Lahden Antiikkitukku etsii isompia tiloja Helsinki-Lahti moottoritien kupeesta

Lahden Antiikkitukun omistajaveljekset Jaakko ja Lauri Kemppainen panostavat kokonaisvaltaiseen palveluun. Toimimalla itse maahantuojana he pystyvät pitämään hintatason kilpailukykyisenä.

Teksti: Reetta Reinman

Lahden Antiikkitukkua pyörittävät Kemppaisen veljekset, Jaakko ja Lauri , etsivät yritykselleen isompia tiloja.

– Toimimme vuokratiloissa Helsinki-Lahti moottoritien varrella olevassa Finnmarin kynttilätehtaan kiinteistössä. Kynttilätehtaan laajentaessa toimintaansa tilamme on jo pienentynyt 2000 neliöstä noin 1000 neliöön, ja Finnmari tarvitsee edelleen lisätilaa. Etsimmekin nyt uutta, reilun 1000 neliön tilaa. Toivepaikkana on sellainen, jossa on näköyhteys Helsinki-Lahti moottoritielle. Noin 70 prosenttia asiakkaistamme on pääkaupunkiseudulta, ja vilkasliikenteisellä Helsinki-Lahti moottoritiellä liikkeemme ohi kulkee paljon silmäpareja, joista moni toteaa meidän kohdalla: Tuolla pitäisi käydä! Jaakko Kemppainen perustelee yrityksen sijainnin tärkeyttä moottoritien kupeessa.

Lahden Antiikkitukku on myös tukkuliike.

– Pääpaino on entistä enemmän antiikkihuonekalujen vähittäismyynnissä kuluttajille. Todella moni antiikkikauppias Suomessa on lopettanut, pääsääntöisesti luonnollisen poistuman kautta, antiikkialan kauppiaat ovat yleensä iäkkäitä, Jaakko kertoo.

Lahden Antiikkitukku on perustettu kymmenen vuotta sitten. Jaakko Kemppainen, 36, tuli tuolloin yritykseen töihin; ja samalla hänelle luvattiin, että hän saa ostaa yrityksen itselleen. Viisi vuotta sitten Jaakko lähti mukaan yritykseen. Reilu vuosi sitten Jaakko myi osuuden Lahden Antiikkitukusta veljelleen, Lauri Kemppaiselle, 34.

Veljesten lisäksi Lahden Antiikkitukussa ei ole palkattua työvoimaa. Huonekalujen pintakäsittely- ja verhoustyöt he ostavat yhteistyökumppaneiltaan ostopalveluina. Lisäksi he tarjoavat työharjoittelijoille ja -kokeilijoille mahdollisuuksia tutustua antiikkihuonekalukauppa-alaan harjoittelupaikkojen muodossa.

Jaakko ja Lauri ovat taitavia käsistään. Lahden Antiikkitukun yhteydessä heillä on puusepänverstas, jossa he tekevät antiikkihuonekaluihin asiakkaiden toivomia pienehköjä muutostöitä, esimerkiksi tekevät vaatekaappeihin henkaritankoja ja hyllyjä.

– Antiikkihuonekalujen muutostöissä käytämme aina massiivipuuta, mikään muu ei sovi antiikkihuonekalun tyyliin ja laatuun, Jaakko korostaa.

Lahden Antiikkitukun valikoimissa on antiikkihuonekaluja 1700-luvulta tähän päivään. Valikoimissa on muun muassa vaatekaappeja, vitriinikaappeja, senkkejä, lipastoja sekä sohva- ja ruokailukalustoja.

– Esimerkiksi vaatekaappeja meillä on nyt aivan huikea valikoima: malleja ja eri värejä on suuri kirjo. Meillä oli keväällä pintakäsittelyyn erikoistunut työkokeilija, joka maalasi hyvin onnistuneesti antiikkikaappeja kalkkimaalilla. Nykyään moni sisustaja suosii huonekaluissa kalkkimaalia, joka on luonnonmukainen ja ekologinen maalivalinta, Jaakko Kemppainen sanoo.

