On juhlan aika
Onnea kaikille kevään juhlijoille! KauppaSuomi kokosi vinkkejä juhlakotiin sekä perinteisiä suomalaisia juhlaherkkuja.
Juhlan ulkonaisten puitteiden valmistelemisesta ei ole syytä ottaa stressiä, luovuutta saa käyttää ja kysyä päivänsankarin toiveita. Kun juhlavalmistelut on tehty, perhe voi keskittyä toisiinsa ja juhliensa aiheeseen. Pöydän upea kattaus virittää juhlatunnelmiin jo visuaalisella stimulaatiollaan – puhumattakaan siitä, mitä herkkuja syödään. Muodollisiin juhliin löytyy klassisia, suoraviivaisia, tyylikkäitä ja juhlallisia astioita. Valkoinen, yksivärinen kangasliina luo arvokkaat kehykset ja taustan tarjoiluherkuille. Kevyet ja epämuodolliset juhlat rohkaisevat käyttämään pirteitä värimaailmoja sekä astioissa että liinoissa.
Pöytäliina ja astiat on hyvä valita tilaisuuden luonteen sekä nautittavien herkkujen mukaisesti. Perhepäivällisellä käytetään reilunkokoisia, kankaisia lautasliinoja, kun taas lastenkutsuilla värikkäät paperiset toimivat paremmin.
Asusteet ja korut puetaan oman maun mukaan ja juhlan aihetta myötäillen.
Moderni kattaus korostuu gerberoilla, germineillä tai orkideoilla. Tuonenkielo ja karhunheinä sopivat monenlaisiin juhliin. Erilaiset ruusut ovat perinteisesti monien juhlien kruunaajia. Suuret ja pienetkin viherkasvit somistavat koko juhlatilaa.
Kukka-asetelmaa tehdessä kannattaa miettiä kukkien ja lehtien muotoa ja valita niille sopivan muotoinen ja värinen maljakko. Kukkavarsista on syytä poistaa ylimääräiset lehdet etenkin varren alaosasta. Imupintaa saa leikkaamalla varren pää viistosti. Suuria kukkia valitaan useimmiten pariton määrä, esimerkiksi kolme.
Maljakkoon niiden varret kannattaa asettaa kierteisesti toisiinsa nähden. Kukkakimpun ympärille voi laittaa leikkovihreää tai muita kukkia. Vihreät lehdet toimivat hyvin myös mansettina kimpun ympärillä.
Kimppu sidotaan nauhalla kiinni, ennen kuin sen upottaa maljakkoon. Ruusut tarvitsevat lämmintä vettä, useimmat muut kukat pitävät viileästä vedestä. Veteen sekoitetut leikkokukkavirkisteet pidentävät kukka-asetelman kestoa.
Oikeaoppinen kattaus on palvelus kaikille juhlijoille; mitä selkeämpi kattaus on, sitä helpompi juhlapöydässä on toimia. Pöytään katetussa kattauksessa lasit sijoitetaan lautasen ja veitsen yläpuolelle käyttöjärjestyksessään.
Veitset laitetaan lautasen oikealle puolelle, terä lautaseen päin ja haarukat vasemmalle, piikit ylöspäin. Äärimmäisinä ovat ne ruokailuvälineet, joita käytetään ensimmäisenä. Vasemmalla oleva ylimääräinen lautanen on joko salaattia tai leipää varten. Jos sitä käytetään leipälautasena, voiveitsi asetetaan leipälautasen päälle oikealle puolelle.
Jälkiruoka-aterimet asetetaan lautasen yläpuolelle. Lusikka sijaitsee ylimpänä, varsi osoittaa oikealle ja haarukka, jos sitä käytetään, sijoittuu alapuolelle varren osoittaessa vasemmalle.
Lautasliina sijaitsee useimmiten joko lautasella tai sen vieressä. Kahvipöydässä lautasliina taitetaan usein ilmavasti kupin ja lautasen väliin.
Lautasliinarenkailla vältytään lautasliinojen taitteluilta. Metallirenkaat ovat muutoinkin juhlavan näköisiä pieniä esineitä. Romantiikkaa kaipaava voi sitoa lautasliinarullan ympärille silkkinauhan.
Juhlapöydän tarjoilut on hyvä suunnitella rauhassa ja hyvissä ajoin. Myös tarjoilijat ja muu keittiöväki sovitaan hyvissä ajoin. Juhlakodin emäntä ei juhlapäivänä huhki keittiössä, vaan hän seurustelee vieraiden kanssa. Samoin varmistetaan hyvissä ajoin astioiden ja pöytäliinojen riittävyys, ja ostetaan lisää tai vuokrataan, mikäli omat eivät riitä.
Esimerkiksi monilla marttajärjestöillä on astioiden ja pöytäliinojen vuokrauspalvelua.
Noutopöytätyyppinen tarjoilu sopii juhlaan, johon odotetaan runsaasti vieraita ja jotka kestävät useamman tunnin ja joihin vieraita saapuu eri aikaan.
Kahvi ja sen kanssa tarjottavat suolaiset ja makeat palat ovat suomalaisen juhlatarjoilun varmat valinnat. Suolaisia tarjottavia riittää kahta sorttia, makeita niin ikään kahta tai kolmea sorttia ja lisäksi näyttävä täytekakku. Tarjottavat katetaan näyttävästi, runsaus kutsuu vieraita nauttimaan.
Puolen kilon kahvipaketista tulee noin 50 kupillista, noutopöytätarjoilussa juhlijaa kohden varataan vähintään kaksi kupillista kahvia. Kahvin lisäksi on hyvä olla tarjolla raikasta juomaa.
Pöytään katettu ateria alku-, pää- ja jälkiruokineen on hyvä valinta pienemmän porukan juhlahetkeen. Jälkiruoan ja pienen seurusteluhetken jälkeen juotavat kahvit voi kattaa erilliselle pöydälle, esimerkiksi sohvapöydälle.
Tervetuliaisjuoma juhlistaa juhlatilaisuuden alkua ja kokoaa juhlaväen yhteen.
”Puolen kilon kahvipaketista tulee noin 50 kupillista. Noutopöytätarjoilussa juhlijaa kohden varataan vähintään kaksi
kupillista kahvia. Kahvin lisäksi on hyvä olla tarjolla raikasta juomaa.”
MITÄ?
•Noutopöytään varataan 350-700 g ruokaa/vieras.
•Pääraaka-ainetta (liha, kala tai kasviproteiini) tarvitaan 140-180 g/vieras.
•Päälisäkettä, esim. pastasalaattia varataan 150-200 g/vieras. Päälisäke on edullinen ja toimii noutopöydässä vieraiden vatsantäyttäjänä. Pastan sijaan päälisäkkessä voi olla pohjana riisiä, kuskusia tai perunaa.
•Kylmiä kala- ja lihalisäkkeitä noin 50 g/vieras.
•Jos voileivät ovat ainoa ruokalaji, varataan niitä 3 kpl/vieras.
•Voileipäkakkua reilu sentin pala/vieras.
•Pikkuleipiä 1 kpl/laji/vieras.
•Karjalanpiirakoita ja pasteijoita varataan 1-2 kpl/vieras.
•Munavoita 15-30g/piirakka, piirakan koosta riippuen.
•Kuuden munan täytekakusta riittää 20 hengelle.
•Pellillisestä piirakkaa tulee noin 30 palaa.
Lähde: Martat