Luonto on auttanut monin tavoin Pekka Saarta, kun hän kolme vuotta sitten sairastui paksusuolensyöpään. Syöpä on nujerrettu. Elimistönsä vahvistajana Pekka käyttää edelleen havupuu-uutejuomaa, marjoja, vitamiineja ja aprikoosinsiemeniä. Työ hevosvalmentajana pitää aistit valppaina.

Teksti ja kuva: Reetta Reinman

Kolme vuotta sitten helmikuussa, nyt 68-vuotias Pekka Saari sai lääkäriltä elämän pysäyttävän tiedon: sinulla on paksusuolessa pahanlaatuinen kasvain. Oireilu oli alkanut kolmisen vuotta sitten, mutta Pekka ei ollut osannut yhdistää oireita mihinkään vakavaan.

– Paksusuolessani oleva kasvain oli aiheuttanut suolistoon kaksi tukosta. Ulostemassa ei päässyt kulkemaan noiden tukosten läpi normaalisti, vaan pätkittyi. Ulostukseni oli ikään kuin luumuja. Kasvain myös tihkui verta, ja siksi nuo ”luumut” olivat hyvin tummanpunaisia. Ihmettelinkin, miten vatsassani voi olla luumutehdas!

Pekan vatsa kulki viikon periodeissa:

– Viisi päivää oli aina todella tukala olo, vatsa ei toiminut ja se oli valtavan turvoksissa, sitten kun vatsa vihdoin toimi, pari päivää oli helpompi olla.

Pekka sairastaa kakkostyypin diabetesta. Se pysyy kurissa lääkityksellä ja insuliinipistoksilla. Pekan paksusuolensyöpä löytyi diabetes-kontrollikäynnin yhteydessä otetuissa verikokeissa, hemoglobiini oli laskenut 105:teen. Lääkäri määräsi tähystykseen Jämsän aluesairaalaan. Tähystyksessä selvisi, että suoli tihkuu verta. Sen aiheutti paksusuolessa oleva pahanlaatuinen kasvain.

Mänttä-Vilppulassa asuva Pekka leikattiin 13.2.2015 Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa. Leikkauksen yhteydessä häneltä poistettiin sekä paksusuoli että peräsuoli.

Pekalle tehtiin avanne eli keinotekoinen aukko vatsaan, jota kautta ulosteet poistuvat suolesta.

– Aluksi olin todella kauhuissani avanteesta, mutta alkuharmistusten jälkeen opin nopeasti elämään sen kanssa normaalia ja täysipainoista elämää.

Pekka kertoo, että koko sairauden ajan hänelle on annettu valopilkkuja, joiden turvin hän on pystynyt kulkemaan valossa ja toivossa.

– Ennen leikkausta sain kokea ensimmäisen valopilkun; kasvain ei ollut ehtinyt levitä ja aiheuttaa etäpesäkkeitä.

Luonnosta hän on löytänyt monia, tärkeitä valopilkkuja. Heti, kun Pekka sai tietää sairastamastaan paksusuolensyövästä, hän alkoi tutkia, mitä luonnonmukaisia mahdollisuuksia olisi tarjolla, jotta hän saisi pidettyä yleiskunnon hyvänä ja myös estettyä syöpäkasvaimen leviämistä.

– Löysin tiedon, että B17-vitamiinia sisältävillä aprikoosinsiemenillä voi pyrkiä sekä ennaltaehkäisemään syöpää että hävittämään jo olemassa olevaa syöpäkasvainta. Aloin ottaa päivittäin vajaa kymmenen aprikoosinsiementä. Otan niitä edelleen, ja lisäksi otan pähkinöitä saman verran päivittäin. Syön aprikoosinsiemenet ja pähkinät murskattuna. Poistetun paksusuolen ja peräsuolen vuoksi suolistoni on lyhyt. Murskaamalla siemenet ja pähkinät ”helpotan” suolistoni työtä, koska ohutsuoli joutuu minulla tekemään myös ravintoaineet imeyttävän paksusuolen tehtävät. Syön myös hyvin pieniä annoksia.

