Lahti-Hollola Jukolassa osallistujaennätys

Ensi kesänä Jukolan viestin tapahtumapaikkana on Kangasala ja vuonna 2020 Rovaniemi. Niihin ehtii hyvin treenata ja kasata oma suunnistusjoukkue mukaan kokemaan kuulua Jukolan taikaa.

Teksti ja kuvat: Pirjo Holappa

Mukana Jukolan ja Venlojen viestissä on niin maailman huippusuunnistajia kuin vasta-alkajiakin. Kaikkia heitä yhdistää palo kokea Jukolan ja Venlojen viestin taika. Viestien lähdöt ovat hienoja hetkiä, kun tuhatpäinen joukko viestin aloittajia suuntaa tanner tömisten kohti maastoa vielä isomman joukon kannustamana.

Venlojen viestin lähtö tapahtuu perinteisesti lauantai-iltapäivänä. Jukolan viestin aloittajat lähtevät matkaan kello 23 lauantai-iltana. Läpi yön suunnistettavassa Jukolan viestissä on mukana yhä enenevässä määrin myös naisia. Osa suunnistajista nukkuu ja valmistautuu omaan osuuteensa. Osa taas valvoo ja seuraa kilpailua läpi yön taivasalla tai eri medioiden äärellä.

41. Venlojen ja 70. Jukolan viesti suunnistettiin tänä kesänä Hollolassa. Lahti-Hollola Jukola oli osallistujamäärältään kaikkien aikojen suurin, sillä mukaan Venlojen viestiin oli ilmoittautunut 1 629 nelihenkistä joukkuetta ja Jukolan viestiin 1 897 seitsenhenkistä joukkuetta eri puolilta maailmaa. Kun osallistujamäärään lisätään talkoolaiset, huoltajat ja katsojat, kävi Hälvälän lentokentän kisapaikalla arvioiden mukaan 50 000 ihmistä kaksipäiväisen tapahtuman aikana.

Kisaisäntinä Hälvälässä toimivat Hollolan Urheilijat -46 ja Lahden Suunnistajat -37. Tämän vuoden Jukola muistetaan varmasti kuivuudesta ja helteestä. Pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi järjestäjät olivat varautuneet hyvin mahdollisiin maastopaloihin, joista varoitettiin aktiivisesti. Venlojen viestin avausosuuden ollessa matkalla saapui kilpailukeskukseen trombi, joka pyyhkäisi yli karttatelineiden. Järjestäjät saivat lentoon lähteneet kartat ja tilanteen pian hallintaan, eikä katastrofia syntynyt.

J ukolassa aikaa kuluu kisojen seuraamisen ohella myös kiertelyyn, sillä kilpailukeskus täyttyy mitä erilaisimmista esittelyteltoista ja myymälöistä houkuttelevine tarjouksineen. Jukolan ruoka- ja juomatarjonnasta löytyy jokaiselle jotain. Talkoolaiset vastaavat isosta osasta ruokahuoltoa, jossa tarvitaan osaavaa ja ammattitaitoista tekijää. Tärkeä osa tapahtuman onnistumista ovatkin talkoolaiset, joita Lahti-Hollola Jukolassa oli mukana kaikkiaan reippaasti yli 1 900. Talkoolaiset toimivat erilaisissa tehtävissä kisan aikana sekä paljon ennen ja jälkeen tapahtuman. Lahden seudulla on totuttu suuriin tapahtumiin, joten talkooväki on kokenutta ja rutinoitunutta.

Oma tunnelmansa Jukolaan tuo kilpailualueen reunamille pystytetyt telttakylät, joissa majoitutaan ja leiriydytään viikonlopun aikana. Monenlaiset viirit ja maskotit koristavat telttoja, jotta oman seuran tai joukkueen majapaikka löytyisi telttamerestä helpommin. Monenlaista laavuja ja telttaa olikin pystyssä pitkin Hälvälän lentokentän reunamaita. Teltta-alueet oli jaettu Jukolan teemaan liittyen Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen henkilönimiä kantavilla poluilla. Hälvälään oli pystytetty valmiiksi 395 sotilastelttaa. Lisäksi suunnistajille oli merkitty valmiiksi 1 500 seurojen ja joukkueiden telttapaikka-aluetta.

Tämän kesän Jukolan viestin kisaemäntä Minna Kauppi ja kisaisäntä Sami Jauhojärvi olivat suosittua juttu- ja kuvausseuraa kisaviikonlopun aikana. Sanavalmiit ja näyttävät urheilijat kiinnittivät ansaittua huomiota, missä ikinä he liikkuivatkin.

– Olen yrittänyt jututtaa ihmisiä täällä ja tuolla metsässäkin sitten. Olen nautiskellut kisatunnelmasta. On ollut hienoa nähdä, miten talkootyö on täällä onnistunut ja talkoolaisia on ollut riittävästi. En ole kuullut mistään, että olisi ollut isompaa valitettavaa. Meikäläinen valitti ehkä metsässä eniten, kun ei meinannut rastit löytyä, kolmannen osuuden Emit-joukkueessa suunnistanut Sami Jauhojärvi naurahtaa ja jatkaa, että hän jäi pyöreästi omalla osuudellaan tunti ja 15 minuuttia kärjen vauhdista.

Jauhojärvelle kisaisännyys oli kunnia asia.

– Oli kunnia toimia kisaisäntänä näin suurelle tapahtumalle ja Suomen suurimmalle urheilutapahtumalle.

Lahti-Hollola Jukolan kilpailunjohtaja Jorma Aherto on erittäin tyytyväinen onnistuneeseen tapahtumaan.

– Fiilikset on aivan loistavat. Meillä oli kilpailullisesti hieno ja vaiherikas tapahtuma. Radat ja kartta olivat upeat. Järjestelyt kokonaisuutena olivat minun mielestäni hyvinkin mitat täyttävät. Meillä on kompakti ja tiivis kilpailukeskus, joka tarjosi aika lailla hienosti palveluja.

Aherto iloitsee myös siitä, että Jukolan viestin avulla saadaan liikutettua suomalaisia hienolla tavalla. Hänen mukaansa Päijät-Hämeen alueella iltarastien kävijämäärät ovat lisääntyneet Jukolaan harjoittelun myötä runsaasti.

– Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja, nykyinen keskustan kansanedustaja Pekka Puska sanoi aikanaan, että jokainen liikuntaan laitettu euro tulee kolminkertaisena takaisin. Kun firmatkin ovat houkutelleet henkilökuntaansa suunnistamaan, niin minä kovasti kiitän työnantajien panostuksesta; terveysliikunta lisää työhyvinvointia monella tavalla, Aherto toteaa.

Lahti-Hollola Jukolan kilpailunjohtaja Jorma Aherto antaa kunniaa kuntosuunnistajille:

– Se on hatun noston arvoinen suoritus aina, kun saadaan joukkue maaliin, hän painottaa.

Jukolan ja Venlojen viesti ei ole pelkästään huippujoukkueiden kilpailua paremmuudesta, vaan mukana on satoja kuntosuunnistuspohjaisia joukkueita. Moni lähtee matkaan kaveri-, harrastus-, sukulais- tai työpaikkajoukkueella. Kaikilla kokemustakaan suunnistuksesta ei ole kovin paljon, vaan rasteja lähdetään etsimään vähäiselläkin kokemuksella. Vaikka aikaa omalla reitillä voi vierähtää jopa useita tunteja, on suoritus varmasti myös suuri seikkailu.

”– Oli kunnia toimia kisaisäntänä näin suurelle tapahtumalle ja Suomen suurimmalle urheilutapahtumalle.”