Hyvä metsästysvaate palvelee käyttäjäänsä
Suunnitellessaan Anar-metsästysvaatesarjan uutuusmalliston vaatesuunnittelija Maarit Pihlajamaan työn johtotähtinä olivat vaatteiden toiminnallisuus sekä soveltuvuus useimpiin metsästyslajeihin.
Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Jenni Rättyä
Turengissa syntynyt, nykyään Nivalassa asuva, 40-vuotias vaatesuunnittelija Maarit Pihlajamaa kertoo, että jo pikkutyttönä hän uppoutui täysin lempiharrastukseensa eli piirtämiseen. Samoin tekevät nyt Maaritin ja hänen miehensä 6- ja 5-vuotiaat tyttäret. Paperia ja värejä kuluu, kun taiteellinen perhe viettää aikaansa yhdessä. Usein lapsuuden mielenkiinnon kohteet viitoittavat jopa tulevan ammattiuran.
Jo 12-vuotiaana Maaritkin tiesi, että hänestä tulee vaatesuunnittelija. Haave alkoi toteutua hänen opiskellessaan Wetterhoffin Käsi-ja taideteollisessa oppilaitoksessa artesaaniksi. Lopullisesti ura avautui, kun Maarit valmistui Kuopion Muotoiluakatemiasta artenomiksi. Sen jälkeen työtä vaatesuunnittelun parissa on riittänyt paria äitiyslomaa lukuun ottamatta niin koti- kuin ulkomaillakin.
Maaritin työura on ollut vahvasti teknisten vaatteiden suunnittelussa. Hänen kättensä jälkeä on vuosien varrella nähty muun muassa Ixsin, Scottin ja Sinisalon moottoriurheiluvaatteissa. Kotimaisista ulkoilumerkeistä Maaritin suunnittelemia ovat olleet esimerkiksi Sastan ja JahtiJaktin metsästys ja outdoor-mallistot. Ura on ollut mittava ja näyttävä, mutta kaikista pesteistä ei vaitiolosopimusten vuoksi voi edes puhua.
Viime kesänä Maarit sai erittäin mielenkiintoisen haasteen, kun hänelle tarjottiin paikkaa Anar-tuotemerkin pääsuunnittelijana. Malliston uudistus lähti käyntiin elokuussa 2017. Tulokset ovat nähtävissä tänä syksynä. Anarin uutuusmallistoon kuuluvat kuorivaatteet, väli- ja alusasut sekä hanskat ja päähineet.
Metsästysasuja mallistossa on sekä miehille että naisille.
– Anar-metsästyspukujen takki ja housut myydään erikseen, joten puvun saa istumaan mahdollisimman hyvin. Ihmiset eivät ole standardikokoisia, joten on ensiarvoisen tärkeää, että voi valita juuri omaan kokoon ja muotoon sopivan ylä- ja alaosan, Maarit sanoo.
Maarit korostaa, että Anarin uutuusmalliston suunnittelu oli tiimityötä. Hän pääsuunnittelijana vastasi työstä.
– Anarin tuotepäälliköiden Samuli ja Petri Kumpulan sekä muun tuotekehitystiimin kanssa kartoitimme suunnitteluprojektin alussa, millaiseen tarpeeseen uusi metsästysvaatemallisto tulee. Sitten selvitimme markkinatilannetta ja metsästysvaatteiden kansainvälisiä trendejä, sekä millaisia tarpeita metsästysvaatteille on tulevaisuudessa.
– Olennaista oli suunnitella metsästysvaatemallisto, josta jokainen metsästäjä löytää itselleen sopivan, niin hirvieläinten kuin vaikkapa vesilintujen metsästykseen. Malliston vaatteet sopivat myös vaellukseen ja toki kaikille luonnossa liikkuville, Maarit sanoo.
Suunnitteluprojektin kuluessa Maarit sai myös runsaasti vinkkejä tuotetestaustiimin jäseniltä, jotka kokeilivat ja koekäyttivät suunnitteluvaiheessa olevia metsästysasuja.
