Metsä on Kirsi Rannon hyvinvointikeidas

Tangokuningatar, enkeli-iltojen ohjaaja, ja kirjailija Kirsi Ranto iloitsee, että hän saa luoda elämäänsä omin ehdoin. Samalla kun hän hoitaa kehoaan hän hoitaa mieltään.

Teksti: Reetta AholaKuva: Anne Yrjänä

K irsi Rannon rakkaita liikuntamuotoja ovat jooga sekä metsäliikunta.

– Kävelen metsässä ja hengittelen kaikessa rauhassa, kiipeän kalliolle, vaellan. Metsässä liikkuessa saan yhdistää kehon ja mielen hyvinvoinnin.

Ruoan hän on vaihtanut vähitellen kokonaan kasvisruokaan.

– Olen myös vaihtanut luonnonmukaisiin puhdistusaineisiin ja kodinhoitotuotteisiin. Meikeissä olen siirtynyt sitä mukaa luomuun, mitä olen todennut toimivaksi omassa käytössäni. Artistin työssäni lavameikiltä vaaditaan kuitenkin niin suurta kestävyyttä, että siinä käytän yleensä ns. tavallisia meikkejä, Kirsi kertoo.

Ihonhoidossa Kirsi luottaa luomuöljyihin. Kookosöljy ja jojobaöljy ovat hänen suosikkejaan. Ravitseva ruusuvoide on osoittautunut hyväksi paljon sekä kotimaassa että ulkomailla reissaavan Kirsin kasvojen kosteuttajana.

– Reissun päällä ihon kosteustasapaino vaihtelee suuresti, ravitseva ruusuvoide tasoittaa sitä.

Luomulaatuiset, kylmäpuristetut kasviöljyt ovat myös olennainen osa Kirsin ruokavaliota. Niitä sujahtaa salaatinkastikkeisiin ja marjasmoothieihin. Hyviä rasvoja Kirsi saa myös suosikkihedelmästään, avokadosta.

Lihan lisäksi Kirsi välttelee ruokavaliossaan kotimaisia viljoja ja maitotuotteita.

– Olen huomannut, että kun kuuntelen kehoani ja teen keholleni sopivia valintoja, niin myös mieleni voi hyvin.

Ehdottomuuksia Kirsi kuitenkin välttää.

– Esimerkiksi työmatkoillani ei ole aina mahdollista valita puhdasta luomukasvisruokaa, vaan huoltoaseman sämpylä. Sitten valitaan se ja tehdään parin päivän korjausliike.

Luonnonmukaisuus ja kokonaisvaltainen elämä ovat Kirsin mukaan tulleet hänen elämäänsä oman havahtumisen kautta. Se on saanut tekemään entistä enemmän tietoisia valintoja.

– Tajusin, että itse luon omaa elämääni. Olen paljon sitä, mitä pyörittelen mielessäni. Meditaatio ja jooga vaikuttavat päiviini rauhoittavasti.

Kirsin elämään ovat tulleet mukaan enkelit.

– Enkelit ovat keventäneet tapaani katsella ja kokea elämää, tuoneet siihen iloa. Nykyään näen itseni, toiset ja koko maailman aivan uudessa valossa. Nyt sydämeni resonoi ilossa ja valossa. Se on hieno tunne.

Kehonsa kuuntelussa Kirsi on huomannut kehon alkavan ohjata itse itseään, kun sen viestejä vain herkistyy kuuntelemaan.

– En kulje kieltäymyksen ahdasta polkua, vaan sallimisen ja hyväksymisen polkua, kultaista keskitietä.

Jalasjärvellä syntynyt , nykyään Seinäjoella asuva Kirsi Ranto, 37, voitti tangokuningattaren tittelin vuonna 1998. Nykyisin Kirsi tunnetaan laulajauransa lisäksi ”enkelikuningattarena”, sekä kirjailijana. Tänä syksynä hän on aloittanut täydentämään tangokuningatarvuonna kesken jääneitä musiikkipedagogin opintojaan.

Konserttien ja tanssikeikkojen lisäksi enkeli-iltojen ohjaaminen täyttää Kirsin syksyä. Hän esiintyy Lastenklinikan Kummien joulukonserteissa. Kirsillä on myös oma joulukonserttikiertue, Taivas sylissäni. Omissa joulukonserteissaan hän laulaa ja säestää itseään pianolla.

– Myös yleisö pääsee mukaan laulamaan, Kirsi lupaa.

Matkustaminen on Kirsille tärkeää, erityisesti matkat Intiaan.

”– Reissun päällä ihon kosteustasapaino vaihtelee suuresti, ravitseva ruusuvoide tasoittaa sitä.”

KUKA?

Kirsi Ranto

- 37-vuotias

- syntynyt Jalasjärvellä, asuu Seinäjoella

- laulaja-lauluntekijä ja enkeliohjaaja

- musiikin tyylilajit pop, iskelmä, rock

- Tangokuningatar vuonna 1998