Kannuksen kauppapuutarha on investoinut ekologisuuteen, veden ja ravinteiden kulutusta mitataan antureilla

Tuholaistorjunnassa Kannuksen kauppapuutarhassa käytetään biologisia torjuntakeinoja. Salaatin viljelyssä kasteluvesi otetaan talteen ja kierrätetään. Anturit kertovat, paljonko kasvit ovat syöneet vettä ja ravinteita. Valon kasvit saavat kasvihuonevalaisimien lisäksi kokeilussa olevista led-valaisimista.

Teksti: Reetta Reinman

Viime vuonna nelikymppisiä juhlinut, vuonna 1977 perustettu Kannuksen kauppapuutarha Oy on keskittynyt koko historiansa ajan vihannesten kasvattamiseen. Tätä nykyä puutarhan noin 8500 neliön kasvihuoneet tuottavat ympärivuotisesti lähes 1 000 000 kiloa kurkkuja sekä noin 500 000 ruukkuvihannesta: ruukkusalaattia ja jääsalaattia. Kasvihuoneiden 8500 neliöstä kurkun viljelyssä on noin 7500 neliötä ja salaatilla noin 1000 neliötä.

Kurkkulajikkeeksi Kannuksen kauppapuutarhassa on valikoitunut Imea. Kurkkuja kasvatetaan viidessä huoneessa, joista yksi on kerrallaan vaihdossa. Tällä tavalla tuotanto saadaan tasaiseksi ympäri vuoden.

Kurkkukasvusto vaihdetaan viidestä kuuteen kuukauden välein. Huoneet pestään ja desinfioidaan aina vaihdon yhteydessä. Kurkun taimet kasvatetaan itse. Neliöltä saadaan keskimäärin 130 kiloa kurkkusatoa vuodessa. Kurkun poimintaa tehdään kuutena päivänä viikossa.

Salaattihuoneessa viljellään samalla viljelysysteemillä kuin 1989, kun Kannuksen kauppapuutarha otti salaatin viljelyn ohjelmaansa investoimalla automaattiseen salaatinviljelylinjastoon. Salaatin siemenet kylvetään taimikasvatuspäässä kivivillaan.

– Taimet siirretään kivivillakuutiossa turveruukkuun ja istutetaan linjastoon, jossa se kasvaa pakkaamiseen saakka. Linjasto hoitaa harventamisen automaattisesti, kun kasvi kasvaa ja tarvitsee lisää tilaa. Turveruukku on hyvä puskuri kasvitauteja vastaan sekä tietenkin ekologinen, Kannuksen kauppapuutarhan omistaja ja toimitusjohtaja Aleksi Hauhtonen kertoo.

Viime vuonna Kannuksen kauppapuutarha Oy valittiin kasvihuonevihannesten Vuoden 2017 laatutuottajaksi. Valinnasta päätti Kotimaiset Kasvikset ry Kauppapuutarhaliiton ehdotuksesta.

Pääsääntöisesti tuotteet myydään Keski-Pohjanmaan seudulle ja Pohjois-Suomeen, erityisesti Ouluun. Myynti on rationalisoitu tehokkaaksi digitalisaatiota hyödyntäen.

– Myynnin suhteen tapahtui suuri muutos vuonna 2013, kun koko Pohjois-Suomen myyntimme muuttui sähköisiin tilauksiin. Sähköinen tilausjärjestelmä mahdollistaa sen, että kauppoihin voidaan toimittaa kuutena päivänä viikossa juuri oikea määrä kurkkuja ja salaatteja. Näin tuotteen tuoreus on huippuluokkaa, toimitusjohtaja Hauhtonen kertoo.

Lavat ja laatikot pakataan tilausten mukaan puutarhalla ja kylkeen liimataan lappu, jossa lukee, minne tuotteet ovat matkalla. Tuotteiden jakelu on ulkoistettu.

Kannuksen kauppapuutarha on perheyritys. Yrityksen perustajat, Eino ja Leila Hauhtonen ovat yhä mukana yrityksen arjessa. Yrityksen omistajana ja toimitusjohtajana on vuodesta 2010 toiminut Hauhtosten poika, Aleksi Hauhtonen, 35.

Perheyrittäjyys ei ollut Aleksille itsestään selvä valinta.

– Vielä lukiossa olin varma, etten ikänä jatkaisi vanhempieni perustamaa yritystä. Pikkupojasta lähtien olin nähnyt, kuinka paljon yritys vaatii työtä ja vastuuta. Ruokapöydässä kuuntelin aina vanhempien keskusteluja päivän haasteista ja vaikeista asioista.

Armeijan jälkeen Aleksi kouluttautui vartijaksi.

– Kun vuorotyö ei enää inspiroinut, päätin kokeilla siipiäni maailmalla. Muutin vuodeksi Australiaan töitä tekemään ja matkustelemaan. Reissu opetti minulle enemmän kuin olisin uskonut.

Aleksin piti mennä kauas, jotta voi nähdä lähelle.

– Vuosi Australiassa toi muutoksen. Miljoonakaupunki Sydneystä palatessa kotimaisemat tuntuivatkin mukavilta ja näin vanhempieni yrityksen aivan toisin silmin. Tuli halu kehittää ja jatkaa vanhempien luomaa yritystä.

