Ohjeet ja kuvat: Minna Stenius

Rakkaat, hyvin palvelleet farkut saavat joskus siirtyä uusien tieltä roskiin tai kierrätykseen. Näin saattaa käydä myös virhehankinnoille. Kierrätys on hyvä juttu, voit jopa kierrättää ihan itsellesi. Tuunaa farkuista romanttiset kesäshortsit tai jos et ole shortsi-ihminen, vielä vähemmällä vaivalla saat tehtyä caprit. Paksuhko puuvillalanka käy farkkushortseja somistaviin pitseihin mainiosti, kesän muotimateriaali pellava tekee housuistasi ylellisemmät.

Tarvitset farkut, sakset, lankaa ja pari virkkuukoukkua. Sitten vain rohkeasti lahkeiden katkaisuun.

Laita farkut jalkaan. Merkitse sopiva lahkeenpituus nuppineulalla tai kynällä. Jos et ole varma mitasta, tee aluksi liian pitkät lahkeet.

Ota housut pois jalasta. Aseta lahkeet vastakkain esimerkiksi lattialle. Leikkaa irti kaksi lahjetta kerrallaan, mitta tulee tasaisempi näin.

Sovita shortsit/caprit ja tarkista mitta. Leikkaa lisää, jos tarvii. Ohjeen pitsi jatkaa housujen pituutta noin neljä senttiä.

Virkkaa kiinteitä silmukoita lahkeensuun ympäri. Jätä aloituslanganpää silmukoiden sisään. Aloita haaroista. Jos mallikuvio ei mene tasan, se ei näy ulospäin. Käytä kiinteiden silmukoiden tekemiseen ohutta ja terävää koukkua, esim. no 1,00 tai tee reikä kerrallaan terävällä sukkapuikolla, tällöin voit käyttää varsinaisen pitsin koukkua (langan ja käsialan mukaan 2,50-3,00).

Virkkaa pitsi ohjeen mukaan ja päättele langanpäät.

Tee toinen lahje samoin.