Ghee

Ghee eli kirkastettu voi on 100% rasvaa. Sen lämmitysprosessissa on poistettu laktoosi, proteiini ja vesi. Intialaisessa ayurvedassa kirkastettua voita on käytetty tuhansia vuosia ruoanlaitossa ja terapeuttisiin tarkoituksiin.

Teksti: Merja Kiviluoma

Ghee on kirkastettua voita, joka on valmistettu voita miedolla lämmöllä hauduttaen. Valmistusprosessissa voista poistuvat valkuaisaine (hera), maitohappo, laktoosi (maitosokeri) ja vesi. Jäljelle jää kirkas pähkinän tuoksuinen ja makuinen, täydellinen maitorasva.

Gheetä pidetään ayurvedassa terveyttä edistävänä ruoka-aineena. Ayurvedan mukaan ghee vahvistaa silmiä, maksaa, muistia. Se parantaa aivotoimintaa, nivelten joustavuutta ja ruoansulatusta. Ghee myöskin poistaa kehosta kuona-aineita.

Ghee toimii hyvin myös muiden, siihen sekoitettujen yrttien, kuljettajana eri puolille kehoa ja kudoksia, soluihin asti. Näin kertoo saksalainen Lothar Finck, joka tuottaa gheetä ayurvedisen perinteen mukaisesti Finck Naturkost yrityksensä kautta.

Lothar Finck toteaa rasvan ja veden olevan ruoanlaiton perusta, kaikissa maailman keittiöissä. Rasvalla on monia elintärkeitä tehtäviä.

– Rasvat ovat yhtä keskeisiä ruokavaliossamme kuin mineraalit ja vitamiinit. Rasvat antavat ja varastoivat energiaa. Esimerkiksi sydän saa 50-60 % energiastaan rasvasta.

– Rasvaa tarvitaan myös rasvaliukoisten vitamiinien imeyttämiseen. Siksi laadukkaat ravintorasvat ovat keskeinen osa ravitsemusta. Luonnollisten rasvojen nauttiminen auttaa pysymään nuorekkaana ja hyvinvoivina, selvittää Lothar Finck.

Ayurveda on elämän tiedettä sekä vanha parantumisen traditio, joka on pitkään käyttänyt gheetä elämän eliksiirinä. Intiassa gheetä käytetään kehon puhdistukseen ja monien luonnonkosmeettisten aineiden valmistukseen.

Intiassa gheetä on käytetty tuhansia vuosia ruoan valmistukseen, sillä on korvattu voin ja öljyjen käyttö. Ghee kestää kuummennusta hyvin, eikä silloinkaan menetä laadukkuuttaan.

– Gheen maku on mieto ja hieman makea ja pähkinäinen. Se sallii myös muiden makujen tulla ruoanlaitossa esille paremmin.

Lothar Finckin mukaan gheetä voi käyttää keittämiseen, paistamiseen, höyryttämiseen ja käristämiseen. Leivonnassakin 20% voista kannattaa hänen mukaansa korvata gheellä.

– Ghee sopii myös mausteiden paahtamiseen, sillä ghee tuo esille niiden aromit parhaiten. Höyrytyksen ja kaittämisen yhteydessä pieni määrä gheetä riisin tai kasvisten keitinvedessä säilyttää vitamiineja.

– Ghee sopii leivän päälle sekä mausteiden kyytipojaksi. Teelusikallinen gheetä jokaisen ruokailun yhteydessä stimuloi ruoansulatusta, listaa Finck.

Gheen sulamisaste on 30 astetta ja on siis alhaisempi kuin ihmisen ruumiinlämpö.

– Ghee imeytyy 95 prosenttisesti, mikä on korkeampi kuin minkään muun öljyn tai rasvan imeytymisaste.

Gheetä kannatta käyttää huoneenlämpöisenä, jolloin se on juoksevaa. Ghee säilyy hyvin kuukausia, mutta se on syytä säilyttää kuivassa paikassa ja auringonvalolta suojattuna.

Ayurvedisissä luonnontuotteissa ghee on yksi perusaineista. Sille on hyvä syy, sillä imeytyvyydestä on hyötyä.

– Lääkinnälliset yritit ovat uutettu gheehin, sillä ayurvedan mukaan ghee vahvistaa muiden yrttien vaikutusta jopa tuhatkertaisesti. Ghee kuljettaa muut aineet ja antioksidantit elimistön soluihin asti. Soluissa se sitoo vapaita radikaaleja paljon paremmin kuin vitamiinit, selvittää Lothar Finck.

Kaikki ayurvedahoidot alkavat ghee-kuurilla.

– Näin siksi, että ghee puhdistaa elimistöä kuona-aineista ennen muita hoitoja, jolloin myös muista hoidoista on optimaalinen hyöty.

Gheessä on A-, D-, E- ja K-vitamiineja sekä mineraaleja: kalsiumia, fosforia, magnesiumia, rautaa, kaliumia ja natriumia.

– A- ja E-vitamiinit ovat antioksidantteja, jotka ehkäisevät oksidatiivista prosessia kehossa ja vapaiden radikaalien tuhovoimaa. Mikään muu ruokaöljy tai rasva ei sisällä A-vitamiinia, kalaöljyä lukuun ottamatta. A-vitamiinista on hyötyä myös silmien kosteusongelmiin, perustelee Finck.

– Gheessä on 4-5% linolihappoa, joka on erityisesti ihon rasvahappo.

Lothar Finck on ollut jooga- ja meditaatio-opettaja 20-vuotiaasta alkaen. Joogan ohessa hänestä tuli jo nuorena tietoinen myös ravitsemuksellisista asioista.

– Halusin tietää ravinnon vaikutukset mieleen, kehoon, terveyteen ja hyvinvointiin. Luin kaikki mahdolliset ruokakirjat ja tarkastelin myös ruokatuotteiden valmistusaineita.

Finck matkusteli parikymmentä vuotta nähden erilaisia kulttuureita. Hän päätyi Intiaan ja ayurveda-perinteen pariin.

– Ayurveda avasi ikään kuin tavan syödä luonnon lakien mukaan. Näin tuli tutuksi myös ghee, joka ayurvedassa katsotaan perusraaka-aineeksi ja elämän eliksiiriksi.

1992 Finck alkoi tutkia rasvaa ja erilaisia eurooppalaisia rasvatuotteita.

– Totesin, että luomuvoi puuttui kaikista kaupoista kaikkialla. 1996 aloin tuottaa gheetä ja 2000 perustin Finck Naturkost yrityksen, jonka kautta olen tarjonnut sitä Euroopan markkinoille, toteaa Finck. Yritys toimii Saksan Nordlingenissä.

Gheessä on A-, D-, E- ja K-vitamiineja sekä mineraaleja: kalsiumia, fosforia, magnesiumia, rautaa, kaliumia ja natriumia.

Miten?

Näin käytät gheetä ulkoisesti:

– Käytä väsyneisiin silmiin silmänympärysvoiteena ennen nukkumaan menoa. Ghee puhdistaa ja uudistaa silmiä yön aikana.

– Nenään voideltuna ghee suojaa ulkoisilta tekijöiltä, kuten pölyltä ja pakokaasulta.

– Jalkapohjiin voideltuna ghee edistää rauhallista unta.

– Ghee puhdistaa käsiä; jopa hankalasti lähtevät tahrat irtoavat sormista helposti.

– Käytä gheetä kosmeettisiin tarkoituksiin, kuten meikin poistoon. Ghee sopii erityisen hyvin pienille vauvoille ihovoiteeksi.

(Lähde: Lothar Finck)