Joulusaunassa tuoksuvat koivu, kataja, kuusi ja kaneli, tyrni maistuu myös iholla

Koivu ei ole Mervi Hongiston mukaan ainoa vihtapuu. Myös havupuista ja tammesta syntyvät hyvät vihdat. Havupuut ovat siitä käteviä vihtapuita, että niistä voi taittaa vihdan ympäri vuoden. Erityisesti Mervi kehuu katajavihtaa ja sanoo, että sen avulla saa antaa itselleen lempeää miniakupunktiota.

Teksti ja kuvat: Reetta Reinman

Ai, mun ihanat, vanhat puusukset! moni huokaa, kun istahtaa saunaterapeutti ja saunaterapeuttien kouluttaja Mervi Hongiston emännöimän Forum Saunan lauteille ja Mervi on lisännyt löylyveteen tervan tuoksua.

Oii, kohta täällä se on tervattu puuvenekin! Mervi kertoo usein naurahtavansa saunottavilleen.

– Tuoksumuistot ovat aivan valtavan tärkeitä ihmisille. Olen onnellinen, että pystyn herättelemään niitä asiakkaissani, hän sanoo.

Samoin hän korostaa, miten verrattaen pienellä vaivannäöllä saa luotua itselle hemmottelukeitaan: omassa kotisaunassa.

– Suurimmat nautinnot syntyvät usein pienistä oivalluksista.

Turun Kurjenmäessä toimivan, Mervi Hongiston omistaman Forum Saunan – tätä nykyä kaupungin ainoan yleisen saunan – historia ulottuu vuoteen 1927. Forum Sauna on saunottanut turkulaisia yli 90 vuotta. Mervin suvun omistuksessa Forum Sauna on ollut vuodesta 1965. Mervi aloitti Forum Saunan pyörittämisen 1988.

Saunaterapia tuli Mervin palvelutarjontaan 1990-luvulla, kuppauksella tuolloin aloitettiin. Vuonna 2005 Mervi kehitti yhdessä parkanolaisen Merja Pihlajamäen kanssa saunaterapiakoulutuksen.

– Tarkoituksemme on lisätä perinteistä saunan käyttöä, niin itsehoitona kuin terapiakäytössäkin. Koulutuksesta on mahdollisuus saada kokonaan uusi palvelualan ammatti, tai lisätä muiden terapioiden yhteiskäyttöä, Mervi kertoo.

Joulusaunaan Mervi on kattanut monenlaista aisti-iloa. Koivu- ja katajavihdat, kynttilöitä, myös aidon joulukuusen.

– Otan pienen kuusentaimen juurineen maasta – ja sehän ei ole sitten jokamiehen oikeus, joten pitää ottaa omalta maalta tai pyytää maanomistajan lupa – ja pesen sen juuret huolellisesti puhtaaksi. Sen jälkeen laitan kuusen isoon, vanhaan narulasipurkkiin, jossa on vettä. Nostan purkin kuusineen saunaan tuomaan tunnelmaa.

Koivu- tai katajavihdan käyttöä Mervi suosittelee jo pelkästään sen hurmaavan tuoksun vuoksi. Kuivatun vihdan saa nöyräksi ja toimivaksi liottamalla sitä kuumassa vedessä.

– Yleensä laitan kuivan vihdan likoamaan tuntia ennen kylpemistä. Se kannattaa laittaa vähän isompaan ämpäriin, jossa on mahdollisimman kuumaa vettä. Ennen käyttöä näytän sitä muutaman kerran kiukaalle, jolloin se nöyrtyy, eivätkä lehdet irtoa yhtä helposti.

Katajavihtaa voi talvella ensimmäisen käytön jälkeen säilyttää vaikka lumihangessa seuraavaa käyttöä varten.

Jalat Mervin joulusaunassa upotetaan astiaan, jossa on haaleaa vettä, Mervin reseptillä valmistettua, kehoa emäksisöivää Elämän suolaa, eteeristä öljyä, vaikkapa kuusen, katajan tai männyn tuoksuista sekä jalkapohjan akupisteitä mukavasti virkistävä kuusenoksa.

Löylyveden joukkoon Mervi tipauttaa muutaman tipan eteeristä kaneliöljyä.

– Kaneli tuo ihanaa joulun tuoksua, ja se saa myös ihmiset puhumaan. Kerrankin laitoin miehelleni saunatuoksuksi kaneliöljyä, ja hän puhua pälpätti koko illan! Mervi nauraa.

Hän on kattanut lauteille myös tyrniherkkuja: makeankirpeästi tyrniltä tuoksuvaa, aitoa tyrniä sisältävää kuorintavoidetta vartalolle ja kasvoille sekä tyrnimehua juotavaksi.

