Viulu taipuu myös rockiin! Samalla soittamisen voimallisella energialla pureudutaan jokaiseen genreen, korostaa maailmalla nousujohteista uraa tekevä viulisti Elisa Järvelä.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Elisa Järvelä

Viime vuoden joulukuussa Elisa Järvelä oli kuvaamassa musiikkivideota yhdessä tuottaja/ohjaaja Narinder Singhin kanssa Michael Jacksonin veljentyttären, Autumn Jacksonin tuotantoyhtiön West Coast Customs -studioilla Los Angelesissa. Miksaajana oli GEMINI, joka on miksannut kappaleita muun muassa Justin Bieberille, 50 Centille ja Dr. Dre:lle.

– Kappaleena minulla tuossa musiikkivideossa on viulucover Guns N’ Rosesin legendaarisesta kappaleesta “Welcome to the jungle”, Elisa kertoo.

– Viulu taipuu myös rockiin! hän vakuuttaa.

Autumn Jackson ja hänen miehensä Narinder Singh asuvat sekä Suomessa että Amerikassa. He ovat perustaneet Sisu Entertainment -manageritoimiston, joka kautta Elisaa pyritään viemään maailmalle.

– He löysivät minut yhteisten ystävien kautta vuosi sitten. Ryhdyimme sen jälkeen suunnittelemaan yhteistyötä ja pian löysinkin itseni Los Angelesista videon kuvauksista, Elisa kiittää tukijoitaan.

– Welcome to the jungle -musiikkivideon tarkoituksena on toimia lähtölaukauksena kansainväliselle uralleni. Siitä onkin jo saatu jakelusopimukset USA:han ja Etelä-Afrikkaan, Elisa iloitsee.

Musiikkivideo sai ensiesityksensä Suomessa elokuun puolivälissä Helsingissä ravintola Apollossa.

– Esitykseni vastaanotto ja tunnelma olivat aivan huikeita – mielettömiä! Elisa iloitsee.

– Oli upea nähdä yleisön joukossa paljon ystäviä ja lukuisia minua kannustaneita ihmisiä, he ovat antaneet voimaa uskoa unelmiini, kiitos kaikille!

Elisa muistuttaa, miten tärkeää jokaisen on uskoa omiin unelmiin, ja jaksaa toimia niiden toteuttamiseksi.

– Aivan varmasti työ aina kantaa hedelmää, kun vain jaksaa yrittää.

Vetelissä , Keski-Pohjanmaalla syntynyt, 32-vuotias Elisa Järvelä on neljännen polven viulisti. Elisan äiti on viulisti ja viulunsoitonopettaja Raila Järvelä. Elisan isoisä ja isoisoisä soittivat myös viulua.

Elisan kotona ja kotipitäjässä Vetelissä aina soi, samoin kuin koko Keski-Pohjanmaalla, jossa perhonjokilaaksolainen kansanmusiikkiperinne on vahva.

– Pikkutyttönä soitin yhdessä myös viisi vuotta vanhemman veljeni, Tommi Järvelän kanssa, mutta sittemmin urheilu veti Tommin elämässä pidemmän korren, Elisa kertoo.

Elisa on soittanut siitä saakka, kun hän on pysynyt omin jaloin pystyssä!

– Niin kauan kuin muistan, olen aina soittanut. Ja esiintyä olen tykännyt ja halunnut aina. Lapsena, kun meillä oli kotona vieraita, puin prinsessamekon päälle ja soitin vieraille viulua.

Äitiään Elisa kiittää merkittävimmäksi motivaattorikseen ja tärkeimmäksi esikuvakseen.

– Lapsena ja nuorena saanut olla äidin viulunsoitto-oppilaana Keski-Pohjanmaan konservatoriossa, ja totta kaikki ”oppitunnit” jatkuivat myös kotona! Elisa naurahtaa.

Elisa on nuorena saanut soittaa myös äitinsä perustamassa ja johtamassa Viskurit-yhtyeessä. Viskurit-yhtyeen Raila Järvelä on perustanut yli 25 vuotta sitten. Yhtye on tunnettu monipuolisesta musiikista.

– Viskurit-yhtyeen kanssa teimme myös paljon ulkomaankonserttimatkoja. Olin varmaan 9-vuotias, kun olin ensimmäisellä konserttimatkalla. Se tehtiin Unkariin.

Elisa on valmistunut vuonna 2014 Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen osastolta erinomaisin arvosanoin.

– Opettajallani, äärimmäisen taitavalla professori Kaija Saariketulla on erittäin tärkeä merkitys urallani, Elisa sanoo.

