Kawasaki VN1600 ClassicTourer on erinomainen reissucustomi

Vuodesta 1994 saakka Marjut ja Markku Luomala ovat lähes joka kesä tehneet 2-4 viikon moottoripyöräreissun eri Euroopan maihin. Paljon on nähty, ennen kaikkea opittu ihmisestä.

Teksti ja kuva: Reetta Reinman

Kaustisen keskustassa asuvan Markku Luomalan, 63, isällä oli aikoinaan kodin yhteydessä autokorjaamo.

– Totuinkin kotona moottorin pärinään, Markku naurahtaa.

Hän on asunut koko aikuisikänsä lapsuudenkodissaan, perheen kaksi aikuista lasta ovat jo pitkään olleet poissa kotoa. 42-vuotias poika asuu perheensä kanssa Ruotsissa, 33-vuotias tytär Kaustisilla. Markku ja Marjut asuvat kahdestaan.

Markun isän autokorjaamona toiminut autotalli on Markulla moitteettomassa kunnossa, työkalut ovat hyvässä järjestyksessä. Autotalli kätkee sisäänsä Markun ja Marjutin rakkaan harrastusvälineen, Kawasaki VN1600 ClassicTourer moottoripyörän. Pitkille moottoripyöräreissulle erinomaisesti soveltuva, 400-kiloinen reissucustomi on varusteltu jo Kawasakin tehtaalla valmiiksi laukuin, tuulisuojalla ja kaatumaraudoin.

– Moottoripyörän kanssa olennaista on, että se on luotettava ja koko ajan hyvässä kunnossa: asiallisesti, ammattikorjaamossa huollettu.

Markku Luomalan elämä on aina linkittynyt erilaisten moottoreiden ympärille. Kotona oli autokorjaamo. Armeijan hän kävi Kauhavan lennostossa ja opiskeli samalla lentokonemekaanikoksi. Työuransa hän on tehnyt VR:n palveluksessa veturinkuljettajana. Vuoteen 1988 saakka Markku kilpaili Jokamiesluokassa.

– Sitten petti selkä pahanlaisesti, jopa halvaantumisvaara oli suuri. Onnekseni minut leikkasi huippukirurgi Sakari Orava. Jokkis-harrastuksesta oli kuitenkin luovuttava.

Seuraavaksi moottorit pärisivät Karting-radalla Markun ja Marjutin Toni -pojan harrastuksen myötä. Kun Toni varttui, niin Karting-harrastus jäi.

– Kesällä 1994 Marjut oli Tiia -tyttäremme kanssa 40-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi etelänlomalla. Lähetin Marjutille tekstiviestin, että kiertelen moottoripyöräliikkeitä ja kun tulet kotiin, haaveemme moottoripyörästä on toteutunut, Markku kertoo.

Marjutin tullessa kotiin autotallissa odotti punainen Honda-moottoripyörä.

Siitä kesästä saakka Marjut ja Markku ovat reissanneet moottoripyörällä joka kesä 2-4 viikkoa eri puolilla Eurooppaa ja Suomessa toki myös. Tänä kesänä pidempi Euroopan reissu jää väliin kesämökin remontti- ja laajennustöiden vuoksi. Euroopan moottoripyörämatkat Marjut ja Markku ovat tehneet yhdessä ystäväpariskuntansa kanssa.

– Olemme käyneet moottoripyörämatkoilla lähes 30 Euroopan maassa.

Paitsi että näkee maisemia ja tutustuu eri maiden yhteiskuntaan, infraan ja liikennekulttuuriin, Markku on erityisen mieltynyt siihen, että moottoripyöräharrastuksen myötä oppii ymmärtämään ihmistä; niin itseään kuin muita, ihmisiä eri kansallisuus- ja kulttuuritaustoista.

Moottoripyöräreissuilta Marjutilla ja Markulla on mieleen taltioituna valtaisa aarre muistoja.

– Kerran pysähdyimme Liechtensteinissa (pieni ruhtinaskunta Alpeilla Sveitsin ja Itävallan välissä) matkamuistoja myyvän vanhemman miehen matkamuistokojulla. Hän kysyi meiltä, olemmeko Venäjältä. Vastasimme, että emme, olemme Suomesta. Saksalaisjoukoissa toisessa maailmansodassa palvellut mies puhkesi pyytelemään anteeksi vuoden 1945 tapahtumia Lapissa, Markku kertoo yhdestä muistosta.

Motoristien parissa vallitseva mutkaton ja auttavainen yhteisöllisyys ilahduttaa Marjutia ja Markkua. Eurooppalaisesta sujuvasta ja toiset huomioon ottavasta, tietä antavasta liikennekulttuurista meillä suomalaisilla olisi heidän mukaansa paljon opittavaa.

Tätä nykyä Markku ajaa yksinomaan, vaikka Marjut on myös moottoripyöräajotaitoinen.

– 400-kiloinen Kawasaki on naiselle aivan liian raskas käänneltävä, Markku toteaa.

”– Moottoripyörän kanssa olennaista on, että se on luotettava ja koko ajan hyvässä kunnossa: asiallisesti, ammattikorjaamossa huollettu. ”