Ulla Tapanisen hoitosaunassa stressi ja kivut haihtuvat

Hieroja, saunaterapeutti Ulla Tapaniselle on tärkeää paitsi vaalia Suomessa perinteikkäitä hoitoja, myös elvyttää ja ylläpitää oululaista saunakulttuuria.

Oulun Toppilassa, viehättävällä omakotitaloalueella, sijaitsee Ulla Tapanisen Aito Ote-hoitola. Saunahoitola tarjoaa unohtumattomia kylpyelämyksiä ja perinteisiä saunahoitoja morsiussaunasta kuppaukseen.

Ennen saunahoitajaksi ryhtymistään Ulla loi uraa media-alalla, mutta elämän polku vei naisen ensin hierojan opintoihin, jonka jälkeen hän opiskeli saunaterapeutiksi Kuusamossa, Merja Pihlajamäen ja Mervi Hongiston koulutuksessa. Nyt Ulla täydentää osaamistaan fysioterapeutin opinnoilla asiakkaidensa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vuoksi.

– Minulle liikunnallisuus ja yhteys luontoon ovat aina olleet tärkeitä asioita. Harrastin aikaisemmin tanssia, jonka parissa jo totuin hieromaan toisia. Jo lapsena kokeilin itse esimerkiksi hunajan ja eukalyptuksen hoitavia vaikutuksia saunassa.

Ajan mittaan Ulla hoksasi, että toisten ihmisten hoitaminen oli hänen kutsumuksensa. Hoitotyö sopii naisen rauhalliselle ja empaattiselle luonteelle.

– Koen, että hierojana ja saunaterapeuttina minusta on maailmassa eniten hyötyä. Olen etuoikeutettu, kun saa tehdä työtä, jossa saan olla mukana koko sydämelläni. Toki media-alan tuntemuksesta on apua oman yrityksen käytännön pyörittämisessä.

Ulla Tapanisen mukaan kaikilla erilaisilla saunoilla on terapeuttinen, kehoa ja mieltä hoitava vaikutus. Saunahoidot palauttavat kehoa rasituksista ja tuovat hyvää oloa. Erityisesti silloin, jos kärsii esimerkiksi ihottumista, psoriasiksesta tai reumasta, saunan hoitava vaikutus korostuu.

Saunaterapeutti taitaa valtavan määrän erilaisia saunahoitoja ja tuntee luonnon hyvää tekevät raaka-aineet. Saunan ja luonnon suomia mahdollisuuksia saunahoitaja soveltaa hoidettavien yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.

– Hoitosaunassa hyödynnetään turvetta ja savea. Saunassa peseydytään ensin luonnonsaippualla, jonka jälkeen koko vartalo saa hoitavan, terapeuttisen kuorrutteen turpeesta. Hoidettavan toiveiden mukaan voidaan valita myös muita hoitavia luonnontuotteita kuten hunajaa, suolaa, suklaata tai carobia, joka soveltuu hoitotuotteeksi myös suklaa-allergiselle.

Turve ja savi hoitavat myös kokovartalohauteina ja kääreinä.

– Peseytymisen jälkeen saunassa lämmitellään hetki, jonka jälkeen saunottaja levittää turpeen tai saven iholle hoitopöydällä. Hoidon annetaan tehota kääriytyneenä lakanaan ja peittoihin. Jos haude tehdään vain jollekin kehon osa-alueelle, se voidaan tehdä myös saunan yhteydessä. Hoidon jälkeen iho tarvitsee huuhdella vain vedellä, Ulla selittää.

Sauna- ja hierontahoidot ovat Ullan mukaan tehokkaita nesteen- ja kuonanpoistajia, jotka vähentävät erilaisia lihassärkyjä. Savi, levä ja hunaja hellivät myös ihoa.

– Levähoito sisältää koko kehon kuivaharjauksen ja imukuppihieronnan, leväsavihauteen jalkakylvyllä sekä tietenkin saunan. Hoidon lopuksi nautitaan pää- ja kasvohieronnasta. Hunajahoidossa koko vartalolle levitetään hunajaa, jonka annetaan imeytyä kehoon lämpimien vesivalelujen ja kääreiden avulla. Lopuksi nautitaan virkistävästä saunapäähieronnasta ja hörpätään lämmintä, kehoa puhdistavaa teetä.

Saunottaja suunnittelee hoidon kutakin hoidettavaa varten. Hoidon aikana hän on läsnä, pesee, hieroo, vihtoo ja auttaa hoitavien tuotteiden laitoissa.

– Erittäin suosittuja saunahoitoja ovat perinteiset vartalon pesuhieronta, vihdonta perinteisellä koivuvihdalla tai esimerkiksi kotimaisilla havukasveilla kuten katajavihdalla, sekä erilaiset vesi ja käärehoidot, Ulla sanoo.

Ulla Tapaninen kertoo, kuinka perinteinen hoitomuoto, kuppaus on herättänyt suurta kiinnostusta etenkin nuorten aikuisten keskuudessa.

– Parikymppiset haluavat hoidattaa itseään kuppauksella, sillä moni on kuullut hoitomuodosta isovanhemmiltaan. Myös varttuneempi väki on ollut innoissaan siitä, että jo kadonneeksi luultu hoitomuoto on jälleen palannut Ouluun.

Kuppauksella hoidetaan erilaisia lihaskipuja, hermosärkyjä ja esimerkiksi päänsärkyä. Kuppaus parantaa verenkiertoa ja puhdistaa kehosta kuona-aineita.

– Nykypäivänä stressi on yksi suurin erilaisten vaivojen aiheuttaja. Kuppauksen jälkeen hoidettavat ovatkin kiitelleet keventynyttä ja rentoa oloaan.

