Hoitoturvekerros on pehmeää kuin voi
Japanissa Lehtosuon hoitoturve on yksi suosituimmista kasvonaamioista
Heikki Ruhan kehittämät Lehtosuon Hoitoturve-tuotteet jalostetaan Geologian tutkimuslaitoksen tutkimasta ja erinomaiseksi havaitsemasta Lehtosuon hoitoturpeesta. Lehtosuo on Ähtärissä, Pohjanmaalla. Heikki Ruha isännöi Lehtosuota rakkaudella, sydän palaen Suomen luonnon mustaan kultaan ja ihmisten auttamiseen.
T eksti ja kuvat: Reetta Reinman
Mikä aine tämä oikein on? ähtäriläinen turveyrittäjä Heikki Ruha mietti 1980-luvun puolivälissä, kun hänen yrityksensä nosti valtion omistamalta, 300 hehtaarin kokoiselta Lehtosuon turvesuolta polttoturvetta, ja yhdestä kulmasta suota, sen syvistä kerroksista paljastui samettisen pehmeää, hyvin hienojakoista turvetta – aivan kuin voita, johon polttoturpeen nostossa käytetty palaturvekoneen terä upposi – kuin naskali voihin.
– Kyseisen kohdan vieressä suo jatkui. Saimme hankittua sen omistukseemme, aloimme tuottaa turvetta ja viimein myös hoitoturvetta, koska turpeen laatu oli niin hyvää.
Siitä alkoi nyt 62-vuotiaan, kuudennen polven ähtäriläisen Heikki Ruhan matka hoitoturpeen maailmaan. Matkan varrella hänen kehittämänsä LehtoPeatin turvetuotteet ja hoitoturve ovat päätyneet hittituotteiksi Japaniin saakka. Myös Lanzarotella toimii LehtoPeatin hoitoturvetta käyttävä, Heikki Ruhan yhteistyökumppanin, Kalevi Lehtosen puolisonsa kanssa omistama turvekylpylä.
Geologinen tutkimuslaitos analysoi 1990-luvun alussa turvetutkija, geologi Riitta Korhosen johdolla Lehtosuon hoitoturve-esiintymän.
– Tulokset olivat erinomaiset: Lehtosuolta löytynyt turvekerrostuma todettiin näissä tutkimuksissa erittäin vanhaksi ja koostumukseltaan hoitoturpeeksi ihanteelliseksi, Heikki Ruha kertoo.
Hoitoturvetuotanto vaatii erikoisosaamista. Vuonna 1997 LehtoPeat -osakeyhtiön omistajat eli Heikki Ruha ja hänen veljensä kouluttautuivat Euroopan unionin rahoituksella järjestetyssä pitkäkestoisessa koulutusprojektissa ”Elantoa suosta”.
– Koulutuksessa alan parhaat asiantuntijat kouluttivat osallistujia hoitoturveosaamisen saloihin. Tuskin missään muualla hoitoturpeesta tiedetään niin paljon kuin Suomessa. Keski-Euroopassa, Saksassa ja Itävallassa, on paljon tietämystä mutahoidoista ja turpeen humushapoista, mutta sellaista turveosaamista kuin meillä Suomessa ei ole muualla, Heikki Ruha sanoo.
Teoreettinen osaaminen ja turvetuotanto ei riittänyt Ruhan ”turveveljeksille”. Niinpä he hakeutuivat Jyväskylän sosiaali- ja terveysoppilaitokseen erityiskoulutukseen, josta he valmistuivat vuonna 1999 turvehoitojen asiantuntijoiksi. LehtoPeat Oy järjestää myös kursseja, joilla koulutetaan uusia turvehoitajia.
Hoitoturpeen käyttökenttä on laaja. Heikki Ruha kertoo, että Lehtosuon hoitoturvetta on käytetty menestyksellä muun muassa ihottumien, psoriasiksen, aknen, hiuspohjan, säärihaavojen, vaippaihottuman, lihassärkyjen, nivelvaivojen, reumaattisten kipujen, turvotuksen, verenkiertohäiriöiden, kuukautiskipujen, vaihdevuosivaivojen sekä eturauhasvaivojen hoitoon.
Yleensä käytetään lämmintä hoitoturvetta, mutta akuuteissa tulehduksissa ja urheiluvammojen hoidossa käytetään kylmää turvetta, joka rauhoittaa tulehdusta ja nopeuttaa urheiluvammojen paranemista. Kylmää turvetta käytetään aina paikallisesti, ei koko keholle.