Kannuksen kauppapuutarha teki vuonna 2010 ison investoinnin rakentamalla uuden biolämpölaitoksen. Öljystä luovuttiin. Vuodesta 2010 saakka kasvihuoneet ovat lämmenneet ainoastaan kotimaisella polttoaineella: palaturpeella ja hakkeella.

– Investointi on maksanut itsensä takaisin viidessä vuodessa, lämmityskulut ovat pudonneet merkittävästi, Aleksi Hauhtonen kertoo.

Lämpöenergiaa Kannuksen kauppapuutarhassa kuluu vuosittain 3500 megawatin verran. Hintaa yhdelle megawatille muodostuu turvetta ja haketta polttaen noin 20 euroa.

– Hyvin kylmillä säillä poltamme enemmän turvetta kuin haketta. Turpeella on korkeampi lämpöarvo.

Aleksi kertoo, että kasvihuoneiden energiakuormaa on koko ajan pyritty vähentämään uuden lämpölaitoksen lisäksi esimerkiksi led-valaisinkokeilla ja langattomilla kasvualusta-antureilla, joilla pystytään saavuttamaan kasveille optimaalinen kastelutiheys ja ravinnepitoisuus.

– Kasvihuoneiden sähköinen valaistus on tuotannossamme suurin menoerä, sitten tulevat palkkakustannukset, pakkausmateriaalit ja lämmitys. Vaikka puutarhalla on paljon automatiikkaa, kasvihuoneessa on kuitenkin paljon käsintehtävää työtä, joita koneet tai robotit eivät voi tehdä.

Kastelussa Kannuksen kauppapuutarha hyödyntää uutta tekniikkaa. Kannuksen kauppapuutarha on toiminut yhteistyössä Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen Greenhouse-projektissa, jossa on kehitetty langattomia kasvualustan antureita, jotka mittaavat kosteutta, ravinnepitoisuutta ja lämpötilaa.

– Langattomilla kasvualusta-antureilla pystytään saavuttamaan kasveille optimaalinen kastelutiheys ja ravinnepitoisuus. Kasvualusta-anturit mittaavat kasvualustan kosteutta, ravinnepitoisuutta sekä lämpötilaa. Näiden mittaustulosten perusteella voimme sitten säädellä automatiikkaan kasteluveden, ravinteiden ja lämmön määrää, Aleksi Hauhtonen kertoo.

Salaatin viljelyssä kasteluvesi otetaan talteen ja kierrätetään.

– Talteen otetusta kasteluvedestä anturit mittaavat, miten paljon kasvit ovat ”syöneet” siitä vettä ja ravinteita, ja sitten automatiikka lisää kasteluveteen ravinteita mittauksen mukaan.

Kasteluvettä kuluu Kannuksen kauppapuutarhassa vuodessa noin 17 000 kuutiota.

Iso painoarvo on myös Kannuksen kauppapuutarhassa käytettävässä biologisessa tuholaistorjunnassa.

– Tuholaistorjuntamme on kokonaisuudessaan biologista, Hauhtonen kertoo.

– Kaikille kurkkujen ja salaattien tuholaisille voidaan osoittaa kyseisen tuholaisen vastainen eliö, näitä hyödynnämme tuholaistorjunnassa. Tämä mahdollistaa puhtaat tuotteet, joita voi syödä pesemättä vaikka suoraan kasvihuoneesta. Teemme kaiken kehitystyön aina tuotteen laatua ajatellen. Tärkeintä on puhdas, raikas ja hyvänmakuinen vihannes, Hauhtonen korostaa.

Työnsä vastapainoksi Aleksi Hauhtonen harrastaa monipuolisesti liikuntaa. Lumilautailu, salibandy, tennis ja golf ovat hänelle mieluisimmat liikuntamuodot.

Aleksilla on vaimonsa kanssa kolme lasta: 13-, 10- ja 7-vuotiaat.

”– Kaikille kurkkujen ja salaattien tuholaisille voidaan osoittaa kyseisen tuholaisen vastainen eliö, näitä hyödynnämme tuholaistorjunnassa. ”

MIKÄ?

Kannuksen kauppapuutarha Oy

- Kotipaikka Kannus.

- Omistaja Aleksi Hauhtonen, sukupolvenvaihto toteutettiin kahdessa vaiheessa vuosina 2010 ja 2014.

- Yritys on perustettu 1977, perustajina Eino ja Leila Hauhtonen.

- Pinta-ala 8500 neliömetriä, josta kurkkua 7500 neliömetriä ja salaattia 1000 neliömetriä.

- Viljelyssä vuosittain noin 1 000 000 kiloa kurkkua, 300 000 kappaletta jääsalaattia ja 200 000 kappaletta ruukkusalaattia.

- Tuotteiden myynti jälleenmyyjien kautta Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalle, sekä erityisesti Pohjois-Suomeen Oulun seudulle aina Ivaloon saakka.

- Liikevaihto oli vuonna 2017 noin 2,9 miljoonaa euroa.

- Yrittäjien lisäksi 16 työntekijää sekä lisäksi kausityöntekijöitä.