Antiikkihuonekalut Lahden Antiikkitukun valikoimiin tulevat pääsääntöisesti Keski-Euroopasta, Belgiasta ja Ranskasta, sekä Englannista. Yleensä Jaakko käy ne paikan päällä itse valitsemassa ja ostamassa. Lahden Antiikkitukku toimii maahantuojana.

– Joitain uustuotannonkin uusvanhoja huonekaluja meillä on valikoimissamme, muun muassa sänkyjä, koska vanhoihin sänkyihin eivät sovi nykyajan standardikokoiset patjat, mutta pääpaino on vanhassa antiikissa.

Antiikkihuonekalujen tyylisuunnista suomalaisia sisustajia kiinnostaa Jaakon mukaan tätä nykyä erityisesti jugend, ja varsinkin jugend-tyyliset, massiivitammiset vaatekaapit.

– Jugend-huonekaluissa ei ole liikaa krumeluureja, siksi se varmaankin tyylisuuntana kiehtoo suomalaisia, hän pohtii.

Lahden Antiikkitukun valikoimissa on myös suuri määrä erilaisia kristallikruunuja. Ne ovat pääsääntöisesti kaikki uusia: uudessa kristallikruunussa ei ole ongelmia sähköliitäntöjen kanssa.

– Osa kristallikruunuista tulee meille Euroopasta, mutta hyvin suuri osa kristallikruunuistamme on suomalaisen taitelijan tekemiä. Meiltä saa hänen tekemänsä kristallikruunun myös mittatilaustyönä, malli ja mitat meille, niin taiteilijamme tekee sinulle juuri sellaisen kristallikruunun kuin haluat, Jaakko lupaa.

Lahden Antiikkitukun Iranista, Teheranista maahantuomat aidot, käsinsolmitut persialaiset villamatot ovat semiantiikkia, iältään noin 40–50-vuotiaita.

– Nämä matot ovat laadukkaita ja helppohoitoisia. Ne on huolellisesti solmittuja ja valmistettu rasvaisesta, ohuesta villasta, joka antaa matolle kauniin kiillon.

Persialaiset, semiantiikkiset villamatot myydään Lahden Antiikkitukussa neliöhinnalla, keskimääräinen neliöhinta on 200 euroa.

Jaakko Kemppainen nostaa yhdeksi Lahden Antiikkitukun valttikortiksi yksilöllisen ja kokonaisvaltaisen palvelun.

– Nytkin olen parhaillaan viemässä asiakkaalle Sastamalaan noin kahden ja puolen tunnin ajomatkan päähän Lahdesta käsinsolmittuja, aitoja persialaisia mattoja, vitriinikaappia ja senkkiä, Jaakko kertoo haastatteluhetkellä.

– Asiakkaiden kotona voimme yhdessä heidän kanssaan suunnitella, millaisia huonekaluja, mattoja ja kristallikruunuja koti kaipaisi.

– Kymmenen vuotta sitten Lahden Antiikkitukussa aloittaessani palvelin ensimmäisenä asiakkaanani erästä keskisuomalaista pariskuntaan, ja nyt kun he ovat ostaneet tyttärelleen asunnon Helsingistä, he ilmoittivat, että tyttären sisustaessa uutta kotiaan piikki on auki meille Lahden Antiikkitukkuun! Jaakko iloitsee pitkäaikaisista asiakassuhteistaan.

Palvelualttiudesta viestii sekin, että erään rouvan soittaessa Lahden Antiikkitukkuun ja harmitellessa, että autottomana hän ei pääse katsomaan huonekaluvalikoimia paikan päälle, Jaakko sanoi hänelle, että nouse Helsingissä Lahden junaan, minä haen sinut Lahdessa asemalta ja tuon meille liikkeeseen ja vien sitten takaisin asemalle.

Rouva tuli, valittiin huonekalut ja muutamien muutos- ja pintakäsittelytöiden jälkeen Jaakko vei ne hänen kotiinsa Helsinkiin. Rouvan ei tarvinnut kuin näyttää sormella, että laita tuohon ja tuohon.

– Hyvä palvelu antaa ennen kaikkea työniloa meille Laurin kanssa, Jaakko toteaa.

”– Semiantiikkiset persialaiset matot on huolellisesti solmittuja ja valmistettu rasvaisesta, ohuesta villasta, joka antaa matolle kauniin kiillon.”