Moni J. Kärkkäinen Oy:n henkilökunnasta taittaa työmatkat polkupyörällä. Jututimme kahta ympärivuotista työmatkapyöräilijää: miesten pukeutumisesta vastaavaa tuotepäällikkö Erik Hämäläistä ja retkeilyosaston Samuli Kumpulaa. He pyöräilivät töihin myös menneen helmikuun 30 asteen pakkasissa.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Marjo Tiinanen

Hyvin lähti polkupyörä käyntiin joka aamu myös helmikuun 30 asteen pakkasissa ja aina perille päästiin! naurahtaa Kärkkäisen miesten pukeutumisosaston tuotepäällikkö Erik Hämäläinen, joka taittaa reilun viiden kilometrin työmatkansa polkupyörällä joka päivä ympäri vuoden.

Kärkkäisellä Erik on ollut töissä kahdeksan vuotta. Hänen toimipisteensä on Kärkkäisen Ylivieskan tavaratalossa. 35-vuotias Erik on kotoisin Pudasjärveltä, hänen vaimonsa Kokkolasta. Perhe asuu Ylivieskassa. Heillä on kaksi lasta: 7-vuotias tyttö ja 5-vuotias poika. Ulkoilmaliikunta on koko perheen mieluisa, yhteinen harrastus.

Työmatkapyöräilyn lisäksi Erik harrastaa monipuolisesti liikuntaa, muun muassa hiihtoa, lentopalloa, sählyä, juoksua ja milloin mitäkin.

– Työmatkapyöräily on hyvä lisä liikuntaharrastuksiini. Siinä tulee joka päivä reilu puolen tunnin aerobinen treeni sekä tehokas lihaskuntotreeni isoille jalkalihaksille.

Fyysisten hyötyjen ohella Erik korostaa ennen kaikkea työmatkapyöräilyn psyykkisiä hyötyjä.

– Pyörälenkin jälkeen aamulla on mukavan virkeä olo aloittaa työpäivä, sillä on selkeästi stressinhallintaa parantava vaikutus – kokonaisvaltaisesti terveellistä.

Erik huomauttaa, että työmatkapyöräily on myös edullinen, ekologinen ja meluton tapa tehdä työmatkat.

Erikillä on hybridipolkupyörä, jolla hän ajaa ympäri vuoden. Hybridipolkupyörässä yhdistyvät työmatkoille ja pyörälenkeille sopivat ominaisuudet.

– Hybridipyöräni on toiminut erinomaisesti myös kovissa pakkasissa. Ongelmia saattaa joskus olla vaihteiden kanssa, esimerkiksi kun on kostea ilma ja sitten tulee pakkanen, niin vaihteet voivat jäätyä. Kuivassa, kovassa pakkasessa vaihteet ovat toimineet moitteettomasti.

Nastarenkaita Erik ei talvisin käytä.

– Ehkä olisi hyvä kokeilla, hän tuumaa.

Työmatkapyöräily - ja muutoinkin talviliikuntapukeutumisessa Erik luottaa kerrospukeutumiseen.

– Kerrospukeutuen ei kovillakaan pakkasilla palele, eikä myöskään tarvitse juurikaan enemmän vaatetta kuin normaalisti. Käsineet kovilla pakkasilla pyöräillessä pitää toki olla paksummat ja kasvot on hyvä suojata, oikein kylmän pakkasilman hengittäminen on elimistölle kova rasitus.

Jalkineina Erik suosii vettä hylkiviä Gore-Tex -pintaisia urheilujalkineita.

Erik, miltä näyttää ensi kesän miesten muoti?

– Huolitellun, muodollisemman pukeutumisen ja sporttivaatteiden yhdistäminen näyttää tulleen jäädäkseen. Kuoseissa graafiset kuviot ovat suosittuja. Materiaaleista sametti tekee voimallista tuloaan. Ja farkkutakki tekee paluun.

Erik kertoo, että tulevana kesänä miesten muoti on entistä värikkäämpää.

– Esimerkiksi pinkki on myös miesten pukeutumisen piristeväri. Ensi syksynä miesten vaatteissa on paljon oranssia.

Erik Hämäläisen tavoin myös Kärkkäisen retkeily- ja urheiluosastojen tuotepäällikkö Samuli Kumpula pyöräilee työmatkat kesät talvet.

Nelikymppisen Samulin perheeseen kuuluu vaimo ja viisi lasta: kaksi kouluikäistä poikaa ja kolme alle kouluikäistä tyttöä. Perhe asuu Ylivieskassa.

– Lapsiperheen arki on hektistä. Vapaa-ajalla ei juuri jää aikaa omille liikuntaharrastuksille. Työmatkapyöräilyssä oma liikunta tulee vähän kuin ”huomaamatta”, Samuli toteaa.

Samulin työmatkapyöräilyn taustalla ovat myös taloudelliset seikat.

