Joulukukat hempeilevät pastellinsävyisinä

Luonnollisuus on tämän joulun trendi kukkaistutuksissa. Asetelmien alustana on usein lasi, josta istutuksissa käytettyjen elementtien kerroksellisuus tulee veistoksenomaisesti esille.

Teksti ja kuvat: Reetta Reinman

Näyttävän kokoiseen, lasiseen, laakeaan maljaan koottu jouluistutus, jossa pääosissa ovat luonnon elementit, kuten erilaiset sammaleet ja havut sekä risut ja kävyt. Piristäjinä jouluisia mausteita, anista ja kanelitankoa. Kukkina vaikkapa valkoinen tai vaaleanpunainen, kerrottu tulilatva sekä värjäämättömiä mehikasveja. Siinä tämän joulun yksi trendikkäimmistä kukkaistutuksista, joka on nyt luonnollinen, pelkistetty ja modernisti ekologinen, kertoo Helsingin Kukkatoimitus Oy:n tukkupäällikkö Heidi Hakala .

– Lasisen astian ohella lyhtyihin saa tehtyä näyttäviä kukka-asetelmia. Sellainen on varmasti mieluinen joulutuliainen kyläpaikkaan, hän vinkkaa.

Tulilatvaa käytetään Heidin mukaan jouluistutuksissa runsaasti sen kestävyyden vuoksi.

– Tulilatvan kukinta-aika on pitkä. Se ei säikähdä pitkääkään kuljettamista, eikä myöskään ajoittaista kuivumista.

Helsingin Kukkatoimituksen tulilatvat tulevat pääsääntöisesti Hollannista ja Tanskasta. Samoin jouluistutuksissa suositut mehikasvit.

– Tänä jouluna viime vuosien suosikit, neonvärein värjätyt mehikasvit eivät enää ole niin kovin suosittuja. Nyt myös mehikasveista halutaan luonnollisia värejä, mutta valkoiseksi värjätty mehikasvi sopii kyllä hyvin suomalaisten sisustuksessaan rakastamaan valkoiseen jouluun.

Keski-Euroopassa suosittu ruukkusammal tekee meillä Suomessa vahvasti tuloaan.

– Ruukkusammalia onkin tarjolla laaja valikoima erilaisissa vihreän sävyissä. Ruukkusammal kestää myös pikkupakkasta, joten sitä voi käyttää ulko-ovelle, parvekkeelle ja terassille tulevissa joulun kukkakoristeissa. Myös jouluruusu kestää pientä pakkasta, ja kukinnan jälkeen sen voi istuttaa keväällä puutarhaan.

– Jouluruusu on alkuperältään perenna, Heidi sanoo.

Häntä ilahduttaa, että Suomessa kasvatetaan jouluruusua, vaikkakin valtaosa Suomessa myytävistä jouluruusuista on Hollannista.

Luonnollisen linjan joulun vihersisustajat käyttävät jouluistutuksissa havuja monipuolisesti: kuusta, mäntyä, katajaa, sypressiä sekä myös meillä vielä vieraampia havuja Keski-Euroopasta.

– Havuilla jouluistutuksiin saa upeita muotoja, samoin muratilla ja lankaköynnöksellä saa istutuksiin erilaisia muotoja, esimerkiksi kauniita kaaria, toteaa Heidi.

– Kaiken kaikkiaan erilaiset vihreän sävyt ovat nyt suosittuja luonnollisuutta hakevissa jouluistutuksissa, hän kiteyttää.

Koristeellisen pitsilehden Heidi odottaa kotiutuvan jouluistutuksiin. Pitsilehti on näyttävä, mutta se ei kasva kymmentä senttiä korkeammaksi, joten se sopisi hyvin jouluistutuksen peitekasviksi. Vihreän ohella pitsilehdestä on vaaleanpunavihreä versio. Pitsilehden kasvualustan pitäisi pysyä kaiken aikaa kosteana, muttei olla märkä. Pitsilehti on herkkä vedolle.

Hempeät pastellivärit ja vintage ovat löytäneet tiensä joulukukkiin.

– Hyvin kaunis on esimerkiksi vaaleanpunainen, kerrottu tulilatva. Murrettu roosa ja vaalea oranssinen beige värittävät nyt joulutähteä, Heidi kertoo.

Suomessa myytävät joulutähdet ovat pääosin kotimaisia.

Joulutähti on myös uudistunut. Joulutähdestä on jalostettu myös soman pienikukkaisia – vähän neilikannäköisin kukin kukkivia – versioita, joista saa ruukusta poisotettuna kauniita leikkokukka-asetelmia ja jouluisia kransseja.

– Ihastuttava kielo – Suomen kansalliskukka – on nousemassa joulukukaksi, se onkin mitä hienostunein jouluistutuksen kukka, toteaa Heidi.

Perinteiset joulukukat: perinteisen muotoiset ja väriset joulutähdet, hyasintit, amaryllikset ja atsaleat pitävät Heidin mukaan kuitenkin aina pintansa suomalaisissa kodeissa joulukukkina.

Hyasintin Heidi vinkkaa leikkaamaan leikkokukaksi lasiseen maljakkoon tai käyttämään leikkokukkana juurineen.

– Rapsuta kaikki multa tarkasti pois hyasintin sipulijuuresta. Vedessä oleva sipulijuuri näyttää maljakossa modernilta.

Helsingin Kukkatoimituksen kautta kaupoille vähittäismyyntiin menevät hyasintit ovat pääsääntöisesti kotimaisia.

Ruukkukukkana käytettävän hyasintin saa kestämään pitkään, jos sen vie yöksi terassille pikkupakkaseen tai hakee lunta juurelle.

– Sen sijaan joulutähti ei kestä yhtään pakkasta eikä vetoa, ei edes ikkunalaudan vetoa, sanoo Heidi.

– Kun saat joulutähden, vallankin kovalla pakkasilmalla, niin avaa paketti vasta noin puolen tunnin kuluttua, näin joulutähti ehtii sopeutua lämpötilan muutokseen, liian nopeasti paketista pois otettu joulutähti ”nuupahtaa” helposti.

Joulutähti kuljetetaan paikasta toiseen moneen sanomalehtikerrokseen pakattuna.

– Vedon lisäksi joulutähti ei siedä kuivuutta, vaan sitä pitää kastella säännöllisesti. Kun kukinnan päätyttyä joulutähden antaa levätä hetken, niin siitä saa kivan viherkasvin, ja uudelleenkukintakin yleensä onnistuu, sanoo Heidi.

Talven suosikkikukka tulppaani ei ole noussut suomalaisten joulun lempikukkien joukkoon.

– Kompatkin kokoinen, suhteellisen matala istutustulppaani olisi kyllä kaunis ja toimiva joulun kukka-asetelmissa, vinkkaa Heidi.

”– Murrettu roosa ja vaalea oranssinen beige värittävät nyt joulutähteä.”
”– Ihastuttava kielo on nousemassa joulukukaksi.”