Puolukka kypsyy Etelä- ja Keski-Suomessa sekä valoisissa puolukkatyypin kangasmetsissä poimittavaksi syyskuun ensimmäisen kolmanneksen päätteeksi. Kainuussa puolukkaan päästään syyskuun puolivälin jälkeen ja Lapissa syyskuun lopussa. Odotettavissa on runsas sato, monin paikoin yli 30 kiloa hehtaarilla.

Potentiaalisten puolukkakasvustojen hehtaarisato on tänä vuonna 30,2 kiloa. Valtakunnallisen metsämarjojen satotutkimuksen aikana puolukasta on saatu vain kolme kertaa runsaampi hehtaarisato tätä aiemmin: 1997 (30,6 kg/ha), 2005 (34,3 kg/ha) ja 2012 (ennätyssato 41,3 kg/ha).

MITÄ?

Tutkittua marjatietoa

* Mustikka sisältää paljon E- ja C-vitamiinia. Sen sisältämien flavonoidien, antosyaanien, arvellaan vaikuttavan suotuisasti näkökykyyn.

* Tyrnimarjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, yli kolme kertaa enemmän kuin appelsiini, lisäksi tyrin siemenöljy on todettu hyväksi kuivalle ja atooppiselle iholle sekä kuiville limakalvoille.

* Karpalossa oleva väriaine tanniini, proantosyanidiini, vähentää tulehdusten määrää. Karpalo voi parantaa mahan ja suoliston toimintaa, hoitaa virtsateitä, lisätä hyvää kolesterolia ja estää bakteerien kiinnittymistä limakalvojen solun seinämiin. Karpalo saattaa ehkäistä jopa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien aiheuttamia tulehduksia.

*Ruusunmarjassa on runsaasti C- ja E-vitamiinia ja polyfenoleita, jotka suojaavat viruksilta ja bakteereilta.