– Pyörään ei tarvitse ostaa bensaa. Suurin taloudellinen säästö taitaa olla kuitenkin siinä, ette olemme pärjänneet tähän asti ilman toista autoa.

Samuli toteaa, että mitään herkkua työmatkapyöräily ei suinkaan aina ole.

– Huonommalla kelillä auto kuulostaa paljon paremmalta vaihtoehdolta. Niinhän se on muussakin elämässä, mitään ei saavuta, jos aina menee siitä, mistä aita on matalin.

Työpaikalleen Ylivieskan Kärkkäiselle Samulilla on noin seitsemän kilometrin pyöräilymatka. Pyöränä hänellä on hydridipyörä.

– Paljon nähnyt ja kokenut pyörä! Samuli naurahtaa.

Hän pitää polkupyörästään hyvää huolta: puhdistaa ja huoltaa sen säännöllisesti.

Talvikeleillä Samulilla on aina nastarenkaat.

– Panostan muutoinkin turvallisuuteen, ennen kaikkea siihen, että tulen liikenteessä nähdyksi, jolloin muut tienkäyttäjät voivat ennakoida ja huomioida paremmin. Ilman kunnollisia valoja ja heijastimia polkupyöräilijät ja jalankulkijat ovat äärimmäisen turvattomia.

Samuli suosii kerrospukeutumista pyörämatkoilla lisäten ja vähentäen kerroksia sään mukaan.

– Helmikuun 30 asteen paukkupakkasilla minulla oli viisikin kerrosta. Pakkasilla varpaat, sormet ja kasvot ovat kovilla, niiden suojaaminen on tärkeää. Villasukat, paksut käsineet ja kommandopipo ovat tarpeen.

Päällimmäisenä Samulilla on aina tuulenpitävä kerros.

Samulille mieluisia liikuntalajeja ovat kaikki pelit, esimerkiksi jääkiekko ja sähly. Hänen vaimonsa on innokas luonnossa liikkuja, ja hänen myötä koko perhe tykkää liikkua luonnossa.

Kotia läheltä luonnosta löytyy koko perheelle mieluisia ulkoilupaikkoja. Siellä on mukava istuskella nuotiolla, nauttia kevättalven auringosta sekä paistaa makkaraa.

Urheilu ja retkeily täyttävät Samulin työpäivät. Hän vastaa Kärkkäisen tavaratalojen ja verkkokaupan retkeily- ja urheiluosastojen tuotehankinnoista. Aikaa on seurattava ja ennen kaikkea osattava ennakoita tulevaisuuden trendejä ja ostajien käyttäytymistä.

– Uudet polkupyörämallit ovat kevään ikisuosikit. Tänä keväänä saamme Tunturin polkupyörät kaikkiin Kärkkäisen tavarataloihin. Sähköpyörät ovat varmasti myös tänä kesänä kova juttu. Fatbiket jatkavat suosiotaan ympärivuotisena pyöränä. Esimerkiksi nykyään suosituilla vaelluksilla ja vaikkapa syksyisillä Lapin kalastusreissuilla sähköavusteiset fatbiket ovatkin aivan loistavia.

”– Esimerkiksi vaelluksilla ja vaikkapa syksyisillä Lapin kalastusreissuilla sähköavusteiset fatbiket ovatkin aivan loistavia.”
”– Työmatkapyöräily on myös edullinen, ekologinen ja meluton tapa tehdä työmatkat.”
Jokainen vuodenaika on Suomessa hyvä

Kulje voimakkaana kohti tuulta ja tuiskua, tunne lumen kepeä narskunta jalkojesi alla. Anna katseesi levätä lumen vuoraamissa puissa, jossa jäähileet kimaltelevat kuin jalokivet.

Anna luovuutesi virrata pimeän aikana ja vuodata se näkyville. Tuo valoa ja lämpöä lähellesi, sytytä kynttilöitä, nauti takkatulen liekkien tanssista.

Hengitä syvään kevään raikkaita tuoksuja ja kuuntele lempeämielistä puron solinaa.

Katso, miten luonto herää päivä kerrallaan ja iloitse siitä.

Ota vastaan aurinko ja kerää itseesi energiaa talven varalle. Nauti kukkien loisteesta ja metsän vehreydestä. Ole tyytyväinen vesipisaroista, jotka huolehtivat luonnon tarpeista pysyä elossa. Juttele sammakolle, joka uiskentelee vesilätäkössä.

Heittäydy lepäämään ruskamattoon ja katsele taivasta. Seuraa hitaasti kulkevaa pilvilauttaa, joka maalaa muuttuvia hahmoja kuin sarjakuvia sinun katseltavaksesi.

Täytä varastosi luonnonlahjoilla, jotka pitävät sinut terveenä ja hyvinvoivana.

Katkelma kirjasta Sananhelinä