Pekalle selvisi myös se, että suomalaisessa metsässä kasvaa varsinaisia soluja suojaavia antioksidanttiaarteita.

– Syön joka päivä kotimaisia marjoja, erityisesti puolukoita, mustikoita ja marja-aronioita. Marjat syön samaten murskattuna soseeksi, kuten aprikoosinsiemenet ja pähkinät.

Erittäin tärkeäksi metsän aarteeksi hän nostaa männyn kuoresta ja nilasta valmistetun havupuu-uutejuoman.

– Syöpädiagnoosini jälkeen olen ottanut joka aamu juomalasillisen havupuu-uutejuomaa, ja aloitan sillä aamuni edelleen.

Pekalla on ravinto-ohjelmassaan myös iso määrä vitamiineja, kivennäisaineita ja rasvahappoja.

Leikkaushoidon lisäksi Pekka ei saanut sytostaattihoitoa eikä sädehoitoa, mutta helmikuista syöpäleikkausta seuraavana keväänä hänellä aloitettiin kuitenkin paksusuolisyövän hoito-ohjelman mukainen syövän uusiutumista estävä ”varmuuden vuoksi ” -solunsalpaajalääkitys tablettimuotoisena. Niitä hän otti päivittäin neljä, kaksi kahdesti päivässä.

– Kun olin syönyt niitä lääkkeitä kymmenisen päivää, jalkapohjaani puhkesi iso määrä vesikelloja.

Pekka kysyi syöpäosaston lääkäriltä, miksi hän joutuu syömään kyseisiä lääkkeitä. Lääkäri vastasi, että varmuuden vuoksi. Pekka päätti jättää lääkkeet pois ja taistella syövän uusiutumista vastaan luonnon keinoin, koska leikkauksessa koko kasvain oli saatu pois ja oli todettu, että se ei ole aiheuttanut etäpesäkkeitä.

Pekka on huomannut, että olennainen asia parantumisessa on positiivinen mieli, optimistinen asenne ja taistelutahto; terveys on tekoja. Syöpäsairauden keskellä ei ole helppo olla positiivinen ja tehdä terveystekoja itsensä hyväksi.

– Kiitos Taivaan Isälle, että minulle on koko tällä sairausmatkallani annettu niitä valonpilkkuja, joiden avulla olen jaksanut ensin selvitä syöpädiagnoosista ja leikkauksesta ja että edelleen jaksan tehdä näitä terveystekoja. Syövän ravitsemushoidossa oleellista on säännöllisyys.

Sahalahdessa syntyneen Pekan lapsuudenkotona oli aina hevosia.

– 5-vuotiaasta saakka olen itse ollut ohjakset kourassa!

Armeijan jälkeen Pekka ajoi metsätraktoria, lisäksi hän on tehnyt metsurin hommia. Yli 30 vuotta hän on tehnyt hevosvalmennusta. Syyskuussa 2017 hänen horoskooppinsa kertoi, että hänelle tulee tarjous, josta hän ei voi kieltäytyä.

– Pian minulle soitettiin, että alkaisinko hoitaa ja valmentaa helsinkiläisen liha-alan yrittäjäpariskunta Irja ja Veijo Votkinin omistamaa muun muassa ikäluokkansa suomenhevosten Derbyn voittanutta siitosori Sörkän Sälliä. Tuosta tarjouksesta en voinut kieltäytyä!

Sörkän Sälliä Pekka kehuu upeaksi ja omalaatuiseksi hevoseksi.

Luonto kulkee Pekalla mukana myös Sörkän Sälliä hoitaessaan.

– Hieron sen jalkoja maapähkinäöljyllä. Maapähkinäöljy on muuten ihmisillekin aivan loistava ihonhoitoöljy, sitä voi ottaa myös sisäisesti.

