Pirkko Takkavuori on kattanut runsaan kahvipöydän. Kaikki Pirkon leipomat suolaiset ja makeat leivonnaiset ovat gluteenittomia ja vegaanisia. Ne on leivottu ilman valkoisia vehnäjauhoja, valkoista sokeria, kananmunia, voita sekä ilman maitoa, kermaa ja juustoa.

Teksti ja kuvat: Reetta Reinman

Mantelivoita tein jo 1970-luvulla Pirkko Takkavuori , 69, kertoo ja kehottaa kokeilemaan mantelivoita perunarieskojen ja perunapiiraiden kaveriksi. Hyvältä maistuu. Mantelivoin Pirkko valmistaa yön yli liotetuista, kuorituista manteleista tai mantelijauhosta, valkosipulista, kookoskermasta ja ripauksesta Herbamare-yrttisuolaa. Ainekset hän sekoittaa tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa.

– Kuorittu manteli on mantelivoissa parempi, kuorimattomasta mantelista tulee vähän karvas maku, Pirkko sanoo.

Mantelivoi sopii hyvin myös uuniperunoiden täytteeksi, sekä arkipäivään levitteeksi gluteenittomalle leivälle.

Gluteenittomaan hiivaleipätaikinakuoreen leipomistaan perunapiirakoista Pirkko on tehnyt samanmallisia kuin hänen miehensä Anteron lapsuudenkodissa Vaalimaalla tehtiin. Pirkko on syntynyt Iisalmessa.

Perunapiiraat ovat pyöreitä ja isoja. Piirakoiden täytteenä olevan soseutetun perunan Pirkko on notkistanut riisimaidolla ja maustanut suolalla. Piirakoiden pinnalla on ripaus vegaanista juustoraastetta.

Taikinakuoressa on nesteenä vesi, jauhoina on Semper-leipäjauhoseosta sekä kaurajauhoja ja riisijauhoja. Suolaiset piiraat paistuvat rapeiksi 225-asteisessa uunissa.

Pirkko muistuttaa, että peruna on kaikille mutta ennen kaikkea keliakiaa sairastaville mitä parhain raaka-aine.

– Peruna on gluteeniton, vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita siinä on runsaasti.

Mustikkapiirakan pohjaan kokeilin ensimmäistä kertaa vatkata vegaanista margariinia ja sokerin asemasta jauhettua taatelia, jota ostan etnisistä kaupoista. Ne vatkaantuivat hyvin, Pirkko toteaa.

– Jauhoina käytin gluteenitonta Semper Hienoa jauhoseosta, lisäksi laitoin pohjaan vähän riisimaitoa ja kookosmaitoa. Kohottajana on ripaus leivinjauhetta. Täytteen sekoitin mustikoista, metsävadelmista ja jauhetusta taatelista.

Mustikkapiirakkaa Pirkko paistoi 180 asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan. Lopputulos on mehevä ja pehmeä.

Pullataikinasta Pirkko leipoi korvapuusteja sekä vadelma- ja omenapiiraita. Pullataikinassa hänellä on nesteenä riisimaito, makeutuksena on jauhettu taateli.

Pullataikinaan Pirkko laittaa vähäsen hiivaa. Rasvana hän käyttää neitsytkookosöljyä. Jauhoina pullataikinassa on gluteenitonta Semper Hienoa jauhoseosta sekä tapiokatärkkelystä. Tapiokatärkkelys on luonnollisesti gluteenitonta maniokki- eli cassavakasvin juuresta valmistettua tärkkelystä.

– Tapiokatärkkelys tuo mukavasti rapeaa rakennetta sekä sitkoa gluteenittomiin leivonnaisiin, Pirkko kertoo.

Mehevyyttä ja rakennetta antavalla tapiokatärkkelyksellä voi korvata kananmunan sekä suurustaa kiisseleitä ja keittoja.

Korvapuustien täytteeksi Pirkko sekoitti tahnan neitsytkookosöljystä, jauhetusta taatelista ja ceyloninkanelista.

– Käytän aina ceyloninkanelia, koska se ei sisällä myrkyllistä kumariinia kuten kassiakaneli.

Pullataikinaleivonnaiset Pirkko paistaa noin 200 asteessa.

Pullataikinanpohjaisissa vadelmapiiraissa Pirkolla on pakastetun metsävadelmapyreen lisänä vähän chiansiemeniä. Hyytelöityvät chiansiemenet sidostavat muutoin helposti paistettaessa uunipellille valuvaa vadelmaa. Omenapiiraissa oleva omenasosetäyte on ilman chiansiemeniä, sosekerroksen päällä on muutama ohut viipale tuoreista omenoista. Omenat soseena ja tuoreina ovat Pirkon ja Anteron omasta puutarhasta. Vadelmat Pirkko on poiminut itse.

