Juttu amerikkalaistyylisestä parranajosta – ei mistä tahansa parran ajosta

Oulun suunnalla taksissa istunutta asiakasta on saattanut taustapeilissä kohdata sohvalla istuva ”karvanaama”. Sympaattisen näköinen parrakas mies on korvenkyläläinen Kaitsu Meriläinen, jonka työaika on kulunut jo kolmekymmentä vuotta auton ratissa. Vapaa-aikakin menee ratissa ja ratin ympärillä. Kaitsu harrastaa amerikanautoja, nyt työn alla on Chevrolet sportside pick-up.

Teksti ja kuvat Minna Stenius

Amerikanautomies on erinomainen malli amerikkalaistyyliseen parranajoon. Veitsen kurkulle laittaa toinen Korvenkylän karvanaama, mopon sarvissa istuva Joni Pekkala.

Joni on alansa rautainen ammattilainen Kaitsun lailla kolmenkymmenen vuoden kokemuksella.

Tällä hetkellä Jonilla on Oulussa oma kampaamoliike Joni´s Barber, mutta mies on haluttu kouluttaja niin Suomessa kuin maan rajojen ulkopuolellakin. Hän lisäkouluttaa partureita ja kampaajia, jotka kokemuksen puutteen vuoksi arastelevat partatöitä.

Partatyöt ovat Jonin intohimo, vaikka hän onkin kampaaja.

– On mahtava olla etuoikeutettu näkemään uusia juttuja ja saada kontakteja ympäri maailmaa. Saan olla tekemisissä samalla tavalla innokkaiden ihmisten kanssa.

Parranajo sujuu Jonilta kuin Strömsössä, sielläkin mies on vieraillut partaveitsineen.

– Parranajot ovat lisääntyneet voimakkaasti viimeisten vuosien aikana, muutamassa vuodessa partoja on ajettu ammattilaisen toimesta enemmän kuin kolmessakymmenessä vuodessa yhteensä, tietää Joni kokemuksesta.

– Silti Suomessa parranajokulttuuri ei ole läheskään Välimeren maiden veroinen, siellä miehet eivät aja itse partaansa, vaan käyvät parturissa. Näissä maissa ilmankosteus aiheuttaa sen, että parta on helppo vaan vetäistä pois. Suomessa tämä on helppoa vain saunan jälkeen, kiteyttää Joni parranajon kulttuurieron.

Kutiavaan partaan tai näppyyntyvään ja korppuuntuvaan ihoon parranajon jälkeen ei ole pakko tyytyä. Ensin on kuitenkin tunnistettava niihin liittyvät ongelmat ja tehtävä korjausliikkeet.

– Partaa täytyy hoitaa. Parta on miellyttävä pitää, koska nykytrendi on tuonut mukanaan hyvät tuotteet, esimerkiksi öljyn, jota käytettäessä parta ei kutia. Partasaippua on parran pesuun shampoota parempi, koska se on kosteuttava, selittää Joni.

– Partaa tulee hoitaa samalla tavalla kuin hiuksia: pestä ja laittaa balsamia, siihen voi laittaa partavahaa, kampausnestettä ja suoristusainetta, partaa voi suoristaa ja föönata, siis stailata, luettelee Joni mahdollisuuksia.

– Parta ja parranajo on kasvavassa mittakaavassa partabisnestä. Parta on muodikas juttu, selittää trenditietoinen vuosikymmenten virtaukset kokenut ammattilainen.

– Miehet ostavatkin ammattiliikkeistä laadukkaita parta- ja kosmetiikkatuotteita, jatkaa Joni.

Parranajo voi olla nautinto myös Suomessa, ilman saunaakin. Tällöin parta ajetaan amerikkalaistyylisesti kuin mafiafilmeissä.

– Amerikkalaistyylisen parranajon juttu on se, että siinä käytetään kylmiä ja lämpimiä lämpöhaudepyyhkeitä, ja siihen kuuluu kasvojen hierominen, selittää Joni.

– Koska veitsi on kertahankinta, veitsellä ajaminen on myös ekologinen vaihtoehto parranajoksi. Irtoterät ovat erittäin kalliita ja niiden käyttöikä on lyhyt, puhumattakaan niistä tulevasta jätteestä. Myöskin palasaippua on erittäin edullinen ja pitkäikäinen, selittää Joni veitsiajon etuja.