Rautaa ja kivennäisaineita Pekka tarjoilee Sörkän Sällille kesällä tuoreen nokkosen muodossa.

– Laitan ämpärin pohjalle noin 15 sentin kerroksen vettä ja sitten täytän ämpärin tuoreilla nokkosilla, jotka murskaan veteen laudanpätkällä. Sörkän Sälli syö aivan ahmien tämän nokkosmurskeen ja latkii nokkosveden viimeistä pisaraa myöten, Pekka kertoo.

Pekan sairastumisvuotena 2015 heinäkuussa hänelle syntyi tilausvarsa, klassikko-suomenhevosori.

– Pohdin mielessäni, minkä annan tälle varsalleni nimeksi. Se on Voimani, nousi mieleeni.

Voimani-orivarsan kasvattaminen on valaissut Pekan tietä syöpätaistelussa. Vaikka sairaus on nujerrettu, jokainen kontrollikäynti on aina ajan pysäyttävä muistutus sairauden mahdollisuudesta.

Kontrolleissa Pekka käy kerran vuodessa.

– Ensi vuonna on haaveissa, että Voimani on 4-vuotiaiden suomenhevosten lähdössä mukana vaikkapa täällä Kauhavalla PowerParkin juhannusraveissa, Pekka kertoo haastatteluhetkellä.

Hevosenkengityshommissa Pekalta nitkahti jokunen vuosi sitten selkä.

– Meni lähestulkoon jalat alta, kipu oli aivan sietämätön, pystyin vain hädin tuskin koukussa kävelemään.

Hän soitti Kaustisten kansanlääkintäkeskukseen, pääsisikö kaustislaiseen jäsenkorjaukseen.

– Sain lähteä saman tien ajamaan Vilppulasta kohti Kaustista, ja apu tuli. Sittemmin löysin Kangasalalta Kalevalaisen jäsenkorjaaja Jaakko Karjalaisen, jonka hoidossa olen saanut hyvän avun selkääni. Hänen mukaansa silloin kun minulla ”menee selkä paikoiltaan” oikea polveni linksahtaa paikoiltaan, ja tämä tuntuu selässä. Karjalainen huomasi, että oikea jalkani on kaksi senttiä vasenta lyhyempi. Hänen neuvonsa mukaisesti laitoin oikean jalan kenkään parin sentin kerroksen ohuista, uusista pohjallisista; sillä korjaantui lonkka- ja selkäkipu.

Parin sentin pohjalliskoroketta Pekka pitää edelleen, tosin kesäaikaan pistokkaissa sitä ei yleensä ole.

Tärkein on tunne täällä, Pekka painaa kätensä sydämelleen. Kun mieli on onnellinen, onnellisuushormonit hoitavat kehoa ja antavat voimia tehdä terveystekoja.

– Uskalletaan ihmiset olla onnellisia, hän toteaa.

Pekka painottaa, että emme ole täällä yksinomaan näkyvän, konkreettisen todellisuuden kanssa, vaan meitä ohjataan ja suojellaan monin näkymättömin käsin.

– Aina, mutta erityisesti tässä sairauteni aikana olen saanut monin tavoin tuntea suurta johdatusta. Oikeat asiat ja oikeat ihmiset ovat tapahtuneet ja tulleet elämääni juuri oikealla hetkellä. Taivaan Isä pitää Pekka-pojastaan huolta, vaikka joskus olenkin häntä vastaan niskuroinut. Vakava sairaus opettaa nöyräksi ja ottamaan vastaan, miten hienoa on, kun saa olla Taivaan Isän kämmenellä. Siinä on helppo ja luottavainen olla, Pekka hymyilee.

Pekka Saari keskustelee mielellään sairastumisestaan ja sairaudesta selviämisestä, hänet tavoittaa 0400-83 95 76, pekka.saari@phpoint.fi

”– Syöpädiagnoosini jälkeen olen ottanut joka aamu juomalasillisen havupuu-uutejuomaa, ja aloitan sillä aamuni edelleen.”