmenisen minuuttia. Se tapahtuu nopeammin, kun moppi tai pyyhe taitellaan. Veden määrä riippuu näiden vedenimemiskyvystä.

Käytetyt pyyhkeet ja mopit pakataan muovipussiin tai astiaan odottamaan seuraavaa pesua.

– Vedettömän siivouksen etuna on siivousvälineiden hygieenisyys, kun ne pestään pesukoneessa oikeassa lämpötilassa. Työn määrä ja kuormittavuuskin helpottuu, lisäksi vedenkulutus vähenee, Arja Rytkönen listaa.

Toisaalta liian vähäinen vedenkäyttö saattaa huonontaa siivouksen lopputulosta ja lisätä näin myös työmäärää. Rytkönen suositteleekin ottamaan huomioon puhdistettavien paikkojen likaisuuden ja materiaalien keston.

Kylpyhuoneen pesussa oleellisia kohtia ovat WC-pöntön vetonuppi, valokatkaisijat ja ovenkahvat.

– Useimmat pesevät ne kerran viikossa ja hyvä niin, mutta kerran päivässä pyyhkiminenkään ei olisi liikaa, varsinkaan silloin kun sairauksia on liikkeellä, Arja Rytkönen sanoo.

Kaikkiin suihkukalusteisiin muodostuu pikku hiljaa kalkkisaippuaa.

– Kalkkisaostumien poisto sujuu, kun kostuttaa pinnan ensin vedellä, käyttää hapanta puhdistusainetta, harjaa ja hankaa, huuhtoo ja lopuksi neutraloi heikosti emäksisellä aineella. Happo-emäs -menetelmä on tehokas, eikä happo pääse syövyttämään pintoja, Arja Rytkönen neuvoo.

– Pystypintojen kostutuksessa ja pesuaineen levityksessä kannattaa edetä alhaalta ylöspäin, jottei tule juovia.

Pesutiloille on myynnissä omia laikkoja, pesusieniä ja harjapesimiä. Varteen kiinnitettävät keventävät työtä ja vedet saa lastalla seiniltä pois.

– Pinttyneen WC-istuimeen suosittelen hapanta pesuainetta, (joka sitten) minkä jälkeen wc-istuin neutraloidaan emäksisellä puhdistusaineella. Pesu voidaan toistaa useita kertoja jos lika on tiukassa. Muuten säännölliseen wc-istuimen puhdistuksen voi käyttää yleispuhdistusainetta.

– Suihkutilojen hanojen puhdistukseen sopivat mikrokuituliinat, niillä tulee kirkasta jälkeä.

– Peilin puhdistukseen sopii mikrokuituliina ja sieniliina. Paperikuivaus varmistaa, ettei pintaan jää tahroja, Rytkönen suosittelee.

Lopuksi voi kiittää ja ilahduttaa itseään hyvin tehdystä työstä vaikkapa ostamalla kauniin leikkokukan kylpyammeen tai lavuaarin reunalle.

”Peilin puhdistukseen sopii mikrokuituliina ja sieniliina. Paperikuivaus varmistaa, ettei pintaan jää tahroja.”

MITÄ?

Puhdistusaineet jaotellaan pH:n mukaan seuraavasti:

- Vahvasti hapan 0–1,9

- Hapan 2,0-4,9

- Heikosti hapan 5,0-5,9

- Neutraali 6,0-8,0

- Heikosti emäksinen 8,1-10,0

- Emäksinen 10,1-11,00

- Vahvasti emäksinen 11,1-14,0

Emäksisiä pesuaineita käytetään saniteettitilojen ylläpitosiivousaineena. Ne toimivat parhaiten lämpimään veteen sekoitettuna ja vaativat huuhtomisen.