Sibelius-Akatemian lisäksi Elisa on suorittanut ulkomailla lukuisia viulunsoiton mestarikursseja. Vaihto-oppilaana hän on ollut Italiassa Parman konservatoriossa. Siellä hänen viulunsoitonopettajanaan oli Jean Sibeliuksen tyttärentytär Satu Jalas.

Elisa on myös yhden kesän ajan työskennellyt viulunsoiton parissa Espanjassa Marbellassa. Konserttimatkoja hän on tehnyt lukuisiin maihin ympäri maailman. Hän on saanut esiintyä monille arvovaltaisille kuulijoille, esimerkiksi Abu Dhabin emiiri Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyanille ja hänen korkea-arvoiselle seurueelleen Arabiemiraateissa vuonna 2009. Paavi Johannes Paavali II:lle Elisa esiintyi Vatikaanissa vuonna 2004. Hän on soittanut myös Saudi-Arabian kuningasperheelle.

Työuraansa Elisa on kartuttanut myös useiden orkestereiden solistina, lisäksi hän on toiminut orkesteri- ja kamarimuusikkona. Tätä nykyä hän esiintyy freelancerina klassisen ja kevyen musiikin parissa.

– Teen paljon konsertteja Suomessa ja ulkomailla sekä esimerkiksi yritysesiintymisiä, hän kertoo.

Jean Sibelius on Elisalle säveltäjistä mieluisin. Myös esimerkiksi venäläiset ja unkarilaiset säveltäjät ovat Elisan sydäntä lähellä.

– Klassisen musiikin lisäksi rakastan viulumusiikkia hyvin monipuolisesti, kuten kansanmusiikkia, argentiinalaista musiikkia ja jazzia, ja taipuupa viulu mielestäni hyvin myös rock-musiikkiin. Tykkään soittaa näitä kaikkia genrejä.

Elisan mielestä hyvä viulisti saa soittimensa soimaan kullekin soittajalle ominaisella persoonallisella tavalla.

– Se on määrätietoisen harjoittelun tulosta, hän toteaa.

– Tiellä hyväksi soittajaksi tarvitaan myös pohjalaista periksi antamattomuutta. Me pohjalaiset emme niin vain luovuta! Ja olemme työtä kohtaan nöyriä; mitään ei saa, jos ei sitkeästi yritä, Elisa kiittää juuriensa voimaa.

Elisa soittaa viulua lähestulkoon päivittäin.

– Toki tarvitaan myös irtiottopäiviä soittamisesta, silloin sekä viulu että soittajan mieli saavat levätä.

– Tykkään kuunnella monipuolisesti musiikkia, mutta joskus kaipaan totaalista hiljaisuutta. Se hoitaa.

Työnsä vastapainoksi Elisa liikkuu paljon, mieluisimmat lajit ovat lenkkeily raittiissa ulkoilmassa, laskettelu sekä sulkapallo ja golf. Elisa asuu puolisonsa kanssa Helsingissä. Perheessä ei ole lapsia. Elisalla on 10-vuotias, musta persialaiskissa Leevi Marjatta, joka asui aluksi hänen luonaan Helsingissä, mutta opiskelujen ja töiden vuoksi kissa joutui olemaan liian paljon yksi. Päätettiin, että Leevi Marjatta muuttaa Elisan lapsuudenkotiin Veteliin.

Kotiseudullaan käydessä Elisa saa täytettyä kissakaipuutaan hellimällä ”mummolassa” asuvaa kissaansa. Leevi Marjattaa luultiin aluksi tyttökissaksi, mutta se osoittautuikin poikakissaksi, ja nimeä täydennettiin Leevillä.

Tämä syksy on Elisalle kiireistä aikaa.

– Kiitos Welcome to the jungle -musiikkivideon. Sen myötä on konkretisoitunut paljon uutta ja mielenkiintoista sekä Suomessa että etenkin ulkomailla.

Syksyn aikana Elisalla on esiintymisiä muun muassa Lontoossa sekä Italiassa ja Espanjassa.

Hän tekee Suomea maailmalla tunnetuksi myös esiintymisasujensa kautta. Elisa suosii esimerkiksi nuoren suomalaisen vaatesuunnittelija Riikka Ikäheimon sekä Jukka Rintalan suunnittelemia asuja.

”– Lapsena, kun meillä oli kotona vieraita, puin prinsessamekon päälle ja soitin vieraille viulua.”
”– Elisa suosii nuoren suomalaisen vaatesuunnittelija Riikka Ikäheimon sekä Jukka Rintalan suunnittelemia esiintymisasuja.”