Lapland Play -näytelmä on tulossa Lontoon West Endiin ensi-iltaan tuotantokaudella 2018–19. Joulukuussa 2017 neljä työryhmän jäsentä kävi Suomen Lapissa viimeistelemässä käsikirjoitustyötään.

Teksti ja kuvat: Petri Görman

Lapland Play -näytelmän ovat käsikirjoittaneet Mika Eirtovaara ja englantilainen Simon Corble, joka tunnetaan kansainvälisestikin menestyneestä näytelmästä 39 askelta. Suomalaiset näyttelijät Pasi Remsu ja Juha Pihanen ovat projektin primus motoreita. Heidän vastuulleen on jäänyt kaikki muu toiminta tuotantoprosessissa.

– Työryhmämme etsi näytelmälle aitoa ja persoonallista kohdetta Lapista, jonka lähiympäristöön voi sijoittaa kansainvälisen tarinan. Löysimme täydellisen kohteen Muonion Harrinivasta, näyttelijä Pasi Remsu kertoo.

Lapland Play -näytelmän ideanikkari Remsu on iloinen siitä, että teoksella on olemassa ihan oikea tapahtumapaikka.

– Kulttuuri ja matkailu voivat tukea toisiaan. Näytelmä mahdollistaa korkeatasoisten matkailukohteiden markkinoinnin Lontoossa brittiyleisölle.

Näytelmän käsikirjoitus sai työryhmän Lapin matkan yhteydessä joulukuussa sinetin.

– Tässä näytelmässä ei naureta lappalaisille, eikä Lapille, vaan erilaisille elämänmakuisille tilanteille, joita syntyy, kun kesytön luonto, lappalainen ja turisti kohtaavat.

Reilu vuosi sitten näyttelijäksi valmistunut, Rovaniemeltä kotoisin oleva Remsu haluaa luoda uraa nykyisessä kotikaupungissaan Lontoossa.

– Toivottavasti olen niin hyvä, että minut valitaan tähän tuotantoon näyttelemään. Se ei ole tietenkään varma, mutta sen eteen tehdään koko ajan rankasti töitä.

– Tämä on meille kaikille iso unelma, minun tehtävä on ylläpitää sitä.

Ennen näyttelijänuraa Remsu on työskennellyt baarimikkona, rakennusmiehenä ja luonto-oppaana Lapissa.

– Monipuolisen ja tapahtumarikkaan elämäni ansiosta tiedän, millaiset asiat ja jutut toimivat.

Pohjoismainen elämäntapa ja sen monipuolinen luonto, erityisesti Lappi, on ollut vahvasti esillä julkisuudessa Isossa-Britanniassa.

– Ihmiset ovat avanneet silmiään ja kyseenalaistaneet valintojaan. Lapissa on tutkitusti maailman puhtain ilma. Lapin ruokakulttuuri perustuu aitoihin ja puhtaisiin perusmakuihin.

Lappalaiset ihmiset ovat rentoja ja helposti lähestyttäviä persoonia, joilla on aina jonkinlainen tarina takataskussa kerrottavana.

– Lapin matka hioi meidän työryhmän entistä tiiviimmin yhteen. Huomasin Olostunturin huipulla, kuinka tärkeä hetki yksittäinen moottorikelkkasafari arktisessa luonnossa oli meidän käsikirjoittajille Simon Corblelle ja Mika Eirtovaaralle. Ja kovassa pakkasessa yhdessä koettu sininen hetki tunturinhuipulla oli jotain mystistä.

– Kuulin sen jälkeen, että siellä syntyi idea näytelmän lavastukseen, joka on kuulemma minimalistinen, mutta se on samalla voimakkaan visuaalinen.

Kingsman 2:ssa ruotsalaista arkkipiispaa näytellyt hollolalainen Juha Pihanen tuottaa Lapland Play -näytelmän kirjoitusvaiheen, joka nyt on saatu maaliin.

– Agenttimme on paikalla, kun seuraava workshop on Lontoossa helmikuun puolivälissä. Hänellä on vahva usko siihen, että Lapin lumo ja eksoottinen aihe komediallisine höysteineen lumoavat brittiyleisön, Juha Pihanen viestittää.

Näyttelijäntöiden ohella Pihasella on pitkäaikainen kokemus erilaisista kulttuuripuolen tuotannoista.

– Lontoossa kansainvälinen kilpailu on armotonta. Juttumme täytyy olla laadukas kokonaisuus ulospäin ensihetkistä lähtien, Pihanen muistuttaa.

– Ammatillisuus on se sana, joka täytyy olla mukana jokaisessa vaiheessa.

Tuottajan työhön kuuluu muun muassa yhteydenpito agenttiin ja tekijänoikeuksien valvonta.

– Haaveissa olisi rooli tästä tuotannosta, mutta aika näyttää, kuinka äijän käy. Kansainvälinen tuotantoprosessi on jo sinänsä mielenkiintoinen kokemus. On ollut hienoa päästä kokemaan myös tämä.

– Jos Game of Thrones on onnistunut houkuttelemaan ihmisiä Islantiin ja Kroatiaan, niin miksi meidän näytelmä ei voisi houkutella turisteja Lappiin, Pihanen kysyy.

Tuottajan mukaan työryhmä on onnistunut näytelmässään silloin, jos taiteellisesti korkeatasoisen komedian jälkeen tavallinen britti haluaa matkustaa Lappiin kokemaan asioita, joihin hän on tutustunut teatterissa.

– Näytelmässä on oikeat paikannimet, kuten Harriniva. Haluamme hyvän komedian siivellä myydä Suomea ja Lappia matkailukohteina.

”– Lontoossa kansainvälinen kilpailu on armotonta. Juttumme täytyy olla laadukas kokonaisuus.”

MIKÄ?

Lapland Play

Lapland Play on näytelmä pienestä lontoolaisesta matkatoimistosta, joka keksii Suomen Lapin uudeksi matkakohteekseen, Välimeri ja Kanaria kun eivät enää myy. Se lennättää Muonioon joukon Internetin suurimpia tähtiä, toiveena tehdä matkasta hitti näiden miljoonille seuraajille.

Vieraille on luvattu koko Lapin taika pariin päivään tiivistettynä: Revontulet, koira- ja poroajelut, lumikelkkailut jne. Mutta luonto tekee matkailijoille tepposet, lumimyräkkä saartaa heidät ja lopulta nettikin katoaa. Koko maailman kuvaruudun kautta kokevat nettivelhot joutuvat yhtäkkiä kasvotusten talvisen luonnon ja toistensa kanssa.

Näytelmä tarkkailee, kuinka eri kulttuureista tulevat ihmiset kohtaavat toisensa, luonnon ja itsensä. Kun lumimyräkkä lopulta taukoaa ja revontulet peittävät taivaan, jokainen matkaaja on muuttunut mies ja nainen.