Ulla haluaa hoitojensa myötä paitsi vaalia suomalaisia ikivanhoja saunaperinteitä, myös palauttaa paljasjalkaisena oululaisena paikallista saunakulttuuria.

– Meillä Oulussa on ollut useita yleisiä saunoja, kunnes ne katosivat kaupungista.

Saunahoitojen yksi tarkoitus onkin elvyttää vanhaa perinnettä myös täällä Oulun alueella.

– Toivon, että jonain päivänä ihmisiä kylvetettäisiin perinteiseen tapaan pesuhieronnan, vihtomisen ja kylmäpyyhkeiden avulla oikeassa yleisessä saunassa.

Ulla Tapanisen tarjoamista saunahoidoista löytyykin oululaisten oma sauna, jossa hyödynnetään kaupungin historian kuuluisaa tuotetta, tervaa.

– Matkaamme saunassa läpi Oulun historian aina nykypäivään saakka.

Löylyttelijät huuhtovat itsensä ensin tervasaippualla, jonka jälkeen koko keholle valellaan tervattua hunajaturvetta. Löylyissä nautitaan lempeästä saunan lämmöstä ja tervaturpeen hoitavasta vaikutuksesta. Saunan jälkeen turve pestään pois ja hiukset pestään turveshampoolla ja nautitaan virkistävästä päähieronnasta. Rohkeimmat kylpijät saavat kokeilla hiusten pesua ruisleivällä, Ulla kertoo

Hoitosaunojen ohella Ulla tarjoaa erilaisille ryhmille elämyksellisiä saunakokemuksia ja hauskaa yhdessäoloa.

– Morsiussaunassa tuore morsian saa kokea ikimuistoisen päivän ystäviensä kanssa saunoen. Morsiussaunassa morsian pestään ja hierotaan ja valmistellaan tulevaan saunataikojen avulla. Saunasta löytyy korillinen taikoihin tarkoitettuja tarvikkeita, kuten kananmuna hiustenpesua varten, ruusuja tai kuusenoksaa istumapaikaksi ja jauhoja selän pesuun, Ulla kertoo.

Sulhasetkin pääsevät saunotettaviksi.

– Sulhanen pestään turvesaippualla, karhealla sienellä hieroen sillä välin, kun muu juhlaseurue suihkuttelee ihonsa luonnonsaippualla ja istuutuu saunan lämpöön viinasukat jalassaan. Jokaisen saunojan selkä vihdotaan katajalla ja lopuksi selät vuorataan hautatervalla.

Tuhkimon ja Arjen sankarin hoitosaunassa iho pestään hevosenjouhilla, pesukintaalla ja luonnonsaippualla.

– Saunassa vartalolle valellaan hunajainen suolaseos, joka hellii hipiää ja hoitaa niveliä, lihaksia ja hermostoa. Saunahoidossa kolotukset, kipu ja stressi kaikkoavat.

Löylyjen välissä Tuhkimot ja arjen sankarit kääriytyvät lakanoihin nauttimaan virkistävistä ja puhdistavista juomista sekä rentouttavasta jalkakylvystä, Ulla kuvailee.

– Kun lämpö on laskeutunut, palataan taas saunan lämpöön levittämään keholle lisää ihanaa hunajaa, kasvoille laitetaan vielä turve- tai savinaamiot. Lopuksi saunottaja tai kaveri vihtoo koivulla verenkierron liikkeelle.

Kleopatran hoitosaunassa kylvetään kuin muinaisen Egyptin Kleopatra ihoa hoitaen ja rentoutuen.

– Alkuun saunassa nautitaan ihoa pehmentävästä maitojalkakylvystä ja hunajakuorinnasta. Oliiviöljyn, kookoksen ja hunajan hoitavat aineet hellivät hipiää.

Ruususen saunassa rentouttava ruusun tuoksu huumaa saunojat lähes uneen. Hoitosaunassa nautitaan ihoa hellivistä kasvotuotteista, vartalokuorinnasta ja jalkakylvystä puhdistavien juomien kera.

Parisuhdesaunassa voi sulostuttaa omaa kultaansa selkää pesten ja vihtoen, kuten ennen vanhaan tehtiin. Saunottaja toki neuvoo ja myös vihtoo, mutta halutessaan saunarauhasta saa nauttia myös aivan kahdestaan.

– Selät hierotaan parisuhdesaunassa hauskalla turvesuklaahoidolla. Lopuksi pariskunnat pääsevät jäähdyttelemään yrttijalkakylpyyn puhdistavine juomineen saunottajan tehdessä vielä virkistävän pää-kasvohieronnan, Ulla sanoo.

Tällä hetkellä Ulla tekee pienempimuotoisia saunahoitoja kotisaunassaan, kotihoitolasta löytyvät myös hierontatilat. Isommat porukat Ulla hoitaa tilauksesta asiakkaiden saunatiloissa.

– Suunnitelmissani on, kunhan saan fysioterapeuttiopintoni valmiiksi, rakentaa laajempi luontaishoitojen konsepti, kokonainen terapiakeskus, josta saa hieronnan, saunahoitojen ja kuppauksen ohella fysikaalista hoitoa.

– Haluan ehdottomasti pysyä kotiseudullani Oulussa, mutta minulle tärkeää olisi löytää sijainti, jossa luonto kaikkine mahdollisuuksineen olisi mahdollisimman lähellä, Ulla Tapaninen pohtii

Erittäin suosittuja saunahoitoja ovat perinteiset vartalon pesuhieronta, vihdonta katajavihdalla, sekä erilaiset vesi ja käärehoidot.