– Kuin Ruotsinlaivalla, mutta meillä Runnilla ei keinu!

Runnin ravintolan keittiössä panostetaan lähiruokaan. Kuha nousee Kiuruvedestä. Marjat ja sienet kerätään Iisalmen luonnonrikkaista metsistä.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Runni

Ihanaa joutsen laskeutui juuri tähän Runnin rantaan, kevät tulee, ihasteli Spa Hotel Runnin myyntijohtaja Marjut Kasslin helmikuun lopulla. Marjut iloitsee Runnin vilkkaasta kevättalvesta. Varauskirjat ovat täynnä – ja täyttyvät kovaa vauhtia myös kesän ja syksyn osalta.

– Erilaiset ryhmät ovat löytäneet upeasti Runnin palvelutarjonnan: yritys- ja eläkeläisryhmät sekä ystävä- ja harrastusporukat.

Runnin hyvinvointitarjonta on laajentunut uuden ison liikuntasalin myötä. Lisäksi löytyy erillisenä kuntosali, josta löytyvät muun muassa juoksumatto ja crosstrainer. Ohjattu liikunta kerää Runnilla kehuja. Nyt ohjaus ulottuu myös saunaan, jossa on mahdollisuus lämpövenyttelyyn!

– Meillä on nykyään myös kampaajapalvelut. Nuori, erittäin motivoitunut Siiri-kampaajamme on todella taitava ja kehuttu, Marjut sanoo.

– Pidämme tärkeänä, että asiakkaat saavat hoitoja myös viikonloppuisin ja juhlapyhisin, siksi olemme lisänneet hoitohenkilökunnan määrää, Marjut kertoo.

Marjut on huomannut , että ruuhkavuosien vähän helpotettua nelikymppiset Runnin asiakkaat starttaavat uuteen, terveellisempään elämään Runnin Elepymiserikoisuus-hoidoissa. Esimerkiksi Elepymisen alkutaival -hoitoon kuuluu oman kunto-ohjelma suunnittelu, fysioterapeutin suorittama kuntotestaus sekä opastus omaan parhaaseen liikkumiseen.

– Todella kehuttu on aineenvaihduntaa ja pintaverenkiertoa vilkastuttava sekä rentouttava Elepymisvartalohoito, johon kuuluu merisuolakuorinta ja erikoishieronta eteerisillä öljyillä, Marjut kertoo.

Runnin ravintolan keittiössä panostetaan lähiruokaan ja kaiken kaikkiaan laadukkaaseen, selkeään ruokaan.

– Kalat, sienet ja marjat saamme lähialueen toimittajilta. Myös hunaja tulee läheltä. Meillä tarjottavat juustot kypsyvät Arctic Milkin meijerissä Kiuruvedellä. Lihojen ja leikkeleiden ”hovitoimittajana ” meillä on helsinkiläinen Lihatukku Veijo Votkin Oy.

Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheim oli aikoinaan Runnin kylpylän vakiovieras. Mannerheimia kunnioitetaan Runnilla monin tavoin.

– Toisessa Runnin kylpylän rakennuksista, Spa Hotel Runni Oy:n 120 vuotta vanhassa kartanohotellissa on Carl Gustaf -sviitti. Ravintolan À la carte -listalta voi maistella Marskin mieliruokia, yksi niistä on Vorshmack perinteisin lisukkein.

Majoituskapasiteettia Runnin kylpylässä on kaiken kaikkiaan noin 250 vuodepaikkaa. Kylpylähotellin ja kartanohotellin rakennusten yhteinen pinta-ala on noin 7 000 neliötä ja maapinta-ala noin 37 hehtaaria.

Runnin Kylpylässä on vietetty kylpyläelämää 1700-luvulta alkaen, vaikka virallisesti kylpylätoiminta aloitettiin 1904. 1750-luvulla löydettiin ehtymätön Runnin lähde, jonka rautapitoisella vedellä todettiin olevat terveyttä edistävää voimaa. Nykyisin Runnin ”ihmevettä” saa juoda hotellin aulassa solisevasta lähteestä.

Runni myös tanssii, soi, laulaa ja nauraa.

– Meillä on runsaasti konserttitarjontaa ja järjestämme jazz-iltoja. Paikallinen savolainen huumori kukkii vieraitamme viihdyttävissä teatteriesityksissä. Runnin oma karaokekilpailu, ”Runnin Ääni” huipentuu finaaliin 20. toukokuuta. Tulossa on myös TangoSawon järjestämä Tangokaraoke-kilpailu sekä elokuussa perinteinen, suosittu Runni Rock.

Runnin tanssilattialla laitetaan viikottain jalalla koreasti elävän musiikin tahdissa.

– Runnia voisi luonnehtia, että olemme kuin Ruotsinlaiva, mutta meillä ei keinu! Meillä viihdytään ja vietetään aikaa yhdessä, ja porukka pysyy kivasti samassa miljöössä, Marjut Kasslin sanoo.

”1750-luvulla löydettiin ehtymätön Runnin lähde, jonka rautapitoisella vedellä todettiin olevat terveyttä edistävää voimaa.”

MIKÄ?

Mannerheimin lempiruoka

Kerrotaan, että vieraillessaan Varsovassa 1900-luvun alussa Mannerheim ihastui silli-lihamuhennos Vorschmackin ainutlaatuiseen makuun niin, että toi tämän silliherkkujen aatelisen reseptin mukanaan Suomeen. Lampaan- ja naudanlihasta sekä anjoviksesta valmistettava Vorschmack tunnetaankin Mannerheimin lempiruokana. Vorschmack tarjotaan smetanan, perunoiden ja etikkasäilykkeiden kanssa.