Susanna Tanni on siinä onnellisessa asemassa, että luontaistuotefirmat lähettävät hänelle uutuustuotteitaan testattavaksi. Eräs valmiste poisti Susannan stressin. Hän löysi jälleen oman iloisen itsensä.

Teksti ja kuvat: Johanna Svensk/Harmonia Life Oy

Kyllä, kyseessä on sama Susanna Tanni , 45. Susanna on kotoisin Tampereelta, mutta kun tätä juttua tehtiin, hän oli perheensä kanssa muuttamassa Pirkkalan sisällä paikasta toiseen. Tavoitteena on saada saman katon alle sekä Susannan omat että hänen aviomiehensä Jarnon , 35, lapset. Susannalla on kolme aikuista poikaa, mutta kaksi tyttöä on vielä ala-asteella. Jarnon kaksi lasta ovat puolestaan peruskouluikäisiä.

Luitte aivan oikein. Jarno on siis Susannaa peräti 10 vuotta nuorempi, mutta puntit menevät tasan, kun Susannaa luullaan 25-vuotiaaksi. Susanna kertookin, että usein häntä luullaan aviomiestään nuoremmaksi! Pariskunta on ollut naimisissa vuodesta 2014. Jarno on mukana Susannan luontaisalan yrityksissä, mutta hän tekee varsinaisen leipätyönsä paperikoneen käyttäjänä. Hänellä on rankka kolmivuorotyö.

Oletteko muuten tienneet, että Susanna on neljän laudaturin ylioppilas?

– Minusta piti tulla asianajaja, mutta perustin perheen heti lukion jälkeen, ja niin lapset menivät edelle. Olen kyllä sittemmin opiskellut yhtä ja toista, esimerkiksi vuonna 2005 valmistuin laitepilatesopettajaksi. Kyseessä ei ollut suomalainen koulutus, ja se perustui puhtaasti terveelliseen ravintoon. Sain tuolloin niin sanotusti herätyksen tälle alalle. Näin kiinnostuin asioista todella isosti. Menin eteenpäin kolmekymppiseksi ihan suomalaisella perusruokavaliolla, ja sain sen myötä vaikka mitkä perustulehdustilat ja sairaudet, mutta jo hiukan yli kolmekymppisenä löysin uuden ja puhtaamman ravinnon.

– Löysin mehustamisen ja raakaravinnon. Minusta on tullut amerikkalaisten oppien mukaan holistinen terveysvalmentaja nimen omaan ravinnon puolelta. Syksyllä aloitan vielä Helsingin yliopistossa fytonomin opinnot, jolloin valmistun ihan virallisestikin luontaisalan asiantuntijaksi.

Susanna ylläpitää tällä hetkellä näistä asioista kiinnostunutta facebookyhteisöä, ja hän perusti puolisen vuotta sitten myös verkkokaupan. Hän toimii luontaisalalla erilaisten tuotteiden testaajana ja suosittelijana. Myös ruokavaliovalmennus kuuluu hänen repertuaariinsa. Hän kertoo juuri saaneensa valmiiksi ketogeenisen ruokavaliovalmennuspaketin.

Susannan facebookyhteisö on ilmainen neuvontaryhmä nimeltään freetoxaajat. Siihen kuuluu jo noin 35 000 kansalaista.

Vuonna 2014 Susannalta poistettiin viisaudenhammas, mutta operaatio meni pieleen ja jätti jälkeensä piinaavan kolmoishermosäryn kasvoihin. Se vei Susannan pariksi vuodeksi työkyvyttömäksi, mutta kun hän sai hiukan työkykyään takaisin, seurauksena oli burn out.

– Särky oli niin iso juttu, etten pystynyt tekemään työtä. Koko elämä meni uusiksi. Olin juuri perustanut jooga- ja pilatesstudion sekä salaattibaarin, mutta ne oli pakko lopettaa, kun en kerta kaikkiaan pystynyt töihin. Se oli rankkaa aikaa, ja seurauksena oli ihan järkyttävä talouskatastrofi.

Burn out oli vuoden 2016 lopussa. Se aiheutti monenlaista hankaluutta.

