Teksti: Reetta Reinman Kuva: Jenni Rättyä

Ylivieskalainen Lauri Laitala oli parisen vuotta sitten työharjoittelussa Kärkkäisen Ylivieskan tavaratalossa. Lauri opiskeli tuolloin Kotityö- ja puhdistuspalvelujen linjalla Oulaisten Ammattiopistossa. Opinnot kestivät neljä vuotta. Jo aikaisempina vuosina ennen työharjoittelua Lauri oli kesätöissä Kärkkäisellä.

Koulu on ohi. 25-vuotiaan Laurin työ Kärkkäisellä jatkuu. Hän on keväästä 2017 saakka ollut Ylivieskan Kärkkäisen tavaratalossa työssä toistaiseksi voimassa olevalla työsopimuksella. Lauri työskentelee neljänä päivänä viikossa, päivässä aina neljä tuntia kerrallaan. Hänen työpisteensä on Kärkkäisen tavaratalon kemikalio-osastolla. Laurin työnohjaajina Kärkkäisellä ovat kemikalio-osaston vastuumyyjät Mervi Näsänen ja Liisa Salonen. Työ on järjestynyt yhteistyössä peruspalvelukuntayhtymä Kallion vammaispalveluiden ja J. Kärkkäinen Oy:n kanssa.

– Lauri purkaa kuormia, järjestää tavaroita hyllyyn, siistii hyllyjä ja vie roskia, Mervi kertoo esimerkkejä Laurin työtehtävistä.

Mervi kiittää Lauria tarkaksi ja tunnolliseksi työntekijäksi.

– Kaikki on toiminut erittäin hyvin. Työnantaja ja koko työyhteisö on ottanut Laurin vastaan tasavertaisena, iloitsee puolestaan Laurin äiti, Kirsi Laitala.

Myös Lauri kokee, että koko Kärkkäisen työyhteisö on ottanut hänet hyvin vastaan.

Laurin äiti, Kirsi työskentelee myyjänä Ylivieskan Kärkkäisen tavaratalokiinteistössä vuokralla olevassa erikoisliikkeessä.

– Lauri pääsisi kulkemaan työmatkat minun kanssani autolla, mutta äidin kyyti ei kelpaa. Hän haluaa tulla itsenäisesti pyörällä töihin, ja ottaa työmatkat samalla kuntoilun kannalta. Asumme Koivukalliolla, josta on Kärkkäiselle noin kolmen kilometrin pyöräilymatka, Kirsi kertoo.

Kun Lauri syntyi, hänellä todettiin Downin syndrooma. Laurin ennuste oli huono.Sydänvika hallitsi elämää pari ensimmäistä vuotta. Leikkauksia on tehty lukuisia sekä Oulussa että Helsingissä. Lauri oppi puhumaan noin kolmevuotiaana. Nykyään hän lukee ja kirjoittaa, päivittää facebookia ja lähettää tekstiviestejä. Ja käy töissä.

Lisäksi paljon iloa Laurin elämään tuovat hänen lukuisat ystävänsä ja Muholan tukiperhe Oulaisissa.

”– Kaikki on toiminut erittäin hyvin. Työnantaja ja koko työyhteisö on ottanut Laurin vastaan tasavertaisena.”