– Tänä kesänä tuli aivan mahtavasti metsävadelmia, hän kertoo.

Myös omenasato oli runsas. Oman puutarhan tuoreita omenia Pirkolla ja Anterolla riittää kevääksi saakka. Ne on pakattu laatikoihin maakellariin, ja säilyvät siellä hyvinä. Omenoita he tuovat vähän kerrallaan kerrostalokodin parvekkeella olevaan säilytyslaatikkoon.

Omenasoseiden ja muiden omenasäilykkeiden lisäksi Pirkko tekee omenoista raikasta ja vitamiinirikasta tuorepuristettua mehua, jonka hän pakastaa. Soseet ja hillokkeet hän säilyttää maakellarissa.

Vadelma - ja omenapiiraiden sekä mustikkapiirakan kanssa Pirkko tarjoaa itse tekemäänsä vegaanista jäätelöä.

– Sekoitin sen tehosekoittimessa liotetuista cashew-pähkinöistä, kookosmaidosta ja tuoreista taateleista. Makuna on aitoa vaniljajauhetta, ei vaniljasokeria, hän kertoo.

Vegejäätelön koristeeksi Pirkko ripauttaa pakasterasiasta muutaman C-vitamiinirikkaan tyrnimarjan.

– Harakat tosin ehtivät tänä syksynä ennen minua puutarhamme tyrnipensaisiin, onneksi jonkin verran jäi pakastettavaksikin! Pirkko naurahtaa.

Maista vielä näitä suklaakeksejä, Pirkko kehottaa. Herkkuja ovat!

Suklaakekseihin Pirkko on laittanut tummaa, sulatettua raakasuklaata, mantelijauhoja, riisijauhoja, kaurajauhoja sekä puuromaiseksi vähässä vedessä keitettyjä kaurahiutaleita. Nesteenä on riisimaidon ja kookoskerman sekoitetta. Mausteena on aitoa luomuvaniljajauhetta sekä ceyloninkanelia. Suklaakeksien kohottamiseen Pirkko sekoitti jauhojen joukkoon ennen niiden lisäämistä taikinaan vähän leivinjauhetta ja soodaa.

Taatelin lisäksi Pirkon suosima makeuttaja on stevia, sitä hän kasvattaa itse ruukussa kasvihuoneessa.

– Säilytän stevian kesäasuntomme keittiön pöydällä, pidämme siellä noin 8 asteen peruslämpöä. Toivottavasti stevia selviää tämänkin talven yli. Menneenä kesänä steviasato oli erittäin runsas, Pirkko kertoo.

Myös kookossokeria hän suosii makeuttajana, mutta vähäisemmässä määrin. Muutoin kookos on Pirkolle tärkeä ruoanlaitossa ja leivonnassa: neitsytkookosöljy, kookosmaito ja kookoskerma sekä kookosjauho.

– Kookoskerma on erinomainen saostaja, aivan kuten ”tavallinenkin ” kerma, Pirkko sanoo.

Yksi Pirkon ihana talviherkku on tomaatti-kesäkurpitsapata, jonka hän maustaa yrteillä ja lorauksella kookoskermaa. Tomaatit, kesäkurpitsat ja yrtit ovat Pirkon itse kasvattamia. Yrtit hän pääsääntöisesti kuivaa.

Kaikki tomaatit, mitä aurinko ei ehdi kypsyttää, Pirkko kypsyttää sisällä sanomalehtipedissä laatikoissa. Oman puutarhan tuoreista tomaateista Takkavuoret saavat nauttia pitkälle marraskuuhun. Runsaasti tomaatteja päätyy Pirkon keittämiin säilykkeisiin, joita hän käyttää keittojen ja kasvispatojen pohjana sekä pizzoissa ja piirakoissa. Kaltattujen tomaattien lisäksi Pirkko laittaa säilykkeeseen esimerkiksi oman puutarhan sipulia, valkosipulia, kesäkurpitsaa ja yrttejä.

Pirkko ja Antero syövät pääasiassa kasvisruokaa, silloin tällöin kalaa, kanaa ja kalkkunaa, joskus harvoin riistaa. Kaiken ruoan ja leivonnaiset Pirkko tekee gluteenittomista ja maidottomista raaka-aineista, ilman valkoista sokeria ja ilman kananmunaa. Hänellä ja perheen lapsilla sekä valtaosalla sukulaisista on keliakia sekä myös muita ruoka-aineallergioita.

– Ne eivät suinkaan estä herkuttelua!

”– Peruna on gluteeniton, vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita siinä on runsaasti. ”