Uudet suomalaiset ja kansainväliset tutkimukset osoittavat, että B12-vitamiinin puute voi olla yhteydessä moniin neurologisiin ja neuropsykiatrisiin oireisiin.

B12-vitamiini eli kobalamiini on muistihäiriöitä ehkäisevä B-ryhmän vitamiini. B12-vitamiinia tarvitaan veren puna- ja valkosolujen muodostamiseen ja aivojen toimintaan.

B12-vitamiinia saadaan maksasta, lihasta, kalasta, kananmunista ja maitotuotteista sekä vitamiinivalmisteista. Muut B-ryhmän vitamiinit, kuten foolihappo ja B6-vitamiini täydentävät ja tehostavat B12-vitamiinin vaikutusta. Ikäihmisillä B12-vitamiinin puute aiheuttaa muistihäiriön.

Uudet tutkimukset osoittavat, että B12-vitamiinin puute voi olla yhteydessä moniin neurologisiin ja neuropsykiatrisiin oireisiin. Näitä ovat esimerkiksi tuntohäiriöt, lihasheikkous, lihasjäykkyys, jalkojen ja käsien puutuminen, voimattomuus, masennus ja väsymys.

Lähes joka kolmannella yli 75-vuotiaalla esiintyy B12-vitamiinin piilevää puutetta. Turun yliopiston tutkimuksen mukaan 12 prosentilla yli 65-vuotiaista suomalaisista on B12-vitamiinin puute. Sen yleisin syy on vitamiinin imeytymishäiriö.

B12-vitamiinia saadaan maksasta, lihasta, kalasta, kananmunista ja maitotuotteista sekä vitamiinivalmisteista.