Mihin turpeen hoitovaikutus perustuu?
– Turve tehostaa merkittävästi imunestekiertoa ja pintaverenkiertoa, vauhdittaa aineenvaihduntaa, ja turpeessa olevat bioaktiiviset aineet hoitavat ihoa, esimerkiksi erilaisia alkuaineita hoitoturpeessa on yli 30, Heikki Ruha kiteyttää vastaukseksi.
Turvehoidot hoitoloissa ja hoitoturvetuotteet kotikäytössä sopivat Heikin mukaan kaikenikäisille, vauvasta vaariin.
– 93-vuotias isäni käy kerran kuukaudessa turvehoidossa. Iän myötä lihakset jäykistyvät, kun imunestekierto hidastuu. Turve vauhdittaa imunestekiertoa ja siten helpottaa liikkuvuutta, Heikki kertoo.
– Huippu-urheilijoille turvehoidot ovat osoittautuneet erinomaisiksi sekä rasitusvammoissa että lihaskireyksien laukaisijana. Lihasten kiristäessä liike jää monesti vajaaksi, tämä on urheilijalle usein suoritusten kehittymisen kannalta kohtalokasta, Heikki sanoo.
– Monet vaihdevuosiongelmista kärsivät naiset ovat saaneet luonnon kasviestrogeenia sisältävästä hoitoturpeesta apua, samoin hoitoturve helpottaa kuukautisvaivoissa, kertoo Heikki.
Akuutti syöpä on yleensä este turvehoidoille. Sydämen läppävaivoja poteville sekä henkilöille, joilla on sydämen tahdistin Heikki ei suosittele turvesaunaa, kaikki muut turvehoidot ja hoitoturvetuotteet sopivat.
– Myös eläimet rakastavat turvehoitoja, meidän 3-vuotias Vekku on aivan ihastunut, kun sen turkkia pestään turveshampoolla, Vekku nauttii myös turvesaunassa olosta. Eläimen iho tulee turvesaunassa pehmeäksi, kaikki kutinat lähtevät, ja turkki tulee turveshampoolla kiiltäväksi.
LehtoPeatin valikoimissa oleva koirien turveshampoo sai Vekku-koiran tulon myötä nimen Vekku koirashampoo.
Ähtärissä sijaiseva, jääkauden jälkeen muodostunut Lehtosuo on 200 metriä meren pinnan yläpuolella. Heikki Ruhan omistuksessa Lehtosuo on ollut 1980-luvulta.
– Alimmat osat eli käyttämämme hoitoturve on erittäin hyvin maatunutta, siinä on pelkästään täydellisesti maatuneita suokasveja, eli todellisia suomalaisia superyrttejä. Tämä turvekerros on iältään 5000-6000 vuotta vanhaa, se on tiiviisti pakkautuneena hapettomassa tilassa.
Heikki Ruhan yritys nostaa hoitoturpeen lapiolla, käsillä turpeeseen ei kosketa. Nostamisen jälkeen turve jauhetaan koneellisesti vielä entistä hienommaksi, kuin paksuksi suklaakastikkeeksi. Hoitoturve säilytetään ilmatiiviissä tynnyreissä.
Hoitoturvetta LehtoPeat markkinoi sellaisenaan vaikkapa turvesaunassa tai -kylvyissä käytettäväksi sekä valmistaa siitä Heikki Ruhan kehittämiä erilaisia hoitotuotteita, esimerkiksi kasvonaamioita ja turveshampoota.
– Turpeen säilymistä hyvänä vuosikausia edistää sen sisältämä luonnon säilytysaine eli pektiini, Heikki kertoo.
LehtoPeat nostaa vuosittain noin 40 000 kiloa hoitoturvetta. Tuotannosta noin 10 000 kiloa menee Japaniin. LehtoPeatin Japanin yhteistyö alkoi vuonna 2011.
– Japanilaiset ovat hyvin ihastuneita Suomen luontoon ja arvostavat suuresti Suomen luonnon hoitavia aineita, erityisesti turvetta, Heikki kertoo.
Japaniin LehtoPeat myy pääsääntöisesti jauhettua hoitoturvetta tynnyreissä. Japanissa hoitoturpeesta jalostetaan esimerkiksi siellä hyvin suosittuja turvekasvonaamioita sekä vartalon hoitotuotteita.
Lehtosuon tupasvillaa on viety Ranskaan eräälle kosmetiikkayritykselle jatkojalostettavaksi.