– Ilman muuta otin kaiken palautteen ja kehittämisideat kiitollisena vastaan, mutta luonnollisesti kaikkea ei voi toteuttaa. Oma visio, millaisen malliston haluaa suunnitella, pitää olla vahva, ja omassa linjassaan pitää uskaltaa myös pysyä. Tärkeintä on, että suurin osa tietyn harrastuslajin tarpeita kyetään täyttämään tuotteen ominaisuuksilla. Täydellistä vaatetta ei ole vielä tehty, mutta sitä kohti on hyvä pyrkiä.
Mallisto valmistetaan pääosin Kaukoidän tehtailla. Tuotannon- ja laadunvalvonta on paikalla koko tuotannon ajan ja raportoi tuotannon edistymisestä ja mahdollisista poikkeamista. Näin varmistetaan, että laatu on tasainen ja vaatimusten mukainen.
Metsästysvaatteen toiminnallisuus ohjasi Maaritin suunnittelutyötä.
– Vaatteissa pitää olla erinomainen istuvuus, joustavuus ja käyttömukavuus. Materiaalin on oltava hyvin hengittävä ja tarpeen mukaan vedenpitävä. Metsästyksessä on tärkeää myös se, että vaate on mahdollisimman äänetön. Tuuletuksen on vaatteessa toimittava. Vahvikkeita tarvitaan esimerkiksi polvissa ja kyynärpäissä. Taskuja pitää olla riittävästi ja erikokoisia. Taskujen yksi tärkeä ominaisuus on vedenpitävyys, jotta esimerkiksi radiopuhelimet ja panokset pysyvät kuivina. Metsästysasun housun lahkeessa on tärkeää, että lahkeen sisään mahtuu vaelluskenkä tai muu metsällä käytettävä jalkine. Suunnittelussa on otettava huomioon satoja pieniä yksityiskohtia, joita vaatteen käyttäjä ei edes huomaa. Mutta niiden puuttuminen huomataan.
Maaritin suunnittelemissa Anar-metsästyspuvuissa on vedenpitävän kuorikerroksen eli kalvomateriaalin ja päällikankaan lisäksi rakenteeseen laminoitu tai ommeltu verkkovuori.
– Verkkovuori on erittäin tärkeä. Sen tehtävä on toimia iholta kosteutta siirtävänä kerroksena sekä saada vaate tuntumaan miellyttävältä. Verkko myös pitää hirvikärpäset ja hyttyset loitolla vaatteen käyttäjän iholta ventilaatioaukkojen kohdalla.
Hinnaltaan uuden Anar-metsästysmalliston tuli olla sellainen, ettei se rajaa asiakkaita.
– Hintakriteerin myötä joistain suunnittelemistani yksityiskohdista piti luopua. Toki se otti sydämestä, mutta totta kai ymmärrän, että hinta on tärkeä, malliston pitää olla mahdollinen kaikille metsästyksen harrastajille. Uskon, että suunnittelemani mallisto on hinta-laatusuhteeltaan markkinoiden ehdotonta kärkeä. Kun vertaan tätä mallistoa aiemmin suunnittelemiini, ovat tuotteet jopa parempia, mutta lompakkoystävällisempiä kuluttajan näkökulmasta.
Maarit rakastaa erityisesti luonnon värejä. Anar-uutuusmallistoon Maarit on kehittänyt naavaan mielikuvat vievän vihreän-harmaan-ruskean Anar camo -kuvioinnin. Malliston muut päävärit ovat oranssi ja metsänvihreä. Vaatteiden kuviointi on nykytrendien mukaan jopa katukuvaan sopiva metsästyshenkinen, mutta luonnossa erittäin hyvin maastouttava. Erityisesti kyttäys- ja hiivintäjahdissa on ensiarvoisen tärkeää, että vaatteet kätkevät metsästäjän riistan näkökyvyltä.
