Perinteet ja uudet tuulet tuoksuvat joululeivonnaisissa

Jouluna kahvipöydässä maistuvat perinteet. Klassikkojen rinnalle on mukava nostaa myös uudenlaisia leivontaherkkuja. Perinteinen joulutorttu uudistuu, kun sen taittelee rohkeasti toisin. Myllyn Paras Oy:n kotitalousopettaja Arja Elina Laine kokosi kahvipöytäherkkujen reseptejä KauppaSuomen lukijoille.

Perinteinen

tähtitorttutaittelu:

Leikkaa viillot kohti keskustaa ja taittele joka toinen sakara tortun keskelle. Nipistä yhteen kostutetuin sormin. Lisää vasta sen jälkeen hillo, jotta torttujen sakarat pysyvät kiinni.

Kukan malliset tortut:

Puolita lehtitaikinalevyt kahdeksi neliöksi. Leikkaa neliöiden kulmiin viillot ja nosta kulmat ylös ”kukaksi” tortun keskelle. Nipistä hyvin kiinni. Laita kullekkin keskelle vajaa 1 rkl täytettä.

Kolmiotortut:

Puolita taikinalevyt neliöiksi, laita keskelle vajaa 1 rkl täytettä. Voitele reunat vedellä ja käännä neliö kahtia kolmion malliksi. Nipistele reunat oikein hyvin kiinni kostutetuin sormin.

Puolikuut:

Ota taikinalevystä isoja ympyröitä, tähän on olemassa myös oma torttumuotti. Laita keskelle vajaa 1 rkl täytettä, voitele reunat vedellä. Käännä ympyrä kahtia puolikuun malliseksi. Nipistele reunat oikein hyvin kiinni kostutetuin sormin tai paina tätä varta vasten olevalla muotilla.

Nyyttitortut:

Puolita lehtitaikinalevyt kahdeksi neliöksi. Laita jokaisen neliön keskelle vajaa 1 rkl täytettä. Nosta kulmat ylös tortun keskelle. Nipistä oikein hyvin kiinni. Voitele ja ripottele pinnalle raesokeria.

Täytetyt tortut:

Paista ensin pelkkiä pohjakuvioita ilman täytettä. Ota taikinalevyistä muotilla sydämiä, tähtiä tai kuita, voitele ja paista ne. Halkaise jäähtyneenä ja täytä haluamallasi hillolla tai kerma-rahkaseoksella.

Enkelit:

Leikkaa taikinalevyt terävällä veitsellä kahtia neliöiksi. Tee jokaisen neliön kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa puoleen väliin eli n. 3 cm:n matkalle, samoin kuin tähtitorttuja leipoessa. Nosta vain sivuista kulmat ylös niin, että alaosaan jää enkelille hame.

Laita tortun keskelle hamekohtaan taitosten päälle reilu nokare rahkaa, johon on sekoitettu valkosuklaarouhetta. Laita pään kohtaan paistonkestävää marmeladia. Taita pään alla olevat yläkulmat alas tukaksi, paina hyvin ja kauniisti tukka paikoilleen.