Route24:n leipomossa suositaan lähituottajien raaka-aineita: jauhoja, kananmunia ja marjoja. Leipomon kaikki kahvileivät ja pikkusuolaiset tehdään alusta saakka itse, ei vain paisteta paikan päällä.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Risto Isohanni

Onpas kokoa! Vesivehmaalla 24-tien varressa olevan, Texas-henkisen pysähdyspaikka Route24:n munkkipossu hädin tuskin mahtuu kahvileipälautaselle.

– Munkkipossussa pitää olla kokoa ja näköä! perustelee Route24:n omistaja-yrittäjä Reijo Valkama.

Munkkipossujen ja rinkeleiden lisäksi Route24:n omassa leipomossa leivotaan alusta saakka itse kaikki kahvilassa tarjottavat kahvileivät, leivokset, täytekakut ja pikkusuolaiset. Leivonnaisia myös myydään kotiin ostettavaksi. Tilauksesta täytekakkuja ja muita juhlaleivonnaisia tehdään juhliin.

– Olennaista leipomossamme on juuri se, että teemme kaiken itse, pasteijoiden voitaikinoista alkaen. Nykyään niin monet leivonnaiset vain paistetaan paikan päällä, toteaa Valkama.

Route24:n leipomossa suositaan lähituottajien raaka-aineita, esimerkiksi kakkujen ja leivosten koristeena olevat marjat tulevat Vilppulan tilalta Asikkalasta, kananmunat ostetaan nekin lähituottajalta. Route24:n lounaalla ja à la carte -listalta tarjottavat kalat ovat pitkälle paikallisten kalastajien antimia.

Munkkipossun rapean ja ohuen paistopinnan salaisuus on Reijo Valkaman mukaan taikinassa.

– Taikinan pitää olla rikas, eli kunnollinen taikina, jossa on reilusti kaikkia raaka-aineita, eritoten voita. Kunnollisesta, tuhdista taikinasta leivottu munkkipossu ei ime paistinrasvaa itseensä. Paistettaessa siihen tulee ainoastaan ohut ja rapea, maun ja värin antama paistopinta, sisältä possu on pehmeä ja mehevä, eikä se maistu paistinrasvalta.

Paistorasvana Route24:n leipomossa käytetään rypsiöljyä.

– Olennaisen tärkeää on vaihtaa paistorasva riittävän usein, Valkama korostaa.

Täytteenä munkkipossuissa on mansikkahillo.

– Hillossamme on aitoa mansikkaa reilusti, ei mansikkaesanssia, painottaa Valkama.

Kahvilan lisäksi Route24:ssa on arkisin lounasruokailumahdollisuus noutopöydästä. Ravintola à la carte -listoineen palvelee joka päivä, tarjolla on muun muassa pihviä, kalaa, burgereita ja pizzoja. Route24:ssä on myös pubi A-oikeuksin. Asiakaspaikkoja on yhteensä reilut 200.

– Lounaalla meillä on runsas salaattipöytä, keitto sekä kaksi lämminruokavaihtoehtoa.

Arkisin Route24 avautuu aamulla kuudelta ja on auki iltayhdeksään. Lauantaina ollaan avoinna 7-21 ja sunnuntaina 8-21. Leipomo ja keittiö toimivat myös viikonloppuisin.

– Autohuoltamossamme meillä on ”aito vanhanajan” autokorjaamo, sanoo Valkama.

Henkilökuntaa Route24:ssa on viitisentoista, ja omistajapariskunta lisäksi.

Hollolassa asuvien Reijo Valkama ja hänen vaimonsa Janika Taljan monialayritys työllistää tätä nykyä kaiken kaikkiaan noin 50 henkilöä. Autokorjaamo- ja huoltoasema Route24:n (entisen Körrin huoltoaseman) lisäksi heidän yritystoimintaansa kuuluvat autokauppa Paimelan Paroni, polttoainemyynti sekä ravintoloita: Pancho Villa Kauppakeskus Sykkeessä Lahdessa, Sykkeessä toimii myös Paronin Saluunat -tilausravintola sekä Lahdessa Niemen venesatamassa sijaitseva Ranch Club- ravintola. Janika pyörittää lisäksi Paimelan Paronitar -maahantuontiyritystä, jonka valikoimissa on muun muassa sisustus- ja lahjatavaroita, lasten tuotteita sekä autotarvikkeita. Näitä tuotteita löytyy Route 24:n myymälästä.

Reijon yrittäjänura alkoi vuonna 1992, kun hän perusti paintball-varusteita maahantuovan ja markkinoivan yrityksen Seinäjoella. Nurmosta kotoisin oleva, 52-vuotias Reijo oli Seinäjoella asuessaan palkkatyössä SOK:n ja Fazerin leipomoissa. Seinäjoelta hän siirtyi 2000-luvun alussa Vantaan Fazerin leipomon leipomopäälliköksi. Koti muutettiin lähemmäs, Hollolaan.

– Ehdin olla leipomoalalla reilut 25 vuotta. Kymmenisen vuotta sitten jäin leipomohommista pois päätoimiseksi yrittäjäksi. Leipomoalalla toki myös tein yrittäjäluonteista työtä, koska yksiköiden vetäjänä olin niistä tulosvastuussa: kulut piti pitää kurissa ja tulot olla suuremmat kuin menot.

– Nyt leipomoalan osaamiseni jatkuu Route24:n leipomon myötä, hän sanoo.

Nimen Paimelan Paroni Reijo Valkama kertoo saaneensa entisen työkaverinsa vitsailevasta naljailusta.

– Vantaalla Fazerin leipomossa työkaverini naljaili minulle, mitäs Paimelan Paroni, kun olimme Janikan kanssa ostaneet maatilan Hollolan Paimelasta.

Myöhemmin se jalostui heidän yrityksensä nimeksi.

Koko kansan tietoisuuteen Reijo Valkama perheineen tuli MTV3:n tosi tv-sarjasta Paimelan autoparoni. Sarjassa Paimelan Paroni Reijo Valkama osti autovanhuksia ja kunnosti ne mekaanikkojensa avulla uuteen loistoon. Sarjassa seurattiin myös Valkaman yrittäjäperheen arkea.

Reijo Valkama määrittelee perheensä yrittäjyyden elämäntavaksi ja harrastukseksi. Häntä harmittaa suomalaisen yhteiskunnan moninainen byrokratia.

– Byrokratia teettää yrittäjillä paljon töitä, lisää valtavasti kustannuksia ja monin tavoin kaventaa toimintakenttää. Esimerkiksi palkkojen sivukulut ovat kohtuuttoman iso kustannustaakka yrityksille. Mielellään maksaisi enemmän palkkaa, jos ei tarvitsisi palkan lisäksi maksaa niin paljon yhteiskunnalle.

– Pääministerimme on itse yrittäjä, mutta ei se päätöksenteossa ainakaan meille pk-sektorille tunnu eikä näy! Paimelan Paroni heittää Kesärannan suuntaan.

”– Taikinan pitää olla rikas, eli kunnollinen taikina, jossa on reilusti kaikkea raaka-aineita, eritoten voita. Kunnollisesta, tuhdista taikinasta leivottu munkkipossu ei ime paistinrasvaa itseensä.”
”– Byrokratia teettää yrittäjillä paljon töitä, lisää valtavasti kustannuksia ja monin tavoin kaventaa toimintakenttää.”