Anar-metsästysvaatemallisto saa jatkossa täydennystä. Tulevaisuudessa valikoimissa nähdään myös Maaritin suunnittelemia vaellukseen, ulkoilmaelämään ja muuhun liikunnalliseen vapaa-aikaan sopivia asuja. Suomen lisäksi Anar-tuotteita on myynnissä Saksassa, muun Keski-Euroopan vientimarkkinoita ollaan avaamassa.
Maarit asuu maaseudulla Kalajoen rannalla. Hän liikkuu paljon luonnossa, joten hänellä on aitiopaikka tehdä havaintoja, miten omat ja toisten suunnittelijoiden suunnittelemat urheiluvaatteet toimivat käytännössä.
– Lenkkeilen päivittäin koiriemme kanssa, käyn kuntosalilla ja jumpissa säännöllisesti. Harrastan myös vaeltamista mahdollisuuksien mukaan, Maarit kertoo liikuntatottumuksistaan.
Luonto – luonnon muodot ja väri – on hänelle rakas inspiraation aarreaitta.
– Tulevaisuudessa niin minun kuin myös muiden kansainvälisten vaatesuunnittelijoiden värikartoissa nähdään varmasti paljon heleitä talviluonnon värejä, Maarit pohtii.
– Talvisen pakkaspäivän värit ovatkin aivan loistavia. Muistan kun viime talven kovissa pakkasissa ajoin eräänä iltapäivänä autolla auringon laskiessa ja ihailin taivaanrannan loistavia värejä sekä pakkasten huurruttamia puita. Näky oli hurmaava, Maarit muistelee.
Anar-metsästysvaatemalliston metsästysasujen materiaalina käytetään pääsääntöisesti synteettisiä kuituja niiden loistavien teknisten ominaisuuksien ja kestävyyden vuoksi. Myös muita materiaaleja käytetään, mutta toimivuus ja kestävyys asettavat omat rajansa.
– Tulevaisuudessa tulen varmasti keskittymään yhä enemmän luonnon materiaaleihin, erityisesti villaan. Tekniikan kehittyessä myös näistä materiaaleista saadaan toimivia vaatteita kovaankin käyttöön.
Tällä hetkellä Maarit seuraa mielenkiinnolla puupohjaisten vaatekuitujen kehitystä.
– Puupohjaiset kuidut tulevat varmasti nousemaan merkittävään asemaan vaateteollisuudessa. Samoin näen suuria mahdollisuuksia käytettyjen vaatteiden kierrätyksen ulottamisessa kierrätyskuidun teolliseen valmistamiseen ja edelleen jalostamiseen uusiksi vaatteiksi, hän pohtii vaatetusalan tulevaisuutta.
Anarin pääsuunnittelija Maarit Pihlajamaa, millainen on hyvä vaate?
– Sellainen johon vaatteen käyttäjä voi luottaa, että vaate toimii juuri niissä olosuhteissa, joissa sitä on tarkoitus käyttää. Hyvää vaatetta voi myös kantaa ylpeänä, ja se tuottaa kantajalleen itsevarman olon ja on myös esteettisesti miellyttävä, Maarit vastaa.
Maaritin suunnittelema Anar metsästys- ja erävaatemallisto on saatavissa syksyn aikana Kärkkäisen viidessä tavaratalossa ja verkkokaupassa www.karkkainen.com
”– Olennaista oli suunnitella metsästysvaatemallisto, josta jokainen metsästäjä löytää itselleen sopivan, niin hirvieläinten kuin vaikkapa vesilintujen metsästykseen.”
”– Puupohjaiset kuidut tulevat varmasti nousemaan merkittävään asemaan vaateteollisuudessa.”
KUKA?
Ikä: 40 v
Syntymäpaikka: Turenki
Asuinpaikka: Nivala
Perhesuhteet: Naimisissa, 6- ja 5-vuotiaat tyttäret
Ammatti: Vaatesuunnittelija
Harrastukset: Liikunta eri muodoissaan, luonto, taide