Grillauskausi on alkanut. Nyt nautitaan.

Laadukas, iso, selkeästi marmorinen naudan entrecote. Tulikuuma hiillos, mutta ei missään nimessä liekkiä. Paistamisen jälkeen suolaa ja pippuria. Siinäpä monen suosikkigrillipihvi.

Entrecoten pitää olla selkeästi marmorinen, eli siinä pitää olla riittävästi valkoista rasvaa, pihvin tulee olla myös tarpeeksi isokokoinen. Tällaisesta paistuu mehevä ja maukas pihvi.

Mehukkaan pihvin salaisuus on myös se, että pihvit otetaan ennen grillaamista kolmeksi, neljäksi tunniksi huoneenlämpöön, jotta lihan syyt avautuvat.

Pihviä grillatessa grillin hiilloksen tulee olla todella kuuma, mutta liekkiä ei missään nimessä saa olla. Kuumin hiillos tulee puu- tai hiiligrilliin.

Marmorinen entrecote-pihvi on hyvä grillata parilan päällä, jotta rasva ei pääse valumaan hiillokseen. Kahden sentin paksuista pihviä grillataan 2-3 minuuttia per puoli. Kun lihan pintaan nousee ensimmäinen lihanestehelmi pintaan, on pihvi valmis käännettäväksi; näin saa medium-kypsyyden. Suola ja pippuri laitetaan grillattuun, valmiiseen pihviin, ei koskaan raakaan.

Pihvit eivät odota syöjiä, eli grillistä suoraan lautaselle! Lisukkeena maistuvat grillikasvikset, raikas vihersalaatti ja coleslaw-tyylinen kaalisalaatti.

Kalan grillaamisessa on syytä olla tarkkana kypsyyden kanssa. Liian pitkä grillaaminen kuivattaa kalan. Aloita kalan grillaus maustamalla tai marinoimalla. Kalalle riittää yleensä melko lyhyt, noin puolen tunnin marinointi.

Jos haluat korostaa vain kalan omaa makua ja jättää marinadit sikseen, mausta kala merisuolalla ja halutessasi pippurilla. Sivele kalan pinnalle oliiviöljyä, jolloin se ei tartu grilliin.

Jos käytössäsi on iso kalafilee, leikkaa se ensin annospaloiksi. Pienemmät palat on helpompi grillata. Ohuet pyrstöpalat kypsyvät pääpuolen paloja nopeammin.

Laita kalafilee grilliin nahkapuoli alaspäin. Kaksi senttiä paksu filee vaatii kokonaan kypsyäkseen noin 7–8 minuuttia, mikä tarkoittaa 3–4 minuutin grillaamista per puoli.

Käännä kala vasta, kun nahkapuoli alkaa näyttää rapealta. Kääntämisessä toimii hyvin paistinlasta.

Kun kala alkaa vaikuttaa kypsältä, on aika tarkistaa kypsyysaste. Kurkista haarukalla kalan keskelle. Jos kala hajoaa haarukalla helposti ja näyttää hieman läpikuultavalta keskeltä, on aika ottaa filee pois grillistä. Lämpömittarin pitäisi tuolloin näyttää 54–57 astetta. Anna kalan vetäytyä rauhassa. Vetäytyessä filee kypsyy noin 60 asteeseen.