Perisuomalaiset kansansairaudet ja perinteinen kiinalainen lääketiede voivat kohdata. Keskiössä on tasapainoinen ruokavalio. Meidän tulisi syödä huomattavasti enemmän vihreitä kasviksia.

Tämä ei ole suinkaan kiinalainen juttu, vaan lääketieteellisesti todistettu tosiasia. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan ihmisen terveydentila voidaan lukea suoraan hänen kielensä pinnasta.

Ovi käy Helsingin Runeberginkatu 26:ssa. Sisään akupunktiota ja kiinalaista hoitoa tarjoavaan hoitolaan astuu iäkäs mies, joka on tuttu asiakas Fysioterapia Sinin tiloissa. Mies on saanut jo pitkään apua kiinalaisen lääketieteen tohtoriYulan Niulta.

Mies on tullut näyttämään kieltään, sillä hän tietää, että se paljastaa hänen senhetkisen terveydentilansa ja antaa osviittaa siihen, mihin olisi syytä kiinnittää huomiota.

Hoitolan seinällä on kiinankielinen ”kielikartta”. Siinä on valokuvia kielistä, jotka ovat erinäköisiä, erikokoisia ja erivärisiä. Toiset ovat paksumpia kuin toiset, joidenkin pinta on kiiltävän punainen ja joidenkin taas valkoinen.

– Aina kun asiakas tulee luokseni, katson ensimmäisenä hänen kielensä.

Sen perusteella pystyn näkemään, missä kunnossa hänen sisäelimensä ovat, mihin sairauksiin hän on vaarassa sairastua tai mikä häntä jo mahdollisesti vaivaa, Yulan Niu toteaa.

Myös suomalaisten kansansairaudet voi Yulan Niun mukaan nähdä kielen pinnasta. Sydän- ja verisuonitaudit, sepelvaltimotauti, diabetes, korkea verenpaine, korkea kolesteroli, maksa- ja sappivaivat, verenkiertohäiriöt ja jopa masennus on nähtävissä ihmisen kielestä.

– Myös alhainen veren hemoglobiini paljastuu kielestä. Terveen ihmisen kieli on keskikokoinen, vaaleanpunainen ja siinä on ohut vaalea pinta.

Kielen lisäksi myös pulssi ja silmät kertovat ihmisen terveydentilasta, Yulan Niu kuvaa.

Kiinalaisen perinteisen lääketieteen tarkoitus on saada keho ja mieli tasapainoon. Siinä käytetään erilaisia vanhoja hoitokeinoja, joiden avulla voidaan parantaa ja helpottaa monia sairauksia ja vaivoja.

Kiinalaiset hoitomuodot, kuten akupunktio, kiinalainen ruokavalio, perinteiset kiinalaiset lääkkeet, kiinalainen hieronta, kuivakuppaus ja guasha pohjautuvat vuosisatoja vanhoihin menetelmiin, jotka ovat kehittyneet moderniksi lääketieteeksi.

Kiinalainen lääketiede on laajalti levinnyt myös länsimaihin, joissa ihmiset ovat saaneet siitä apua myös länsimaisiin niin kutsuttuihin elintapasairauksiin, joiksi myös monet meidän kansansairautemme luetaan.

– Kiinassa perinteisiä hoitokeinoja käytetään tänä päivänä yhdessä länsimaisten hoitokeinojen kanssa. Kiinalaiset ovat saaneet länsimaista oppia esimerkiksi kirurgiassa. Myös penisiliini keksittiin lännessä, josta on ollut paljon hyötyä myös Kiinassa, Yulan Niu.

– Olen itse asunut ja työskennellyt Suomessa parinkymmenen vuoden ajan ja huomannut, että lähentymistä on tapahtunut myös toisinpäin. Siinä missä aiemmin suomalaiset lääkärit pitivät akupunktiota huuhaana, nyt minulle saattaa tulla potilaita lääkärin lähettäminä.

– Suurin ero kiinalaisen ja länsimaalaisen lääketieteen välillä on se, että kiinalaiset pyrkivät ennaltaehkäisemään sairauksien syntyä, kun taas länsimaissa hoidetaan enimmäkseen jo puhjenneita sairauksia.

”Kun asiakas tulee luokseni, katson ensimmäisenä hänen kielensä. Sen perusteella pystyn näkemään, mihin sairauksiin hän on vaarassa sairastua tai mikä häntä vaivaa.”

Käytä näitä ruoka-aineita:

*varsiselleriä, jäävuorisalaattia, omenaa, puolukkaa, kiinankaalia, keräkaalia, päärynää, kauraa, vehnäleseitä, kokojyväleipää, hapankaalia, etikkaa, saksanpähkinää

Ei suositeltavaa:

*rasvainen tai friteerattu ruoka, katkarapuvoileivät

Käytä näitä ruoka-aineita:

*varsiselleriä, jäävuorisalaattia, kiinankaalia, keräkaalia, ituja, kurkkua, parsakaalia, kukkakaalia, munakoisoa, papuja, sieniä, riisiä, papaijaa, kalaa tai maitoa

Älä käytä:

*rasvaisia, makeutettuja, friteerattuja, perunajauhoisia tai vehnäjauhoisia ruokia

Käytä näitä ruoka-aineita:

*banaania, appelsiinia, ananasta, sitruunaa, vesimelonia, marjoja, kalaa, lihaa, lihakeittoa, omenaa, päärynää, salaattia, kasviksia, maitoa, syksyllä ja talvella voidaan lisätä B-vitamiinia, kalsiumia, kalanmaksaöljyä ja tofua

Ei suositeltavaa:

*tulisesti maustetut ruoat, alkoholi ja liian happaman makuiset ruoat