– Kyseinen ranskalaisyritys tilasi meiltä 1400 kiloa tupasvillan varsia ja valkoisia kukintoja. Niistä tämä yritys valmisti uutoksen, jota käyttivät kosmetiikkatuotteissaan, Heikki kertoo.
Turvetuotteiden lisäksi LehtoPeatin valikoimissa on suovesituotteita.
– Olen rakentanut Lehtosuolle kaivon, johon suodattuu suovettä. Siinä on samoja hoitavia aineita kuin hoitoturpeessa.
Suovedestä LehtoPeat valmistaa esimerkiksi suovesishampoota, suovesihiusvettä ja suovesikasvovettä.
LehtoPeatin turvetuotantotilojen yhteydessä toimii hoitola. Heikin lisäksi turvehoitoja antaa luontaishoitaja ja LehtoPeatin turvehoitajakoulutuksen läpikäynyt Tiina Kask-Repo. Hän on Heikin tavoin kouluttautunut myös turvetuotteiden valmistukseen. Heikin poika Mikko Ruha toimii LehtoPeatin tuotantopäällikkönä, hän huolehtii tuotannon ohella tuotteiden logistiikasta. Turvehoitojen teossa käytetään Heikin ja Tiinan lisäksi tarvittaessa myös ulkopuolisia, koulutettuja turvehoitajia.
Ähtäriläinen Netta Humalamäki , 20, on tullut LehtoPetin hoitotiloihin kokeilemaan kokovartaloturvehoitoa eli Ähtärikastetta.
– Työskentelen keittiöalalla, jalat ovat usein rasittuneet ja turvoksissa, olen kuullut, että turvehoito auttaa siihen, Netta sanoo.
Hoidon aluksi Netan vartalo peitetään kauttaaltaan 40-asteiseksi lämmitetyllä hoitoturpeella. Sitten koko vartalo kääritään muovikelmuun ja peitellään huovilla. Vatsallaan olevan Netan selkään ja jalkoihin laitetaan vielä lämpimät turvepakkaukset lisäämään lämpimän turpeen lihaksia rentouttavaa vaikutusta. Jalkateriin sujautetaan lämmitetyt hoitoturvetta sisältävät jalkahoitopussit. ”Paketissa” Netta on puolisen tuntia. Sitten Heikki pyyhkii turpeet pois ja Netta käy vielä suihkussa. Hoitoon kuuluu myös turvekasvonaamio.
Ähtärikasteen päätteeksi on ns. Aaltosen tekniikalla tehty hieronta, joka alkaa pään, korvanlehtien ja käsien hieronnalla. Aaltosen tekniikassa on viisi eri hierontaliikettä, joita vaihdellaan noin 20 minuuttia kestävän hierontaosuuden aikana. Hieronnan päätteeksi tulee venytykset.
– Monen mielestä Aaltosen tekniikan ihanin osuus on viides hierontaliike eli niskan, selän ja pakara-alueen jännitteiden sekä selkärangan nikamalukkojen vapauttaminen. Esimerkiksi eräs nikamaongelmista kärsivä moskovalainen mies ajaa kaksi kertaa vuodessa meille Aaltosen tekniikalla tehtävän hieronnan sisältävään kokovartaloturvehoitoon. Tänne tullessaan hänellä on usein selkä aivan linkussa nikamien hermopuristusten vuoksi, ja käveleminen sattuu. Hoidon loputtua selkä on taas suorassa ja askel keveä, Heikki iloitsee hyvistä hoitotuloksista.
Kokovartalohoito Ähtärikaste kestää 1,5 tuntia ja maksaa LehtoPeatin hoitolassa noin 70 euroa. Hoitolassa on tarjolla myös suuri määrä muita turvehoitoja kasvoille, vartalolle, jaloille, hiuksille ja päänahalle, turvesauna sekä lisäksi erikoiskasvohoitoja.
LehtoPeatin nettisivuilla voit katsoa YouTube-videon Ähtärikasteesta, www.lehtopeat.com
”– Huippu-urheilijoille turvehoidot ovat osoittautuneet erinomaisiksi sekä rasitusvammoissa että lihaskireyksien laukaisijana. Lihasten kiristäessä liike jää monesti vajaaksi, tämä on urheilijalle usein suoritusten kehittymisen kannalta kohtalokasta.”
”– 93-vuotias isäni käy kerran kuukaudessa turvehoidossa. Iän myötä lihakset jäykistyvät, kun imunestekierto hidastuu. Turve vauhdittaa imunestekiertoa ja siten helpottaa liikkuvuutta.”