Rintaliivin hyvä istuvuus lähtee laadukkaista kaavoista

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Miss Mary of Sweden

Miss Mary of Sweden naisten alus- ja uima-asuja maahantuovan ja markkinoivan Intimaxin myyntipäällikkö Sirpa Karlsson ja myyntiedustaja Tiina Murtomäki korostavat laadukkaassa rintaliivissä ennen kaikkea niiden istuvuutta.

– Rintaliivin istuvuus lähtee hyvistä kaavoista. Tärkeää on myös liivin korkealaatuinen materiaali, he sanovat.

Monissa Miss Mary of Sweden rintaliivien materiaalissa käytetään päämateriaalina puuvillaa. Miss Mary of Sweden rintaliivien kaavasuunnittelu tehdään Ruotsissa. Alus- ja uima-asut valmistetaan yrityksen tehtaassa Tallinnassa. Liivimerkki Miss Mary of Sweden on perustettu Ruotsissa vuonna 1959. Mallistossa on runsaasti rintaliivejä myös rintaville ja isokokoisille naisille, koosta B 75 aina kokoon I 115 saakka.

Kentällä asiakastyötä tekevä myyntiedustaja Tiina Murtomäki käy usein Kärkkäisen tavarataloissa esittelemässä Miss Mary of Sweden rintaliivejä. Hän kehottaa asiakkaita rohkeasti kysymään niin esittelijältä kuin pukeutumisosaston myyjiltä kaikista liivivalinnassa askarruttavista asioista.

– Joululahjapakettiin halutaan usein kääriä värikkäitä liivejä, Kärkkäisellä on myynnissä Miss Mary of Sweden rintaliiveistä esimerkiksi kaunis punainen sekä tyylikäs kahvinruskea liivi ”perusrintaliivivärien” lisäksi, Tiina toteaa.

Sirpa ja Tiina huomauttavat, että yli 70 prosenttia suomalaisista naisista käyttää vääränkokoisia rintaliivejä.

– Yleensä liivin ympärysmitta on liian suuri ja kuppikoko liian pieni.

– Mikäli liivien ympärysmitta on liian iso, olkaimet valahtavat ja liivit nousevat selästä ylös; tämä saa rinnat helposti roikkumaan.

Rintaville naisille, mutta kaikille napakkaa tukea kaipaaville Sirpa ja Tiina suosittelevat oikeankokoisten rintaliivien ohella leveäolkaimisia liivejä.

– Kun olkaimet ovat leveät ja pehmustetut ja ne ovat liivimallin kaavassa selässä lähempänä toisiaan kuin edessä, olkaimet pysyvät hyvin ja miellyttävästi paikoillaan.

Tarkoituksenmukaisuus ohjaa rintaliiviostoksilla.

– Arkiliivin on oltava hyvä päällä: napakka ja tukeva. Urheiluliivin tukitason määrää liikuntasuorituksen rasitustaso. Olkaimettoman juhlamekon kanssa tarvitaan olkaimeton liivi. Kaiken kaikkiaan juhlapukeutumisessa alusasujen tärkein tehtävä on muotoilla puku kauniisti kantajansa päälle, Sirpa ja Tiina sanovat.

Miss Mary of Sweden mallistossa on vartaloa tukevia ja muotoilevia kokobodyja, korseletteja ja housuliivejä.

– Mikäli juhlamekko oikein ”nuolee vartaloa”, niin silloin aikuisen naisen on usein hyvä laittaa joku vartaloa tukeva alusvaate puvun alle; ja antavat ne ryhtiä olemukseen myös arkipukeutumisessa.

Yksittäisistä osista koostuvat, vartaloa muokkaavat alusasut ovat usein hankalia käyttää ja vaivalloisia pukea päälle.

– Kokobodyssä kaikki on samassa, ja yksi kokonaisuus istuu hyvin kauniisti juhlapuvun alla, Sirpa ja Tiina sanovat.

Sirpa ja Tiina muistuttavat, että rintaliivejä ei saa koskaan säilyttää pyykkikopassa likaisina.

– Peseminen ei kuluta liiviä, mutta kuidussa oleva lika kuluttaa.

Rintaliivit he neuvovat pesemään erillään muusta pyykistä, joko käsin tai pyykkikoneen liivinpesu- tai hienopesuohjelmalla, jossa linkous on minimissä.

– Huuhteluainetta liivien pesussa ei käytetä, se vie materiaalista napakkuuden.

– Sopiva pesuväli on 3–4 päivää, mutta moni tykkää huuhdella liivit raikkaiksi joka ilta.