– Minulle on aina ollut tosi helppoa ja luontaista oman painoni hallinta ja tarvittaessa myös painon pudottaminen, mutta nyt en enää kyennyt siihen, minulla ei enää ollut mitään luontaista hallintaa kroppaani. Hormonit olivat sekaisin ja painoa oli tullut 10 kiloa lisää. Olen aina ollut yltiöposiitivinen, elämää syleilevä ja iloinen ihminen, mutta burn out vaikuttaa myös mieleen. Olin pari vuotta niin väsynytkin, että aina kun lähdin tekemään jotakin, väsymys oli ihan suunnaton. Kaikki burn outin kokeneet tietävät, että siitä toipuminen vie tosi pitkän ajan.

Sitten aurinko kuitenkin alkoi vähitellen paistaa risukasaan.

– Sain someyhteisön kautta lopulta voimia aloittaa uudestaan, ja ihan uudella tavalla. Pystyin tekemään taas kumpaakin ammattiani eli ravintoasioita ja pilatesta.

Susannan toimenkuvaan kuuluu uusiin luontaistuotteisiin tutustuminen ja testaaminen – ja jos jokin hyväksi havaitaan, myös niiden suositteleminen. Viime vuoden lopulla hänen työpöydälleen ilmestyi Harmonia Lifen maahantuoma intialainen Harmonia KSM66-valmiste.

– En aluksi uskonut siihen yhtään, sillä sen tehoaine on intialainen ashawagandha-kasvi, joka oli minulle ennestään tuttu, eikä siitä ole ollut minulle koskaan mitään hyötyä. Rupesin kuitenkin testaamaan sitä ja kumma kyllä, ei kulunut kuin viikko, kun rupesin ihmettelemään, mistä on kysymys. Otin kaksi kapselia aamulla ja kaksi illalla. Mitä ihmettä, vaikuttiko se ihan oikeasti?

Susanna alkoi syödä Harmonia KSM66-kapseleita viime vuoden joulukuussa ja huomasi hyvin pian, että ensimmäisen viikon jälkeenkin tapahtui kaikenlaista.

– Oli pakko myöntää, että se palautti minulle elämänuskon. Ihan ensimmäiseksi huomasin inspiraation ja innostumisen palautumisen, mikä oli todella hienoa. Sain valot päälle takaisin! Kahden viikon päästä olin jo kuin lentoon lähdössä. Sitten se alkoi ihan selvästi vaikuttaa myös hormonitoimintoihin, ja ylimääräinen rasva lähti itsestään, mikä oli minulle tietysti tosi iso juttu.

Susanna päätti viime keväänä pärjätä ilman tätä tuotetta, ja oli kaksi viikkoa ilman. Hän palasi kuitenkin hyvin nopeasti niin sanotusti ruotuun.

– Tein testin ihan tarkoituksella, enkä tee sitä enää ikinä uudestaan. Siitä nimittäin seurasi ärtymys! Valot päällä inspirointi tarkoittaa omaa iloista itseäni, jota olen ollut koko aikuisiän, mutta ihan selvästi kortisolituotanto ei vielä keväällä ollut tasapainossa, jolloin ärtymys alkoi palata. Sain lopulta emotionaalisen eli tunnepuolen rauhan, mikä on ollut monelle naiselle tosi merkittävä asia.

– Otan valmistetta edelleen kaksi kapselia aamulla ja kaksi illalla. Olen puhunut tästä tuotteesta kaikille. Moni on saanut siitä apua ja olen saanut hirvittävän hyvää palautetta nimen omaan naisilta. Valmisteella on ollut vaikutusta vaihdevuosioireisiin, yleiseen mielialaan ja nukkumiseen. Miehet ovat raportoineet lähinnä seksuaalisten halujen palautumisesta ja normalisoitumisesta. Vuorotyötä paperitehtaalla tekevä mieheni on kertonut valmisteella olevan äärettömän suuri merkitys yövuorosta palautumiseen hänen kaltaisilleen kolmivuorotyöläisille.

Susanna Tanni kannustaa kaikkia stressiä potevia kokeilemaan Harmonia KSM66-valmistetta.

– Toiset voivat kokea ihan aluksi stressioireiden muuttuneen entistä pahemmiksi, mutta se menee ohi. On tarkoituskin, että vaikutus tuntuu ja että prosessi käynnistyisi. Minäkin tulin aluksi tietoisemmaksi itsestäni. Kyseessä on hyvin vahva tuote, ja hyvin harvasta valmisteesta voi sanoa, että sen tuntee olossansa.

”– Valmisteella on ollut vaikutusta vaihdevuosioireisiin, yleiseen mielialaan ja nukkumiseen. Miehet ovat raportoineet seksuaalisten halujen palautumisesta.”