Täytekakun tekemisessä on monta työvaihetta. Jos oma aika tai luovuus eivät riitä, kakku kannattaa tilata valmiina.

Teksti ja kuva: Marianne Lähde

Moni ottaa pitopalvelun tai konditorian kautta juhlien tarjottavat. Kevät ja alkukesä ovatkin alan yrityksille sesonkiaikaa.

Syyskuussa kaksi vuotta täyttävän hollolalaisen lounaskahvila Kasperin yrittäjä Heta Niemikorpi rakastaa kakkujen tekemistä. Tilauksia tulee koko ajan enemmän, vaikka yrittäjä ei ole palvelua mainostanut. Erityisesti koristelussa luovuus pääsee valloilleen. Kauppansa tekevät perinteiset makeat kakut, mutta myös voileipäkakku tekee uutta tulemistaan juhlapöytään.

– Rupesin jo haaveilemaan, miten hienoa olisi, kun saisin tilan, jossa voisin keskittyä kokonaan leipomiseen, Niemikorpi nauraa.

Hetan kakuissa eivät maistu säilöntäaineet.

– Kotitekoisuus on kova juttu, niin kakuissa kuin lounaissakin. Ihmiset haluavat tavallista kotiruokaa. Valmistamme itse kaiken, mikä on mahdollista ja järkevää, alkuun teimme lihapullatkin itse.

Nuori yrittäjä mietti kauan, uskaltaako perustaa oman paikan, ilman alan koulutusta. Sijainti on tärkeä seikka ruokapaikan toimivuudelle. Lounaskahvila remontoitiin varastotilaan teollisuusalueelle. Itsensä lisäksi Niemikorpi työllistää kokin ja yhden työntekijän. Kodikkaan tuntuinen sisustus on rakennettu käytettyä hyödyntäen.

– Jos ei ota riskejä, ei pääse mihinkään, eikä tiedä, toimiiko oma idea. Toivottavasti asiakkaat ajattelevat, että täällä on mukava tunnelma ja tänne on aina kiva tulla.