Kuumakäsittelyt avaavat hiussuomut, jolloin kosteus pääsee hiuksesta pois. Karhea hius näyttää pörröiseltä. Lämpösuoja auttaa.

Rakennepaikkaavat tuotteet täyttävät huokoiseksi päässeen hiuksen keratiinikerroksen.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Biozell

Hiuksista lähes 80 % on keratiinia eli samaa proteiinia, josta kynnet ja ihon pintasolukko muodostuvat. Loput on vettä, pigmenttejä, mineraaleja ja lipidejä eli rasva-aineita.

– Keratiinia on hiuksen keskimmäisessä kerroksessa eli kuitukerroksessa. Tämä on se kerros, johon rakennepaikkaavilla eli hiusta korjaavilla tuotteilla pyritään vaikuttamaan, Heaf of Category Jaana Blomster Biozellilta kertoo.

Keratiini on veteen liukenematon proteiini ja hiusten tärkein rakennuspalikka. Voimakkaat käsittelyt, kuten raidoitus ja permanentti, vaurioittavat hiusten keratiinisäikeitä, jolloin niitä koossa pitävät rikkisidokset rikkoutuvat.

– Hiuksia korjaavat hoito- ja muotoilutuotteet täyttävät nämä hiuksen huokoiset kohdat ja muodostavat niiden pinnalle suojaavan kerroksen. Hiuksista tulee nopeammin kuivuvat, vahvemmat, taipuisammat ja helpommat muotoilla, Blomster havainnollistaa.

Kärkkäisellä myynnissä olevan kotimaisen Biozellin BIOPLEX-hiustenhoitosarjan rakennepaikkaavat shampoot ja hoitotuotteet sisältävät muun muassa ravintorikkaita chian siemeniä sekä auringonkukkauutetta. Tämä Suomessa kehitetty ja valmistettu tuotesarja on eläinkokeeton, silikoniton, gluteeniton ja vegaaninen. 96 prosenttia raaka-aineista on kasviperäisiä.

– Suihkuta tai levitä hiuksiin lämpösuojan sisältävää muotoilutuotetta, ennen kuin alat föönaamaan tai muotoilemaan niitä. Lämpösuojat muodostavat näkymättömän, mutta tehokkaan suojamuurin föönien, kihartimien ja muotoilurautojen kuumuutta vastaan, joka saattaa nousta jopa 220 asteeseen. Kuumuus avaa hiusten pinnan suomuosan, jolloin kosteutta pääsee pois, hiuksista tulee karheat ja kurittoman tuntuiset. Lämpösuoja sekä silottaa hiuksen pintaa että lisää sen vetolujuutta, Blomster sanoo.

Hän kehottaa föönäämään hiukset aina pää alaspäin; tulee tuuheampi lopputulos.

Talvi on hiuksille kovaa aikaa. Sisälämmitysilman ilmankosteus on alhainen. Hiukset kuivuvat ja sähköistyvät. Pipon alla tukka litistyy ja likaantuukin helpommin.

– Kosteuttavan shampoon ja hoitoaineen lisäksi talvella on hyvä helliä hiuksia hoitavalla naamiolla. Saunan lämmössä naamion vaikutus vielä entisestään tehostuu, vinkkaa Blomster.

Hänen mukaansa hiukset olisi hyvä pestä talviaikaan vaikkapa kerran parissa viikossa syväpuhdistavalla shampoolla, koska pipojen ja päähineiden alla hiukset likaantuvat helpommin.

Päänahan hoidoksi talvella hoitoaineitta voi levittää silloin tällöin myös päänahkaan, jolloin kuiva hiuspohja saa hoitavia ja kosteuttavia ainesosia.

Ihana rutiini hiuspohjan hellimiseksi on sen hierominen, josta saattaa olla apua myös hiustenlähtöön. Kun hiuspohjaa hieroo, veri kiertää paremmin ja hiusnystyt, josta hiukset kasvavat, saavat enemmän ravinteita.

Blomster kehottaa välttämään talvella hiuksia tuuheuttavia tuotteita, joiden tuuheuttava vaikutus perustuu yleensä hiuksen sähkövarauksiin, jonka vuoksi tuuheuttavat tuotteet sähköistävät hiuksia kuivassa pakkasilmassa.

Tuuheuttavien tuotteiden sijaan hän neuvoo käyttämään suolasuihketta.

– Suolasuihke tekee liukkaasta hiuksesta hivenen karkeamman ja siten myös tuuheamman näköisen. Suolasuihkeella pystyt myös pöyhimään pipon litistämän tukan uudelleen kuohkeaksi kampaukseksi.

– Hennoille hiuksille suolasuihke on verraton tuuheutta - kesät talvet!

Kuivashampoo on erinomainen apu talvihiuksille.

– Kuivashampoon avulla saa raikastettua pipon alla hautuneita hiuksia. Se myös imee kosteutta ja tuuheuttaa tyveä sekä tuo ilmavuutta ja ehkäisee hiusten sähköistymistä.

Kuivashampoon hiuksia tuuheuttava vaikutus perustuu Blomsterin mukaan tärkkelykseen, joka on olennaisin kuivashampoiden raaka-aineista.

– Hennoille hiuksille suosittelen sekä kuivashampoota että suolasuihketta, hän vinkkaa.

Hentohiuksisille hän neuvoo kätevän tuuheuttamiskeinon.

– Suihkauta hiuksen tyveen, päänahan ja hiusten väliin rakennesuihketta ja pyöräyttele hiusten tyveä muutaman kerran sormilla. Näin saat kivaa ilmavuutta hiuksille.

Värjätyt hiukset hän neuvoo pesemään ja hoitamaan värikäsiteltyjen hiusten shampoilla ja hoitotuotteilla, jotta väri kestää ja kiiltää.

– Silloin tällöin värjäysten välillä voi käyttää ja värjäysväliä pidentää väriä intensiivisenä pitävällä sävytteellä, esimerkiksi Biozellin kotimaisilla Professional Color Mask ja Color Tech -hoitosävytteillä.

.– Otsatukka on nyt in. Samoin polkkatukka sekä eri lailla kerroksittain leikatut hiukset. Suosittuja ovat myös superlyhyet tai superpitkät hiukset..
.– Suihkauta hiuksen tyveen, päänahan ja hiusten väliin rakennesuihketta ja pyöräyttele hiusten tyveä muutaman kerran sormilla. Saat kivaa ilmavuutta hiuksille..