Peseytymistilassa hiuksia odottavat tyrnishampoo ja -hoitoaine. Tyrnituotteet ovat Natura Siberica -sarjan luontaiskosmetiikkaa. Kasvot saavat saunan jälkeen vielä Isoäiti Agafian puhdistavan kasvonaamion, jossa on sinistä savea sekä malvauutetta ja jauhettuja kaurahiutaleita. Sininen savi puhdistaa ihoa, poistaa rasvaa ja kiiltoa. Malvauute ja kaura sisältävät A-, B- ja E-vitamiineja.

Joulusaunaan ehtivät myös Forum Saunan kiireapulaiset, tonttunukkejen asuun puetut Helmi ja Eino sekä heidän adoptiotyttärensä Luomu, jotka yleensä touhuavat Forum Saunan myyntitilassa. Välillä saunan nurkasta kuuluu vienoa tipsuttelua. Forum Saunan saunatontut Tihveli ja Tohveli taitavat olla liikkeellä.

– Meidän saunatonttumme Tihveli ja Tohveli ovat hieman arkoja, siksi saunomme kynttilänvalossa, jolloin ei aina huomaakaan, kun ne hipsuttavat paikalle.

Mervi Hongiston ja Merja Pihlajamäen kirjoittamasta Saunan salaisuus -kirjasta selviää, että Tihveli ja Tohveli ovat yli 200-vuotiaita.

– Saunaanhan kuuluvat tietysti saunan henget, tontut ja maahiset. Ennen vanhaan juhlasaunaan valmistauduttiin lämmittämällä savusaunaa koko päivän. Siinä saunatontuilla oli tärkeä rooli, sillä ne huolehtivat saunanlämmityksestä lämmittäjän ohella, Mervi avaa suomalaista kansanperinnettä.

Saunaterapeutti Mervi Hongisto tekee Forum Saunassa monenlaisia hoitoja, myös perinteistä kuppausta sekä turve- ja suolahoitoja, kuin myös hemmotteluhoitoja. Löylyjoogaakin on tarjolla sekä aineenvaihduntaa vilkastuttava infrapunasauna- ja pussi.

Forum Saunan käyttämä turve nostetaan läntiseltä Uudeltamaalta Lohjan Kalliosuosta, jossa se on maatunut 500 – 1 000 vuotta.

– Turve sisältää valtavan määrän mineraaleja ja hivenaineita, sekä luonnollista estrogeenia. Kun saunahoidossa turpeeseen lisätään hunajaa ja suolaa, saadaan siitä kosteuttavampi ja kuorivampi.

Turvehoidossa turve levitetään lämpimälle ja puhtaalle iholle, jolloin ihohuokoset ovat auki ja turve imeytyy niihin hyvin sekä sitoo kuona-aineet itseensä. Kun turve pestään pois, pestään samalla paljon kuonaa.

– Ja kun tämä tehdään saunassa, pestään samalla myös mieli, Mervi muistuttaa.

– Suolakylvyissä ja -kääreissä merisuola tai oman saunamme Elämän suola, jossa on vielä enemmän mineraaleja, vetävät kehosta kuona-aineita ja laskevat turvotusta.

Yksi erikoisuus on parkkeerattu Forum Saunan pihaan: auton perässä vedettävä trailerisauna, jonka Mervin kollegan Merja Pihlajamäen mies on suunnitellut ja rakentanut. ”Matkailuvaunusauna” lämpenee myös Forum Saunan asiakkaille. Onkin varsin hauska kokemus olla trailerisaunassa lähes keskellä Turun kaupunkia.

”– Meidän saunatonttumme Tihveli ja Tohveli ovat hieman arkoja, siksi saunomme kynttilänvalossa, jolloin ei aina huomaakaan, kun ne hipsuttavat paikalle.”
Suomen Turku julistaa joulurauhan

”Saunattomat eivät voi käsittää, että on kansa, joka jouluaaton hämärissä miltei samalla kellonlyömällä astelee nokisiin saunoihin lehväkimput kainalossa.

Siellä nuo miljoonat lehväkimput nousevat ja laskevat, kohisevat ja pauhaavat kuin lukematon viulujousien joukko äärettömän suureksi kuvitellussa jättiläisorkesterissa.”

- Sakari Pälsi (1882-1962)

Joulurauhan julistus luetaan Turun Vanhalla Suurtorilla Brinkkalan talon parvekkeelta jouluaattona kello 12. Tilaisuus alkaa Jumala ompi linnamme -virrellä, jonka jälkeen Turun tuomiokirkon kello lyö 12.

Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä 700 vuoden ajan aina 1300-luvulta asti. Brinkkalan talon parvekkeelta joulurauha on julistettu vuodesta 1886 lähtien.

Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla;

ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaan kuuluvalla hartaudella viettämään

sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään,

sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee,

on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

Lopuksi toivotetaan kaupunginkaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.