Ensin leikataan koneella rajat. Enimmät kaikki yli sentin mittaiset karvat ajetaan pois, koska pitkä karva on vaikea vaahdottaa. Kaitsulta ajetaan pois viikset ja posket otetaan puhtaiksi.

Koneella-ajon jälkeen kasvoille laitetaan lämmin kosteuttava pyyhehaude. Isot pitkät pyyhkeet voidaan laittaa koko kasvoille hoitamaan ihoa, niin että vain nenä näkyy.

Oikea veitsi on puhdistettava ja teroitettava jokaisen käyttökerran jälkeen. Vaihtoterä on aina terävä.

Partaveistä remmillä teroitettaessa lämmitetään terä ensin kangaspuoleen ja nahkapuoli hioo kierteet pois. Nahkan tulee olla lämmin ja kostea.

Laadukas pitkäkarvainen partasuti on valmistettu mäyrän karvasta. Karva imee hyvin kosteutta ja turpoaa. Hyvä suti on pehmeä päältä, mutta sisältä kova, jotta siihen saa laitettua vaahdon kunnolla. Hintahaitari on 5 eurosta 500 euroon.

Sutiastiaan laitetaan kuumaa vettä, jotta lämmin vesi imeytyy sutiin. Imeytymisen jälkeen vesi kaadetaan melkein kokonaan pois. Vaahdottamiseen käytettävä astia on savinen. Sen pohjassa on uurteita vaahdottumisen helpottamiseksi. Pastan sijaan voidaan käyttää myös sitä varten tehtyä palasaippuaa.

Ajettaviin kohtiin hierotaan vaahtoa kunnolla, jotta se menee huolellisesti partakarvojen väleihin. Vaahtoa ei laiteta paksusti. Hyvällä sudilla vaahto saadaan pidempäänkin karvaan.

Päälle laitetaan uusi kuuma haude. Tällöin iho kosteutuu ja partakarva turpoaa.

Ihoa kiristetään sormella leikkaamisen helpottamiseksi. Ajamisessa käytetään pitkiä vetoja tai edetään rapsuttelemalla, tapauskohtaisesti ihon ja karvan kasvusuunnan mukaan. Luomia tulee varoa.

Partakarvat kasvavat yksilöllisesti eri suuntiin. Yleensä ajetaan ensin myötäkarvaan, mutta halutessaan voi ajaa vielä vastakarvaan yhä sileämmän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kun parta on ajettu, laitetaan iholle vielä yksi kuuma kostea pyyhe, jotta ihohuokoset saadaan auki ja loppu vaahto pois huokosista. Tämän jälkeen kasvoille asetetaan viileä pyyhe rauhoittamaan ihoa ja sulkemaan huokoset. Hauteiden tarkoitus lopussa on palauttaa iho siihen kosteustilaan, jossa sen tulee olla.

Hauteiden jälkeen iholle hierotaan balsamia.

Lopuksi Joni trimmaa vielä kulmakarvat ja siistii hiusrajan. Sivuhiuksiin pyyhkäistään hiustuotetta. Parran mallilla voidaan muotoilla kasvon linjoja. Parran suippo on osattava jättää oikeaan kohtaan.

– Tässähän käy niin, että minä oon täällä vähän väliä, tuumaa käsittelystä 6/5 arvosanan antava Kaitsu.

– Sehän se on tarkoituskin, sekä sinun että minun kannalta, myhäilee työstään kovasti nauttiva Joni.

Tyytyväisiä miehiä siis molemmat Korvensuoran karvanaamat. Jos lukija ihmettelee, mikä Korvenkylä, vastaus on nykyisin Ouluun kuuluva aktiivinen kyläyhteisö Oulusta yhdeksän kilometriä Kuusamon suuntaan. Siellä Pekkalan takapihalla juhlitaan kesäisin Korpirockia. Talvella kyseiset bileet ovat Korvenkylän nuorisotalolla. Ne ovatkin jo toinen juttu.

”– Partaa tulee hoitaa samalla tavalla kuin hiuksia: pestä ja laittaa balsamia, siihen voi laittaa partavahaa, kampausnestettä ja suoristusainetta, partaa voi suoristaa ja föönata.”