Kylmäkuivatus takaa Tactical Foodpack -tuotteiden hyvän säilyvyyden

Hyvä maku, helppo valmistustapa, pitkä säilyvyys, käytännöllinen pakkaus. Siinä resepti hyvälle ruoka-aterialle poikkeuksellisiin olosuhteisiin, maastoon, retkelle tai vaellukselle.

Teksti: Merja Kiviluoma Kuvat: Tactical Foodpack

Tactical Foodpack on kokonaisvaltainen ateria toimivassa, teknisessä pakkauksessa. Ruoka-annokset ovat erinomaisia erityisolosuhteissa: retkeilijälle, vaeltajalle, sotilaalle tai henkilölle, jolla ei ole pääsyä elintarvikeliikkeeseen.

Ruoka säilyy pakkauksessaan pitkään ja valmistuu 10 minuutissa, valmistus vaatii vain veden lisäämisen. Erityinen säilytystekniikka, kylmäkuivaus, lupaa avaamattomalle tuotteelle peräti kahdeksan vuoden hyllyiän.

Kylmäkuivaus on kuivausmenetelmä, jota voidaan käyttää muun muassa helposti pilaantuvien ruoka-aineiden säilöntään. Ruoka ensin jäädytetään ja sitten kuivataan alhaisessa ilmanpaineessa. Ilmanpaineen ansiosta voidaan käyttää myös normaalia alhaisempia lämpötiloja.

Tactical Foodpack yrityksen tarina juontaa neljä vuotta taaksepäin. Yrityksen eestiläinen toimitusjohtaja Sverre Puustusmaa kertoo, että idea erityisoloissa hyvin säilyvistä ruokatuotteista syntyi alun perin erikoisjoukoissa.

– Ryhmä miehiä ymmärsi, miten tärkeätä ruoka on juuri epätavallisissa paikoissa ja poikkeuksellisissa olosuhteissa. Ruoka on merkityksellistä myös motivaation kohottamiseksi, se pitää motivaatiota korkealla sekä luo sotilaille veljellistä fiilistä.

Usein sotilaallisissa yhteyksissä huippuvälineet ovat tärkeitä, mutta ruoan merkitystä ei välttämättä ole osattu ajatella.

– Kolme vuotta sitten aloimme kerätä tietoa ja palautetta erikoisjoukoissa toimivilta sotilailta. Kysyimme heiltä, millaista ruoan pitäisi olla, Puustusmaa kertoo.

Vuoden kuluttua olikin syntynyt tuotekehityksen myötä kahdeksan ateriaa.

– Ymmärsimme, että työmme oli merkityksellistä, sillä hienoa palautetta tuli joka puolilta maailmaa. Nyt meillä on valikoimissamme 17 eri ateriaa, ja asiakkaita Suomesta, Ruotsista, Saksasta, Englannista, Unkarista, Sveitsistä, Itävallasta, Tsekistä, Slovakiasta ja Eestistä, jopa Yhdysvaltain laivaston erikoisjoukot innostuivat tuotteidemme toimivuudesta.

Ruoan ei ole tarkoitus toimia vain selviytymisen välineenä erilaisissa poikkeustilanteissa. Sen tulisi myös näyttää, tuoksua ja maistua hyvältä siellä missä sitä nautitaan.

– Meille on tärkeätä, että jokainen sotilas saa tehtävissään kunnollista ruokaa, ovathan he kaukana kotoa ja vaikeissa olosuhteissa, Puustusmaa korostaa..

Tactical Foodpack -ruokatuotteet tehtiin alun perin sotilaallisille erityisjoukoille, mutta nykyisin tuotteet maistuvat myös muille: patikoijille, Alppien kävijöille ja retkeilijöille.

– Tuotteissa ei käytetä säilöntäaineita, sillä kylmäkuivaustekniikka lisää tuotteiden säilyvyyttä jopa kahdeksan vuotta. Näin tuotteista on tullut tärkeitä myös alueilla, joista ei pääse helposti ruokakauppoihin.

Erityispakkauksen ansiosta ruoka voidaan lämmittää suoraan nuotiolla sen omassa pakkauksessaan. Pakkaukset voidaan sulkea tiiviisti, mikä sallii myös patikoijien jatkaa liikkumista sillä aikaa kun ruoka valmistuu taskussa.

– Pakkauksien sisällä ei ole myöskään nurkkia, joten jokainen pala tulee syödyksi, sanoo Puustusmaa.

Hänen mukaansa tärkeintä ruoassa on kuitenkin maku, tekniset asiat tulevat maun jälkeen.